Gy. Szabó Csilla, 2024.01.30. |

Két kemény futamot tudhat maga mögött Holló Martin, a Vasas fiatal sífutója, aki a magyar színeket képviselte Gangwonban, a IV. Téli Ifjúsági Olimpián. Hétfőn a 68. helyen ért célba sprintben, kedden pedig 64. lett a klasszikus stílusú 10 kilométeres számban. Mindkétszer nagy akarattal, koncentráltan versenyzett.

A Vasas síszakosztályának északi szakágát három fiatal versenyzőnk képviselte a YOG-on. Bozóki Laura és Kunos László a múlt héten biatlonban indult, a héten pedig Holló Martinnak drukkolhattunk sífutásban. Utóbbi hétfőn a szabadstílusú sprintben állt rajthoz, ma reggel – magyar idő szerint – pedig a klasszikus stílusú 10 kilométeres számban. Utóbbiban remélt jobb eredményt, ami be is igazolódott. Bár ehhez arra is szükség volt, hogy megfelelően vaxolt sílécekkel vágjon neki a hosszabb távnak. Ezt a klasszikus előtt az osztrák csapat végezte el a számára.

„Egészen jól sikerült a vaxolás, bár a pálya minősége nem volt egységes, így a lécek sem viselkedhettek végig egyformán – kezdte beszámolóját Holló Martin a keddi zárószámot követően. – A hűvösebb felfelé menetekben jobban fogott, a napos részeken viszont kevésbé. De ez nemcsak számomra jelentett problémát, hiszen az élmezőny tagjai is bajlódtak a fogósabb részeken. Nagyon vártam a mai versenyt, mert ebben éreztem magam esélyesebbnek, ám egy hiba miatt elég sok időt veszítettem. Az egyik kanyarban megcsúsztam, és ahogy vissza akartam térni a pályára az egyik botom el is tört. Szerencsére azonnal kaptam egy másikat, ám így is hátrányba kerültem. Enélkül a hatvanegyedik helyen végezhettem volna, körülbelül húsz másodpercnyi időt töltöttem el a helyzet megoldásával. Ma is többnyire jól mentem, egyes részeken azonban kicsit szétesett a mozgásom. Az eredménnyel összességében elégedett vagyok, a YOG előtt szó nélkül kiegyeztem volna vele. Most is csak azért maradt bennem némi hiányérzet, mert mindkét napon vétettem hibákat. Ezek nélkül pár hellyel még előrébb végezhettem volna. Ennek ellenére úgy érzem, amit ilyen körülmények között tudtam, azt megtettem.”

A Martin által említett hiba érdekes módon a pálya ugyanazon szakaszán történt meg hétfőn is, mint kedden. Akkor az előtte haladót érte utol és előzés közben picit megbotlott. A korrigálásra három-négy másodpercre volt szüksége a hosszú fölfelé, és a hosszú lefelé alkotta, kevés lapos résszel rendelkező pályán.

A hazai síszövetség részéről Muskatal István kísérte el a magyar sífutókat, köztük Holló Martint is. A szakember szerint ez egy nagyon nehéz sport, így aki a lejobb szeretne lenni, annak sosem könnyű az útja. Utóbbihoz pedig a hibák is hozzátartoznak, amelyekből tanulni kell.

„A mai napon voltak pillanatok, amikor nagyon szépen, technikásan síelt, de olyanok is akadtak, amikor kicsit szétesett a mozgása – tudtuk meg Muskatal Istvántól, aki a hétfői versenyszámot követően is úgy nyilatkozott honlapunknak, hogy az izgalom miatti apró hibák zavarták csak meg Martin futását, fejben nagyon összefogott volt, és a bemelegítése is jól sikerült. – A klasszikus számban a fiúk versenyére sokat melegedett a pálya, ezért a körön belül több szakaszon is megváltoztak a körülmények. Volt, ahol meleg, máshol pedig kifejezetten hideg részek fogadták a versenyzőket. Az osztrákok waxolása szerintem is jól sikerült, ahogy Martin bemelegítése is. A mai eséssel természetesen időt veszített, de úgy gondolom, hogy tanulni fog belőle. Szerencsére nagyon reálisan látja a teljesítményét és önmagát, s így a versenyzését is pontosan értékelte. Ez igen jó tulajdonság, amire lehet építkezni. Sok munkával, jó edzéstervvel sokat léphet még előre.”

Holló Martin pedig már a következő feladatára készül, mégpedig a számára vasárnap kezdődő junior sífutó vb-re. Legnagyobb bánatára azonban a hátralévő két napban Gangwonban már nincs módja edzésre, ezért konditeremben és szabadtéri futással pótolja a havas gyakorlásokat. Szabadidejében pedig a többi sportág versenynapjait is megnézni, hiszen az ifjúsági olimpia nemcsak a versenyekről, de az új barátságok születéséről is jól ismert. A Vasas fiatal sífutója szerint ezek a pillanatok további síkarrierje szempontjából is értékesek, hiszen különleges motivációt adnak a további kemény munkához.

IV. Téli Ifjúsági Olimpia. Gangwon (Dél-Korea)
Sífutás.
Fiúk.
Szabadstílusú sprint.

1. Eischer (osztrák) 3:03.98 … 68. Holló Martin 3:42.51 (1:18.9) +38.53
Klasszikus stílusú 10 kilométer.
1. Moch (német) 19:47.2 … 64. Holló Martin 25:08.1 (5:27.6; 12:16.8; 18:32.2) +5.20.9

Fotók: Magyar Olimpiai Bizottság/Szalmás Péter


Hirdetések