2013.03.27. | Birkózás
A grúziai főváros, Tbiliszi adott otthont a birkózó Európa-bajnokságnak, ahol Barka Emese révén vasasos versenyző szállította a magyar küldöttség négy érme közül az egyiket.

A magyar csapaton belül, összesen három hölgy, Godó Kitti, Forgó Fruzsina és Barka Emese képviselte a Vasast Grúziában. Előbbi két versenyző most még nem tudott maradandót alkotni, Barka Emese azonban remekül teljesített, és pályafutása során másodszor lett harmadik kontinensviadalon. 

Barka egy török és egy német ellenfélen keresztül jutott az elődöntőig, ahol a későbbi kontinensbajnoktól, a svéd Sofia Mattssontól kapott ki. A bronzéremért zajló mérkőzésen kevés akciót láthatott a közönség, de mi magyarok ezt végül nem bántuk, hiszen Barka Emese 3-1-re meg tudta nyerni a román Paval elleni összecsapást és ezzel harmadik lett. 

Godó Kitti, Forgó Fruzsina, Barka Emese, Torma Zita
Godó Kitti, Forgó Fruzsina, Barka Emese, Torma Zita

A szervezésre amúgy nem lehetett panasz, Grúziában tradicionális sport a birkózás, a döntőkre nagyjából ötezren voltak kíváncsiak. A létesítmények is minden igényt kielégítettek, a szállástól kezdve a bemelegítő termeken át a versenyhelyszínig minden tökéletes volt.


                                                                                               fotó:http://msy.gov.ge

Elsőként Bódi Jenő, a Vasas szakosztály-igazgatója, Barka Emese edzője értékelte az anygyalföldi különítmény szereplését:
- Összesen három versenyzőt adtunk a magyar csapatba, közülük egy éremmel tért haza, így sikeresnek ítélem meg az Eb-t vasasos szempontból is. Godó Kitti ugyan kiesett az első körben, de egy elég vitatott mérkőzésen. Jól kezdett, akciót is hajtott végre, de aztán egy intés, majd egy kapaszkodás miatt az olasz ellenfelét hozták ki győztesen. Furcsának tartom, hogy az új szabályok miatt előfordulhatott olyan, hogy ennek az olasz lánynak az édesanyja is bíráskodott a versenyen. Kicsit úgy éreztem a meccsük közben, hogy emiatt kapott is némi támogatást.
Forgó Fruzsina abszolút újoncként indult, Sastin Marianna súlycsoportjában. Ő sem tudott nyerni az első meccsén. Az első menetben jól küzdött, de a másodikban megmutatkozott a rutintalansága, el is fáradt, és így végül kikapott.
Emese kezdésként kicsit ránk ijesztett, kapkodva birkózott és elvesztette az első menetet a török ellenfelével szemben. A szünetben sikerült gyorsan átbeszélni a dolgokat, higgadtságot kértem tőle, mert tudtam, hogy akkor képes lesz felőrölni riválisát. Ez meg is valósult, és a harmadik menetben egy sima tussal lezárta a mérkőzést. A siker komoly lökést adott neki, ami egészen a bronzmeccsig repítette. Arra hívtam fel a figyelmét, hogy ott próbáljon meg kivárásra játszani, az sem tragédia, ha 0-0 az állás, ne érezze ezt tehernek. A szőnyegen aztán tényleg nem született pont sokáig, román ellenfele veszítette el hamarabb a türelmét, indított egy pontatlan dobást, Emese mögékerült, és ezzel nyert is.
Azt mondom, hogy a mostani bronzéremmel végleg odaért a nemzetközi élmezőnybe. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól minden világversenyén dobogóra áll, de az biztos, hogy bárkit meg tud már verni. Persze van még min dolgoznunk, fizikálisan és gyorsaságban is fejlődnie kell még.

Barka Emese:
- Az első meccsemen valóban kicsit feszült voltam, és ez az első menetbe került, de ennek ellenére végül is simán vertem a törököt. Utána a német ellen is jól ment, viszont a svéd Mattson már más kategóriát képviselt. Végig gyorsabb volt nálam, nem nagyon tudtam lereagálni az akcióit, jogos volt a vereség. A bronzmeccs nem a szép birkózásról szólt, gyakorlatilag alig volt akció, annak ellenére, hogy nyertem, nem voltam teljesen elégedett a birkózásommal.
Ezt a szereplést pályafutásom eddigi legkomolyabb sikeremnek tartom, elsőéves juniorként már voltam ugyan Eb-harmadik, de az akkor abszolút meglepetés volt, egy viszonylag kedvező sorsolással. A mostani sikerben azonban már nagyon sok munkám van, most úgy mentem ki Grúziába, hogy éremmel térjek haza. Örülök, hogy sikerült.

dan     
fotó: Doba István (archív)    

Hirdetések