Jenkei Dániel, 2024.02.12. | Vívás

A januári, tuniszi GP bronzérme után nem kellett túl sokat várni Szilágyi Áron első idei nemzetközi diadalára sem, amely a Tbilisziben megnyert világkupában öltött testet. Ugyanitt egyébként Rabb Krisztián is remekelt, de a vasasos sportolókkal felálló férfi és női kardcsapat sem maradt érem nélkül a hétvégén.

A nagy rivális Sandro Bazadze fatornyos hazájából, a Tbilisziben rendezett kard világkupáról hozta el Szilágyi Áron az első 2024-es aranyérmét. Mindezt úgy, hogy nem is találkozott a georgiaival, aki a másik elődöntőben búcsúzott, és lett bronzérmes. 

Háromszoros olimpiai bajnokunk viszont azok közül senkinek sem kegyelmezett meg, akik az útjába kerültek. A fináléban például az iráni Pakdaman kapott egy 15-7-es verést, de igazából mindegy volt, hogy olasz, amerikai, tunéziai, vagy éppen török ellenfél kerül vele szembe, még szorossá sem tudták ellene tenni az asszókat.

Klasszisunk így igazán lehengerlő teljesítménnyel nyerte meg pályafutása tízedik vk-aranyát.


fotók: FIE, hunfencing
 

A másik vasasos kardozónk, Rabb Krisztián pedig ugyanezen a viadalon bejutott a legjobb nyolc közé, ami egy újabb mérföldkő a pályafutásában, és egy újabb masszív jele annak, hogy ifjúsági olimpiai bajnokunk az idei szezonra szintet lépett. Mostanában egyébként nem először ő a második legjobb magyar Áron után a nemzetközi mezőnyben, ezúttal az előkelő hetedik hellyel érte ezt el.


 

A magyar kardcsapatban vasárnap azonban még a rutinosabb világbajnokok szerepeltek, akik most is megszolgálták a bizalmat, hiszen ezüstöt hoztak Tbilisziben a csapat vk-ról. A Szilágyi-Szatmári-Gémesi-Decsi négyes így megszilárdította világranglista-vezető helyét, ami az olimpiai kiemelés miatt igazán fontos, és maximum csak azt bánhatták (bánták is!), hogy a döntőben egy tussal kaptak ki Koreától.

Ezzel párhuzamosan a világ másik felén, Limában „világkupáztak” a női kardozók. Egyéniben Katona Renáta a hatvanadik lett, a csapattal viszont egy bronzéremnek örülhetett, ami még jobban megszilárdította a magyar együttes párizsi részvételét.


Hirdetések