2013.02.22. | Vívás
Fiatal vívóink, Szilágyi Áron olimpiai bajnokunkkal az élen, a nemzetközi porondon is rendre bizonyítják, hogy páratlanul magas színvonalú szakmai munka folyik Pasaréten.

Szilágyi Áron kisebb sérüléséből felépülve remek idénykezdetet produkált, hiszen egy héten belül két világkupa versenyen is az elődöntőig jutott. A múlt heti madridi bronz után ezúttal Padovában, a Luxardo Kupán vívta be magát a legjobb négy közé. Az olasz városban, influenzával küszködve, román, olasz, ukrán, koreai ellenfélen túljutva, a döntőbe jutásért régi ismerősével, Resetnyikovval találkozott. Az orosz fiút többek között 2009-ben az U23-as Eb döntőjében, valamint tavaly a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix negyeddöntőjében is felülmúlta, ezúttal azonban riválisának volt jobb napja, és nyert 15:10-re. Szilágyi Áron eddigi eredményei alapján 221 ponttal vezeti a 2012/2013-as világranglistát. 

A hétvégén rendezték – a Vasas egykori mestere emlékére – a Gerevich György junior világkupát, ahol két fegyvernemben is remekeltek a piros-kék színeket képviselő vívók. Szombaton a párbajtőröző, és még kadet korosztályú Bányai Zsombor életében először a juniorok mezőnyében is dobogóra állhatott világkupa viadalon. Halla Péter tanítványa egészen az elődöntőig menetelt, ahol egy észt versenyző állította meg.

Halla Péter, Bányai Zsombor
Halla Péter, Bányai Zsombor

Halla Péter:
- Zsombor mögött fárasztó hónapok vannak, eddig legtöbb versenyén kihozta magából a maximumot és ez most sem volt másként. Nagyon erős mezőnyben szerepelt nagyon jól, bár érdekes módon nem volt annyira magabiztos, mint ahogy eddig megszoktam tőle. Csinált gyönyörű dolgokat, aztán a megszerzett előnyét többször könnyen eladta. A döntőbe jutásért vívott asszóban már nagyon fáradt volt, sokszor megvolt a lehetősége, hogy eltalálja az ellenfelét, de fegyvere hegye már szanaszét ment. Természetesen így is elégedett vagyok vele, persze ez csak egy megálló volt, fő célunk a jövő heti budapesti kadet és junior Eb, majd rá egy hónapra a világbajnokság. Mostantól kicsit könnyítünk az edzésmunkán, hogy friss fejjel tudjon odaállni ezekre a megmérettetésekre. Az meg a csoportunk erejét mutatja, hogy rajta kívül Buta Levente és Garzó Zsombor is tagja az EB-n induló magyar válogatottnak.

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Vasárnap a kardozók léptek pástra. Szatmári András és Csaba Márton Bence pályafutása egykor az emlékverseny névadójának, Gerevich Györgynek a csoportjában indult. A két fiatal tehetség méltóképpen adózott nevelőmestere emléke előtt, hiszen a nap végén a dobogó két legfelső fokára állhattak fel. Manapság Szabó Bence és Riba Ferenc egyengeti útjukat, úgy tűnik nagyon hatékonyan, hiszen ezen a viadalon mindketten egészen magabiztosan jutottak el a fináléig, ahol aztán Szatmári bizonyult a jobbnak.

Csaba Márton Bence, Riba Ferenc, Szatmári András
Csaba Márton Bence, Riba Ferenc, Szatmári András

Riba Ferenc:
- Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni mindkét fiúról, hiszen nagyon fegyelmezett, felnőtt észjárású vívást produkáltak egész nap, szinte nem is volt szoros asszójuk. Szatmári Andris sajnos hosszabb ideje sérüléssel bajlódik, így viszonylag kevesebbet edzett az utóbbi időben, emiatt előzetesen nem tudtuk, hogy mit várhatunk tőle. Sajnos a verseny végére megint érzékenyebbé vált az Achilles-ina, de minden problémán felülemelkedve szerezte meg az első helyet. Bence is fantasztikusan teljesített, ez az eddigi legjobb világkupa helyezése. Roppant éretten vívott a nap folyamán, az elődöntőben ukrán ellenfelét például majdnem hibátlan vívással múlta felül. Ez a gyönyörű siker mindnyájunk lelkének nagyon jót tett a március eleji korosztályos Eb előtt.  

Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

További fotók:

párbajtőr>>

kard>>


Hirdetések