Gy. Szabó Csilla, 2024.02.16. | Kosárlabda

Idei egyik legfontosabb mérkőzésükre készülnek női kosárlabdázóink. A BEAC elleni találkozók mindig fővárosi presztízsmeccsek, szombat este azonban a play-off szereplésről is döntés születhet. Amennyiben akadémistáink nyerik a pasaréti derbit, már négy fordulóval az alapszakasz vége előtt biztos lesz a legjobb nyolcba jutás. Budácsik Dorottya szerint a tét nagyságát átérezve gyakoroltak egész héten.

A tavalyi esztendőhöz képest, a játék számos elemében mutat határozott javulást Budácsik Dorottya, női élvonalbeli együttesünk centere. A dobott pontok, a VAL-érték, a támadó, valamint az összes lepattanó statisztikájában pedig még soha nem rendelkezett olyan jó mérőszámokkal, mint idén. Ismét húsz perc feletti időt töltött a pályán, ennél csak a 2021/22-es szezonban foglalkoztatta többet Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője. Dorka szerint több oka is van annak, hogy egyre hasznosabb tagja a csapatnak.

„A korábbinál nagyobb bizalmat kaptam idén a szakvezetés részéről, ami egyfajta plusz motivációt jelent a számomra – tudtuk meg centerünktől, Budácsik Dorottyától.Centerposztra idén nem igazoltak külföldi játékost, Salamon Zsófiával ketten igyekszünk helyt állni a palánk alatt. Úgy gondolom, kihasználtam a lehetőséget, a szoros mérkőzéseken jó teljesítményt nyújtottam. Az erősebb csapatok ellen azonban meglehetősen hullámzó volt a játékom, a jövőben nagyon szeretnék kiegyensúlyozottabb formát mutatni. Egy légiós center mellett könnyű elkényelmesedni, ezt korábban magamon is éreztem. Kevesebb felelősséget vállaltam, inkább a kezük alá játszottam és a védekezésben jeleskedtem. Akár még helyettük is. Most többet vállalok magamra, nem passzolok ki olyan gyorsan, inkább beleállok az egy-egy elleni szituációkba.”

Dorka esetében ugyanakkor azt is pozitív változásként kell említeni, hogy most már kizárólag a kosárlabdára kell figyelnie. Tavaly lediplomázott a BGE kereskedelmi és marketing szakán, valamint egy lakberendezői képzést is elvégzett. Nagy könnyebbség számára, hogy a párhuzamosan végzett dupla tanulmányai végére ért. Ennek köszönhetően idén már a reggeli edzéseken is részt tud venni.

„Nagyon köszönöm az akadémia támogatását, hogy akkor is elfogadtak, amikor a vizsgaidőszakban például fáradtan estem be az edzésekre – beszélt jelenlegi kedvezőbb helyzetéről Dorka. – Úgy érzem, a tavalyi évemet a tanulás vitte el, de szerencsére túl vagyok rajta. A reggeli edzéseken való részvétel is nagy előrelépés a számomra, hiszen ilyenkor elsősorban technikázunk, a dobásokat gyakoroljuk. Utóbbinak nagy része van abban, hogy jóval bátrabban támadok. A palánk alatt a befelé irányuló mozgásokra törekszem, és minél hatékonyabban próbálom kihasználni a fizikális erőmet. A meccseken pedig igyekszem helyén kezelni a dolgokat, mindig a megoldást keresni, nem beleragadni egy-egy rosszabb teljesítménybe. A BEAC és a BKG ellen szerintem kifejezetten jól játszottam, ugyanakkor arra is büszke voltam, hogy igazi csapatként léptünk fel. Valamennyi megnyert mérkőzésünk esetében ez volt a siker titka.”


Budácsik Dorka igyekszik egyre több egy-egy elleni szituációba belemenni a palánk alatt

 

A Sopron Basket elleni vereség Dorka szerint sok tanulsággal szolgált számukra, a "pofon" éppen időben jött a fontos meccsek előtt. Ez utóbbiak sorába tartozik a szombati BEAC elleni találkozó is, amelyet, ha megnyernek, már most biztos a play-off szereplés. Egész héten ennek szellemébe készült a csapat, eleinte a saját játékukra, az eddigi hibák kijavítására koncentrálva.

„A Cegléd ellen egy nagyon hasznos edzőmeccset játszottunk, az első három negyedben kifejezetten jó ritmusban, szépen kosárlabdáztunk. A negyedikre kicsit ugyan elfogytunk, ám így is nyertünk, pozitív visszajelzést kaptunk az eddig elvégzett munkáról. A BEAC ellen óriási csata várható, de úgy érzem, hogy jók leszünk. Mindent megteszünk a győzelemért!” – tette hozzá Budácsik Dorottya.

Az E.ON ELTE BEAC elleni találkozó szombaton 18 órakor kezdődik a Pasaréti Sportcentrumban.

Fotók: MKOSZ és Vasas Akadémia


Hirdetések