Gy. Szabó Csilla, 2024.02.07. | Kosárlabda

A lepattanók szedésében idén is jeleskedő Madár Eszter is drukkol az olimpiai selejtezőtornát csütörtökön kezdő magyar női válogatott sikerért. A Vasas fiatal kosárlabdázója az utóbbi egy évben sokat erősödött fizikálisan, de még mindig sok munka vár rá, amelyet örömmel vállal saját és csapata fejlődése érdekében.

A támadó lepattanók megszerzésében a Vasas Akadémia játékosa, Madár Eszter vezeti a hazai női élvonal statisztikáját. A 22 esztendős kosárlabdázó 3.1-es átlaga a 2023/24-es idényben lejátszott tizenhárom meccsén összesen negyven megszerzett labdát jelentett, ami azt is mutatja, hogy a 3-4-es poszton játszó fiatal egyre jobban hozzáerősödik a palánk alatti kemény küzdelmekhez.

„Az az igazság, a mérkőzéseken általában nem érzem, hogy túl sok labdát szedtem volna, a többiek azonban gyakran kérdezik, mágnest rejtettem-e a kezeimbe – válaszolt kicsit tréfásan Madár Eszter a statisztika élén elfoglalt helye értékelésére vonatkozó kérésünkre. – Amikor visszanézem a meccseket, akkor csodálkozom én is rá, milyen nehéz helyzetekben szedem össze a labdákat. Tény, hogy gyakran pattannak hozzám a labdák, vélhetően jól helyezkedem. Ugyanakkor azt is elismerem, hogy amikor az edzéseken gyakorlunk, a palánk alatt érzem magamat a legjobban, örömmel szaladgálok a labdák után, és adom őket vissza a csapattársaimnak. De, mint minden téren, ezen is nagyon sokat kell még fejlődnöm a jövőben. A dobott pontok számával például egyáltalán nem vagyok elégedett, tavaly és tavalyelőtt is jobb volt az átlagom. Gyakran fordul elő velem, hogy inkább kipasszolom a leszedett labdát a jobb helyzetben lévő társamnak, ahelyett, hogy én magam fejezném be.”

Ebben azonban annak is szerepe van, hogy Eszter fizikálisan még mindig nem elég erős a palánk alatti „kemény darálóhoz”. Pedig az utóbbi időben ezen a téren is sokat lépett előre, a Szabó Domokossal végzett erőnléti fejlesztés már a tavaszi szezonban látható volt rajta. A közös munkát pedig máig nem hagyták abba, a fiatal játékos, az egész nyarat végig kondizta.


Madár Eszter (pirosban jobbról) Pécsett csapatunkból a legtöbb lepattanót szedte, összesen nyolcat

„A szezon nyitásra a kívánt súlyt is elértem, de a bajnokság alatt már nem igazán sikerül tartanom, hiszen a sorozatmeccsek másfajta terhelést jelentenek, ilyenkor mindig veszítek egy-két kilót – beszélt honlapunknak nehézségeiről Madár Eszter. –  Az erősödést azonban határozottan érzem, a palánk alatt idén már bátrabban vettem fel mindenkivel a harcolt. Mivel lábra is sokat dolgoztunk, gyorsabb és robbanékonyabb is lettem. Alapvetően pozitív beállítottságú a személyiségem, ezért optimista vagyok a saját és a csapatom jövőjével kapcsolatban. Szerintem meglesz a nyolcas döntő, amit célként kitűztünk magunk elé. Csapat szinten kell kicsit jobban összeszednünk magunkat, s most a válogatott szünetben ezen dolgozunk nagyon sokat. Voltak rosszabb periódusaink, és kifejezetten rossz meccseink, de ezek éppen jókor szolgáltak leckéül, hiszen most jönnek azok a találkozók, amelyeken nyernünk kell a play-offba kerüléshez. Nagyon bízom benne, hogy a kötelező győzelmeken túl, egy-két bravúr is összejöhet, a Pécs elleni Magyar Kupa-negyeddöntő például kifejezetten jó lehetőség lenne erre.”

Eszter ugyanakkor a magyar válogatott soproni olimpiai selejtezőjét is érdeklődéssel figyeli, hiszen tavaly májusban már kapott behívót Székely Norbert szövetségi kapitánytól. Akkor sajnos egy csuklósérülés miatt végül nem tudott érdemi munkát végezni a székesfehérvári edzőtáborban.

„Minden erőmmel azon leszek, ha legközelebb hívnak, már százszázalékos formában legyek ” – jelentette ki Madár Eszter, aki ennek érdekében keményen edz, kondizik, minden létező eszközt további fejlődésének szolgálatába igyekszik állítani. S mindezt igen optimistán, mosolyogva teszi. De nemcsak saját magával és a Vasas Akadémia női csapata előtt álló kihívásokkal, hanem az olimpiai selejtezővel kapcsolatban is bizakodó. Bár a magyar válogatott nincs könnyű helyzetben, szerinte a nemes cél kihozza a lányokból a legjobbat, a magyar szív mindig egyszerre dobban, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Fotó: Vasas Akadémia és MKOSZ


Hirdetések