2013.03.29. | Vívás
A magyar férfi kardválogatott, Szilágyi Áronnal és Iliász Nikolásszal a soraiban folytatta remek idei szereplését, Moszkvában sem tudta egy csapat sem felülmúlni őket.

Az orosz fővárosban először az egyéni viadalra került sor. Szilágyi Áron világranglista elsőként automatikusan a legjobb 64 közé került, így nem kellett selejtezőt vívnia, míg Iliász Nikolász hat asszóból hat győzelemmel végzett csoportja élén, és biztosította helyét a főtáblán. Ott olimpiai bajnokunk magabiztosan egészen a legjobb nyolcig menetelt, legjobban honfitársa Gémesi Csanád tudta őt megszorongatni. A negyeddöntőben azonban a húszéves német Kindler kifogott rajta, így Áron az ötödik helyen zárt. A főtáblán Iliász Nikolász az első akadályt olasz riválissal szemben biztosan vette, ám a fehérorosz Bujkevicstől nagyon (4:15) kikapott, így ő a huszadik helyet szerezte meg a viadalon. 

Szilágyi Áron Maximilian Kindler ellen elveszített asszója:



A csapatverseny során viszont nem találtak legyőzőre a magyarok, előbb az Egyesült Államok és Románia kapitulált, majd az elődöntőben Ukrajna sem tudta megállítani a mieinket. A fináléban az egyéni világranglista harmadik, hatodik és hetedik helyén álló Jakimenkó, Resetnyikov, Kovaljev összeállítású orosz gárda következett, akik számára a hazai pálya még külön motivációt is jelentett. Kiélezett küzdelem végén, 44:44-nél a döntő tust Szilágyi Áronnak sikerült bevinnie, és ezzel már második világkupa sikerét könyvelhette el a magyar csapat 2013-ban.

A döntőn készült  felvétel:



A válogatott edzője Somlai Béla a csapat egységét, és tagjainak jó értelembe vett vagányságát emelte ki elsősorban. Azt meg külön értékelte, hogy olimpiai aranyérmes tanítványa Szilágyi Áron a döntő során, a találatjelző gép működésében fellépő problémákon is képes volt túltenni magát.

Tavasszal még két világkupa csapatversenyre kerül sor Athénban és Chicagóban, ahol tovább lehet növelni az önbizalmat az augusztusi budapesti világbajnokság előtt. 

A legjobb 32 között: Bujkevics - Iliász:


Hirdetések