Gy. Szabó Csilla, 2024.01.07. |

Tóth Zita, a Vasas SC fiatal sportolója, vasárnap újabb műlesikló világkupa-futamon ért sikeresen célba. A szlovéniai viadalra egy ausztriai FIS-versenyen melegített, amelyen az ötödik helyet szerezte meg. Síelőnk azonban már a jövő heti, újabb kihívásokra készül.

Egyesületünk síelője a szombati, obdach-i FIS-versenyen állt először rajthoz az új esztendőben, s a műlesikló számban az ötödik helyen végzett, mindössze 0.65 másodperccel elmaradva a győztes osztrák Natalie Falch-tól. A dobogó még ennél is közelebb volt, hiszen a harmadik helyen célba érő két hazai versenyzőtől 0,14 másodperc választotta el. A második futamban a későbbi győztesnél is jobb időt, a harmadik legjobbat mente. Zita ennek ellenére nem volt maradéktalanul elégedett a teljesítményével és helyezésével. A saját maga által kitűzött célok eléréséhez ugyanis most már a győzelem jelentené számára a „minimumot” a hasonló kategóriájú versenyeken.

„Az első menetben még inkább a technikai kivitelezésre figyeltem, a másodikban viszont már jól mentem, ám ekkor elkövettem egy hibát, amiért gyakorlatilag az elsőséggel fizettem – értékelte szombati ötödik helyezését önkritikusan Tóth Zita. – A FIS-pontom javításához nyernem kellett volna, amire meg is volt a reális esélyem. A győztes huszonhármat kapott, ami jelenleg az én célom is. Nagyon közel voltam hozzá. Sajnos néhány napja elkapott egy vírus, ami nem igazán akar javulni, s emiatt gyengébbnek érzem magam a szokásosnál. Remélem, hogy a hétfői pihenőnap jót tesz majd, és gyorsan átlendülök ezen a nehézségen.”

Zita édesapja, Tóth Zalán, a pálya közepén elkövetett hibát körülbelül egy másodperces időveszteségként könyvelte el, amely a fenti adatok alapján alátámasztja a fiatal sportoló szavait is. Amennyiben ez nincs, és ki tudja hozni magából a maximumot, akkor már szombaton nagy lépést tehetett volna a vágyott 23-as FIS-pontszám megszerzése felé. A szakember azonban így is be tudott számolni olyan pozitív körülményről, amely motivációt adhat számukra.


Tóth Zita (jobbról a második) az ötödik helyen végzett az ausztriai FIS-versenyen

„Karácsonykor jöttünk el otthonról és az évvégi lienz-i világkupa állomást leszámítva, edzésekkel töltöttük az időt – számolt be az utóbbi két hét eseményeiről a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője, Tóth Zalán. – A szokásosnál melegebb időszakban hulló friss hó miatt puhább pályán gyakorolhattunk, aminek azért örültem, mert Zita tudása a meredekebb, jeges terepeken jön ki igazán. Most viszont alkalmunk volt arra, hogy számára kedvezőtlenebb körülmények között is jártasságot szerezzen. Szombaton például szakadó esőben bonyolították le a futamokat Ausztriában, s mivel azt a hibát leszámítva, a sebessége megvolt, egyértelműen előrelépésnek látom a szokásosnál puhább pályán nyújtott teljesítményét.”

Tóth Zitának és édesapjának azonban nem volt túl sok ideje az elemzésekre, hiszen vasárnap reggel, már Kranjska Gorában várt rájuk az újabb megméretés. A szlovéniai világkupa versenyen sportolónk végül a 47. helyen végzett, amellyel ugyan nem jutott be a legjobb 30 számára fenntartott második futamba, ám karrierje során másodszor sikerült vk-pályát teljesítenie. Ezt a mérföldkövet, tavaly novemberben, Leviben érte el először, vasárnapi síelésével pedig megerősítette az akkori teljesítményét.

Természetesen az első harmincat céloztam, a végére azonban láthatóan elkészültem az erőmmel – tudtuk meg Tóth Zitától. – A futamgyőztes idejéhez képest összeszedett hat másodperces hátrányomat a pálya második felében kaptam, ami erőnléti problémára utal, és a betegségből fakad. A jövő héten újabb versenyek várnak rám, most nagyon gyorsan jönnek egymás után a komolyabbnál komolyabb feladatok. Nagyon remélem, hogy gyorsan össze tudom szedni magamat.

Tóth Zalán szerint is Zita kondija esett vissza az utóbbi napokban, éppen ezért a lehető legrugalmasabban igyekeznek majd kezelni az előttük álló nagy sorozatot. Amennyiben január végén úgy látják hasznosnak, akár egy gyors minialapozást is beilleszthetnek a programjukba. A szakember azonban arra is reális esélyt lát, hogy a betegség távoztával, Zita ereje is visszatér. S bár a vasárnapi 6 másodperces hátrányt pillanatnyilag túl soknak tartja, a vk-futamnak is voltak nagyon biztató pillanatai.

„A pálya közepén kifejezetten jó részidőket ment Zita, az a rész nagyon tetszett – tette hozzá Tóth Zalán. – Ezen a szakaszon alig több mint egy másodperc volt csupán a hátránya. Egy nehéz tűzésű, a célegyenesben kifejezetten meredek világkupa-terepen pedig ez betegen különösen nagy szó. Az erő hiányzott belőle, ami egy ilyen szintű pályán, a mi elvárásaink teljesítéséhez elengedhetetlen. Ami pedig a hat másodpercet illeti, azt most még elég soknak tartom. A legjobb harmincba kerüléshez három-négy másodperc alá kellene bejönnünk. S bár én azt is nagyra értékelem, hogy Zita ismét vk-futamot teljesített, hiszen így ez már biztos alapnak tűnik, ahonnan tovább lehet lépni. Remélem, sikerül gyorsan rendezni a sorainkat és egy-két nap pihenéssel búcsút inthetünk a váratlan nehézségnek. A programunk ugyanis nagyon sűrű, amely teljes értékű Zitát követel.”


Hirdetések