2013.02.26. | Birkózás
Szombathelyen rendezték meg hétvégén a Magyar Arany Nagydíj, Polyák Imre-emlékversenyt, ahol vasasos sikereknek, és egy nagyon szép elismerésnek is örülhettünk.

A nagyszabású nemzetközi kötöttfogású viadalon a Vasasból négy versenyző lépett szőnyegre. A kettős igazolással rendelkező 74 kg-os Szabó Martin bronzérmet szerzett, Varga Ádám 96 kg-ban, valamint a 120 kg-os Nunajev Juszup ötödik lett, míg Szabó László az első fordulóban búcsúzott. A szabadfogásúk számára rendezett Eb-válogató betétversenyt pedig legnagyobb örömünkre Szabó Mihály nyerte meg.

Varga Ádám

Bódi Jenő szakosztály-igazgató:
- Jó kis versenyen vannak túl birkózóink, egyértelműen pozitív számomra a Szombathelyen látott kép. A 74 kg-os Szabó Laci még ismerkedik a nemzetközi mezőnnyel, egy kazahtól kapott ki, hárommenetes csatában. 
Varga Ádám négy meccset vívott, a selejtezőben hazai riválisát Németh Ivánt múlta felül, a számszerű eredménytől eltérően meggyőző fölénnyel. Ezután a későbbi győztes grúz Kadzsaja csak hatalmas csatában tudott felülkerekedni rajta. A vigaszágon előbb egy egyiptomit győzött le, majd Rizmayer nem állt ki ellene. A bronzmeccsen ismét grúz ellenfél következett, a hajrában kedvező helyzetben rossz megoldást választott, nem tudta megpörgetni Dzsabidzét, és alulmaradt. Úgy gondolom Ádám letette a névjegyét ebben a mezőnyben, ezen a szinten is, amihez az kellett elsősorban, hogy végre túltegye magát saját kishitűségén. 
Nunajev Juszup egy kirgiz és egy ukrán birkózó ellen vívott meccs után, a bronzmeccsen Deák-Bárdostól kapott ki, nem a tudás, vagy edzettség hiánya miatt. Először önmagát kellene legyőznie, mert akarat nélkül ebben a sportágban sem lehet érvényesülni.
Szabó Misi körbeverés után végzett az első helyen, és tett egy lépést az Eb részvétel felé, ám végül majd a szövetségi kapitány fog dönteni.

A versenyen túl, igazi ünnepi eseményre, kitüntetések átadására is sor került a Savaria Arénában. Fodor György, a Vasas birkózó szakosztályának utánpótlás szakmai-igazgatója, eddigi életművének elismeréseként, a FILA érdemrend bronz fokozatát kapta meg a Magyar Birkózó Szövetség képviselőjétől.

Fodor György:
- Igazán díszes körülmények között jutalmaztak meg, a birkózás világában eltöltött negyvenhat esztendőmért. Kicsit furcsán is éreztem magam, nem vagyok hozzászokva az ilyen jellegű felhajtáshoz. Ez díj persze arra is figyelmeztet, hogy mennyire szalad az idő, hiszen aktív pályafutásom befejezése óta, immáron huszonhét éve tanítgatom a gyerekeket a birkózás fortélyaira. Most Szombathelyen az a Varga Ádám mutatta meg tudását, akire bizony jól emlékszem óvodás korából is. Természetesen még tele vagyok célkitűzésekkel. Nem könnyű a dolgom, hiszen a Vasasban egyedüliként csinálom a diákbirkózást, de nem panaszkodom, főleg nem most, amikor birtokba vehettük a gyönyörű új csarnokunkat. Remek körülmények között dolgozhatunk, minden lehetőség adott ahhoz, hogy egyre eredményesebbek legyünk, és ráadásul haza érkeztünk…

Fodor György


                                                                                                fotó: Viola Katalin

 


Hirdetések