Gy. Szabó Csilla, 2024.02.02. | Kosárlabda

A soproni olimpiai selejtező tornára készülő női kosárlabda-válogatott 15-ös keretének egyharmadát adják a Pasaréten nevelkedett játékosok. A Vasas Akadémia stábja szinte egy emberként drukkol az együttesnek, egy esetleges siker, a sportágon belüli együttműködés gyümölcse lenne.

A február 8. és 11. között, Sopronban sorra kerülő olimpiai selejtező tornára készülő 24-es bő keretébe, nyolc korábbi akadémistánkat hívta meg Székely Norbert szövetségi kapitány. Aho Nina, Bach Boglárka, Dombai Réka, Határ Bernadett, Mérész Beatrix, Sitku Zsuzsa, Tóth Franka és Varga Alíz egyaránt a Pasaréten tizenkét éve folyó szakmai munka eredményeként kapott jó alapokat, s teljesedhetett ki későbbi klubjában. Amikor a keret tizenötösre szűkült, akkor is még öten maradtak, Aho, Dombai, Határ, Sitku és Varga. Mindkét esetben a csapat egyharmadát alkották, illetve alkotják a Vasas nevelések.


A Sopronnal Euroliga-bajnok Varga Alíz, Határ Bernadett és Sitku Zsuzsa (közöttük Tóth Orsi jobbról a második), örömmel tértek vissza ifjúságuk helyszínére a Sopron Basket és a Vasas Akadémia együttműködésének 10. évfordulóján Foto: Sopron Basket/Pados Noel

A számok magukért beszélnek és joggal adhatnak büszkeségre okot Pasaréten. Krivacsevics Dragoljub a Vasas akadémia női szakosztályának szakmai vezetője szerint a siker mögött az együttműködés áll. Hiszen ahogy az akadémiai biztos alapok nélkül nem juthattak volna ezek a játékosok el a válogatottságig, és erre az olimpiai selejtezőre, úgy az akadémiából őket átvevő profi klubok jó munkája, eredményes nemzetközi szereplése és a játékosok helyes menedzselése is elengedhetetlen volt a felnőtt sikerek eléréséhez.

„Az elmúlt tizenkét évben olyan hatékony és állandó akadémiai rendszert sikerült megteremtenünk, amelyben a kiválasztásnak, vagyis a tehetségek megtalálásának, majd képzésüknek pontos, jól meghatározott menete van – beszélt a pasaréti utánpótlás-nevelés kulcskérdéseiről a Vasas Akadémia szakembere.  – Ez az alapozó munka minden későbbi siker kulcsa, hiszen erre lehet csak később építkezni. De legalább ilyen fontos az is, hogy a legjobb magyar csapatokhoz tovább lépő fiatal játékosok új klubjukban töretlenül tudjanak fejlődni. Ehhez fontos, hogy a jó pillanatban, tehát ne túl korán, ne túl későn, a számukra leginkább megfelelő együtteshez igazoljanak. Azoknak, akiket most az olimpiai selejtezőre készülő nemzeti együttesben találunk, sikerült ez az átmenet.


A Vasas Akadémia női szakosztályának szakmai vezetője szerint egy esetleges olimpiai részvétel sikerének záloga a klubok közötti együttműködés Fotó: Vasas Akadémia

 

Krivacsevics Dragoljub úgy véli, akikkel most még csak a legjobb huszonnégyben számolt a kapitány, előbb vagy utóbb, ők is ott lesznek majd a végső keretben. S ha ez megtörténik, akár egy zömében Vasas nevelésű játékosokból álló magyar válogatottnak is szurkolhatunk néhány év múlva.

Az olimpiai selejtezővel azonban a Vasas Akadémia számára is az öröm ideje jött el. S hogy ebből a közös élményből minél többet profitálhassanak, a Vasas Akadémia utánpótláskorú játékosai a helyszínen, együtt drukkolnak majd Határ Bettiéknek, a japánok elleni, jövő pénteki mérkőzésen. A pasaréti fiatalok számára óriási motivációs erőt jelent az előttük járók példája, amely azt bizonyítja, ha keményen dolgoznak, ők is eljuthatnak a magyar válogatottba.

Nyitókép: Girgász Péter/MKOSZ

 


Hirdetések