Gy. Szabó Csilla, 2024.01.23. |

Három számban álltak helyt fiatal biatlonistáink a Dél-Koreában zajló IV. Téli Ifjúsági Olimpián. Bozóki Laura és Kunos László vegyes váltóban érte el a legjobb eredményt, 24. helyezésük kiemelkedő teljesítmény volt a részükről.

Gangwonban kitűnő körülmények fogadták a Vasas biatlonistáit, a hó minősége és mennyisége egyaránt ideális volt az érkezés utáni első edzések idején. A nyitó napra azonban melegebb idő köszöntött rájuk, amitől kásássá vált a hó. A búcsú ezzel szemben kifejezetten hidegre sikerült, a hőmérő mínusz tizennyolc fokot mutatott kedden, miközben a metsző szél is feltámadt.

Versenyzőink a YOG első indulói között voltak, közülük is Bozóki Laura volt a legfrissebb, szombaton magyar idő szerint hajnali háromkor vágott neki a leányok 10 kilométeres egyéni számának, amelyben végül a 70. helyen végzett négy lövőhibával. Három órával később indult Kunos László, aki a 12,5 kilométeres távon a 89. helyen ért célba, a lőállásban öt hibát vétve.

„Nagyon nehéz volt a pálya, talán még nem is indultam hasonlón – számolt be Kunos László az ifi olimpián történtekről a harmadik, befejező versenynap után. – Hosszú és meredek emelkedőket követően, rövid és nagyon gyors lejtmenetek következtek a kásás havon, ami nem lett a kedvencem. A váltóban már átlagos körülmények vártak bennünket, mára pedig kifagyott rendesen, úgyhogy kifejezetten jó pályán versenyezhettünk. Csak a nehézsége nem változott. Az egyéni szám hosszú volt és fárasztó, a lövészetem viszont a nyári fegyvercsere óta talán a legjobbra sikerült. Mostanra kezdünk összeszokni. Összesen ugyan nyolc hibát vétettem, de két sorozatban csak egyet, amit igen biztatónak tartok. Az elején és a végén koncentrációs hiba okozta a három rossz lövést. Ezek nélkül két-három hellyel végeztem volna előbbre. Az eredményem tehát teljesen reális. Ahogy a mai versenyben is megtettem, amit tudtam, bár a farkasordító hideg nagyon megnehezítette a dolgunkat. A belövésnél mindenem fázott, a pulzusom alig emelkedett, majd a verseny alatt hirtelen kezdett a torkomban dobogni a szívem. Az öt hiba ötven százalékos eredmény, ami nem rossz, a fekvőben elkövetetteket inkább a szél járására, és egy kisebb figyelemmegingás számlájára írom. Állóban jobban lőttem, az utolsó ráadásul érintő volt, de nem esett le. Az élmény maga viszont óriási, s bár vettem már részt korábban is nemzetközi korosztályos sífutó és biatlon versenyeken, ilyen nagy volumenű eseményen még soha.”


Kunos László a záró sprintben a nagy hideggel is harcolt
Fotó: MOB/Szalmás Péter
 

Kunos Lászlótól azt is megtudtuk, hogy bár nem szokott izgulni, most mégis érzett némi nyomást a vállán, az ifjúsági olimpia jelentősége miatt. A vegyes párosban úgy vélte, hogy a lehető legjobban elkapták a fonalat, a lőállásban pedig kifejezetten jól teljesítettek.

Bozóki Laura ezzel szemben, már tavaly is indult az EYOF-on, így tapasztaltabb versenyzőnek számított. Ennek ellenére, neki is szoknia kellett a környezetet és a hatalmas nyüzsgést.

„Eleinte nagyon új volt minden, különösen az olimpiai falu – tudtuk meg Bozóki Laurától a keddi utolsó versenyüket követően. – Itt szembesültem a résztvevő sportolók és nemzetek nagy számával, jóllehet sokan még meg sem érkeztek. Mindenki végtelenül kedves és segítőkész, bármire szükségem volt, a helyi és a magyar szervezők megoldották. A pálya is nagy élmény volt, no és persze a megnyitó ünnepség is. Ami a teljesítményemet illeti, a maximumot ugyan nem sikerült kihoznom magamból, de így is elégedett vagyok azzal, amit elértem. Az első napon nagyon jól sikerült a lövészetem, a futásomat viszont nem éreztem a legjobbnak. Ma már a körülményekhez képest egészen jó versenyt mentem, ilyen időjárási körülmények között azonban még sohasem kellett helytállnom. A hatalmas szél nagyon megzavart a lövészetben, ugyanakkor az előrehaladásban is óriási erőfeszítésre kényszerített. A váltó viszont tényleg nagyon jól sikerült, már annak is nagyon örültünk Lacival, hogy bejutottunk a legjobb harminc közé. A boldogságunk azonban akkor volt a legnagyobb, amikor a sikeres célba érkezést követően kiderült, hogy hat nemzetet még meg is tudtunk előzni.”


Bozóki Laura versenyzését az óriási szél nehezítette meg leginkábbaz utolsó napon
Fotó: MOB/Szalmás Péter
 

Bozóki Laura beszámolójában elismerte, hogy a lányok pályája valamivel könnyebb volt, mint a fiúké, ennek ellenére számára is ez volt eddigi karrierje legnehezebbje. Szerinte a versenyekre egészen jó lett a hó, az első napon ugyan a havazás miatt kicsit mélyebb lett, de alatta jól kifagyott, ami előnyös volt a számukra. De miután a leányok és a fiúk több órás eltéréssel indultak, ezért a hó pillanatnyi állapota sem volt számukra azonos. Csak a szél, és a nagy hideg.

Gál Ágota a Magyar Síszövetség megbízásából válogatott edzőként kísérte el versenyzőinket a YOG-ra. A szakember honlapunknak elmondta, hogy a hosszabb távon a szakadó hó, a sprintben pedig a viharos széllel párosuló extrém hideg állította versenyzőinket nehéz helyzet elé, hiszen korábban még nem szerezhettek tapasztalatot ilyen körülmények között. A csapat azonban mindent megtette, hogy az öltözékük megfelelő legyen, izmaik elbírják a komoly fizikai erőkifejtést.

„Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, minden tőlük telhetőt megtettek, büntető idők nélkül fejeztük be a versenyeket” – tette hozzá Gál Ágota.

A Vasas sportolói csütörtökön indulnak haza Dél-Koreából, az addig rendelkezésükre álló rövid időben pedig megpróbálnak más sportágak eseményeire is eljutni és drukkolni a Team Hungary tagjainak. Eddig erre nem volt lehetőségük, hiszen amikor nem versenyeztek, vagy edzettek, akkor az olimpiai faluban pihentek és regenerálódtak, annak érdekében, hogy minél jobb teljesítményt tudjanak nyújtani a pályán.


A vegyes váltóban elért nagyszerű eredményt követően méltán örült a Vasas két sportolója, valamint az őket segítő csapat. Kunos Lászlótól jobbra Gál Ágota, aki a hazai síszövetség megbízásából kísérte őket. Fotó: Magyar Síszövetség

IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok. Gangwon. Dél-Korea.
Biatlon.

Fiúk.
12,5 kilométer. Egyéni.

1. Guy (francia) 41:45.2 (39:30.2; 1, 1, 0, 1) … 89. Kunos László 56:27.9 (50:27.9; 3, 1, 1, 3)
7,5 kilométer. Sprint.
1. Guy (francia) 20:57.7 … 89. Kunos László 28:46.9 (4, 1)
Lányok.
10. kilométer. Egyéni.

1. Plechacova (cseh) 37:03.4 (36:18.4; 0, 1, 0, 0) … 77. Bozóki Laura 47:14.2 (44:14.2; 1, 0, 2, 1)
6 kilométer. Sprint.
1. Gautero (olasz) 19:40.2 (1,0) … 81. Bozóki Laura 29:00.6 (5, 2)
Vegyes váltó.
1. Franciaország 44:08.2 (0+5) … 24. Magyarország (Bozóki Laura, Kunos László) 52:51.2 (2+15)


Hirdetések