Jenkei Dániel, 2024.02.15. | Vívás

Nagy sikerrel, olimpiai bajnok legendák jelenlétében zajlott le a hétvégén a hagyományos Olimpici párbajtőr seregszemle klubunk rendezésében. Közben kadet kardozóink parádéztak az országos bajnokságon, de ismét kijutott a korosztályos nemzetközi sikerekből is.

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét Sterbinszky-csarnok adott otthont a hagyomány Olimpici párbajtőr seregszemlének, amellyel Kulcsár Győző emléke előtt is tisztelegtek.

Közel 800 fiatal vívópalánta indult a különböző korosztályokban, a legkisebb törpici korosztály például 80 indulót számlált.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével két olimpiai bajnok legenda, Sákovicsné Dömölky Lídia és Schmitt Pál is, de köszöntőt mondott Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke is.


Ami pedig a vasasos szereplést illeti, két bronzéremnek örülhettünk leginkább, Pálinkás Réka a serdülőknél lett harmadik, míg Szentes Dalma az újoncoknál. (Dalma egyébként a serdülőknél is oda tudott érni egy hetedik helyre, így igazán kiváló versenyt zárt).

Nagy vasasos csapatmunka eredménye, hogy ismét egy emlékezetes és jól sikerült Olimpicit tudtunk rendezni. Ilyen létszám mellett nagy kihívás, hogy minden flottul haladjon, de sikerült mindent kezelnünk, és tényleg jó visszajelzéseket kaptunk. Nagy öröm és megtiszteltetés volt a szövetségi vezetés és az olimpiai bajnok legendák jelenléte, ahogy az is, hogy Győző bácsi özvegye, Zsuzsa néni is meglátogatott minket vasárnap.” -  adott villámértékelést egy másik olimpiai bajnok, Szász-Kovács Emese, szakosztályunk társelnöke, aki oroszlánrészt vállalt az idei esemény sikerében is.

 

A kicsik mellett a nagyok, nagyobbak számára is fontos hétvége volt ez a mostani, a kadet kardozóknál például országos bajnokságot rendeztek.

Egyéniben a fiúknál Vasas-siker született, Fabó Ákos révén, Kósa Miklós és Riba Ferenc tanítványa remek vívással utasított maga mögé mindenkit. A top8-ba pedig Kovács Lőrinc is befért klubunkból, aki egy ötödik helynek örülhetett.


fotók: hunfencing


A lányoknál sem maradtunk vasasos érem nélkül, itt Balkay Anna lett harmadik, de Csonka Dorottya, Imre Dóra és Kruchina Lilla is a közvetlen élmezőnyben végzett.


A vasárnapi csapatverseny pedig ennél is kiemelkedőbbre sikerült, hiszen a fiúknál a Fabó Ákos, Monori Mátyás, Kovács Lőrinc, Bíró Barnabás négyes, míg a lányoknál a Tóth-Horpáci Lili, Balkay Anna, Csonka Dorottya, Imre Dóra kvartett győzött. Nagy meglepetést már nem árulunk el azzal, ha leírjuk: mindkét egység vasasos.


Sokatmondóak Sárközi Gergely edzőnk szavai, aki így beszélt a siker „titkáról” a csapatverseny után a szövetség honlapjának:

Egységes közeget alkotunk, ez igaz az edző kollégáimra és a versenyzőkre egyaránt. Hiszem, hogy ez a legfontosabb oka az eredményességnek. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindez ma már kevés. Rengeteg munkára van szükség mindkét oldal részéről, és edzőként szükséges a szakmai alázat is.


És végül nemzetközi utánpótlás sikerek a közelmúltból, hiszen abból sincs sose hiány: harmadik lett junior kard vk-n a magyar női csapat, tagjai között három vasasossal, Domonkos Emesével, Spiesz Annával és Bende Barbarával
Ugyanitt Spiesz Anna egyéniben is remekelt, Kósa Miklós tanítványa a „szokásos” érmét hozva ezüsttel gazdagodott.

Közben a junior férfi párbajtőrcsapat pedig Bázelben ért fel a csúcsra világkupán, az aranyérmes csapat tagja volt a vasasos Antal Máté.

Az előjelek tehát nagyon jók a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság előtt, amelyet majd február 22. és 29. között rendeznek. A magyar csapatról és a vasasos résztvevőkről ide kattintva lehet tájékozódni.


Hirdetések