Gy. Szabó Csilla, 2024.02.08. |

Sikeresen vett részt első para ob-ján a Vasas fiatal parasízője, Grozner Richárd, aki egy cseh, nemzetközi tornával készült fel a mátraszentistváni megméretésre. Edzője, Krakler Kata szerint, sportolónk egyre jobb formába lendül, az egymást érő kihívások pedig már a 2026-os téli paralimpián tervezett részvételét szolgálják.

A hét elején, hétfőn és kedden rendezték a mátraszentistváni síparkban az idei Látássérült, Mozgássérült, Hallássérült, Fogyatékos és Transzplantáltak Országos Alpesi Síbajnokságát. Klubunk színeit Grozner Richárd az ülő kategóriában képviselte. Mivel életkori bontásra nem volt lehetőség, egy rutinos felnőtt versenyzővel kellett összemérnie a tudását, aki mögött a második helyen végzett. A Vasas Pasaréti Síiskola vezetője, Krakler Kata számára azonban nem a számszerű eredmény volt a fontos, hanem Ricsi teljesítménye, amely a koreai nemzetközi tábornak, valamint a múlt hétvégi csehországi Emil Open Winter Games-nek köszönhetően folyamatos javulást mutat.

„Igen nehéz körülmények fogadtak bennünket Mátraszentistvánon, a viharos szél, és a viszonylag kifagyott pálya miatt az első napon, óriás műlesiklásban csak egy hivatalos futamot mért le a szövetség, ennek eredménye alapján lett ezüstérmes Ricsi – kezdte beszámolóját a Vasas SC szakembere, Krakler Kata, aki a mozgássérült álló kategóriában egy másik fiatal, a Mexikói úti Mozgásjavító Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulója, Márton Bálint indulását is felügyelte. – Ricsi tavaly még nagyon bölcsen visszalépett az ob-indulástól, jóllehet ott volt a helyszínen, idén azonban már minden tekintetben érett volt a részvételre. Amit szakmailag kértem tőle a rajtnál, azt maximálisan teljesítette. De szükség is van a profizmusára, elkötelezettségére és hajthatatlanságára, hiszen most már hivatalosan is a paralimpia a célunk. Ezzel kapcsolatban fontos tárgyalásokat folytattunk az ob alatt Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével, aki maximális támogatásáról biztosított bennünket. A megbeszélésen Ricsi szülei, és Fábián Attila, a Magyar Síszövetség para-szakágvezetője is jelen volt. Utóbbinak – s ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni –, mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat köszönhetünk. Ahogy a Vasas SC vezetésének, valamint Tóth Etrének, síszakosztályunk elnökének is, aki nemcsak támogat bennünket, de biztat is a kiteljesedésre.”


Krakler Kata és Grozner Richárd az ob eredményhirdetésekor Fotó: Réti Gerzson

 

A Vasas tizennégy esztendős parasportolójának már el is készült az idei programja, amelyben a kellő számú kilométerek megszerzését jelölték ki fő feladatnak, a lehető legmagasabb szintű lécbiztonság elérésének érdekében. Igen nagy figyelmet fordítanak Ricsi izomzatának megerősítésére is, ehhez pedig a jól bevált gyógytornásza mellett, a későbbiekben majd egy speciális erőnléti edző segítségét is igénybe fogják venni. Céljuk, hogy minél tovább bírja a technikai edzéseket, így amikor hóra kerülnek, maximálisan ki tudják használni a rendelkezésükre álló időt. A fiatal sportoló egyetlen hónapra kap majd „kimenőt”, júliusban kedve szerint vitorlázhat. A Paralimpia érdekében azonban ő és családja egyaránt hajlandó áldozatokat hozni, hiszen tudják, hogy csak kemény munkával juthatnak el odáig.

„Ricsi a mindennapi életben is koránál megfontoltabb és érettebb, ami minden bizonnyal helyzetéből fakad. A megértő, támogató szülői háttér, és az irányomban megnyilvánuló bizalom teszi lehetővé, hogy minőségi munkát végezzünk. Nagyon figyelünk egymásra, de ez az egész parasport légkörére jellemző, hiszen a legfontosabb emberi értékek tiszteletbentartása mentén szerveződik. Az ob előtt Csehországban vettünk részt a V4-ek számára megrendezett para Winter Games-en, ahol hasonló érzéseket élhettem meg. A közel százötven-kétszáz résztvevő, sportoló, edző és sportvezető, pillanatok alatt olyan egységes közösséget hozott létre, amilyennel nagyon ritkán találkozom az épek között” – tért át a Vasas szakembere a lipnoi hétvégére és az Emil Openre, amelyen ő volt a magyar sízők és snowboardosok vezetője. Ricsi itt azzal a nagy lengyel riválisával mérte össze tudását, akivel a dél-koreai nemzetközi táborban ismerkedett meg, s kötött jó barátságot.


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Fábián Attila, a síszövetség para-szakágvezetője és Krakler Kata, a Vasas Pasaréti Síiskola vezetője (balról jobbra) adta át a díjakat az ob-n Fotó: Réti Gerzson

Fiatal parasízőnk végül a második helyen végzett, ám Krakler Kata elmondása szerint a lengyelek fényévekre járnak előttünk a parasportok tekintetében. Közel ezer igazolt sportolójuk van, példamutató szakmai munkát végeznek. Ez utóbbiba pedig most már nekünk is lesz betekintésünk a tervezett közös edzőtáborok révén. A Vasas szakembere szerint nemcsak az edzésmunka terén tanulhatnak majd sokat a lengyel kollégáktól, de az egész parasí-rendszer felépítésében is.


A magyar csapat bevonulása az Emil Open megnyitóján. A verseny egy törött szárnyú kismadár, Emil figurájával hozza közelebb hozzánk a fogyatékossággal élők sportolásának, mozgásának fontosságát

 


Hirdetések