Gy. Szabó Csilla, 2024.01.03. |

A Vasas Pasaréti Síiskola snowboard, valamint freestylesí csapata együtt utazott karácsony előtt Ausztriába, ahol a közös egyesületi havas edzőtáborban készült tizenöt fiatal sportolónk a hamarosan rajtoló versenyidényre. Síelőink élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagon tértek haza Kreischbergből, ahol nemcsak komoly edzéseken vettek részt, de igazi közösségé is formálódtak.

A Szakács Dávid által irányított nyolc riderünk négy napot töltött ideális körülmények között az ismerős terepen. A versenyzők és a családi sítáborok igen kedvelt helyszíne, Kreischberg, ezúttal sem okozott csalódást, az ideális infrastruktúra mellett az időjárás is kegyes volt sportolóinkhoz. Az érkezésüket megelőző napokban közel húsz centiméternyi hó esett, amely kiváló szakmai munkát tett lehetővé.

„Kreischberget azért kedveljük, mert itt minden adott az eredményes felkészüléshez, ráadásul a valamennyi szakág technikai alapjainak gyakorlásához megtaláljuk a legideálisabb terepet – számolt be honlapunknak az ausztriai havas edzőtáborról Szakács Dávid, aki november elején már járt három fiatal versenyzőnkkel Ausztriában, a hazai szövetség alapozó SBX-táborában. – A megérkezést követően könnyű, átmozgató futóiskolával és nyújtással készítettük fel a gyerekeket a másnap kezdődő célirányos és kemény edzésekre. Az első teljes napunk nagyobb részében alapozó csúszástechnikai, szlalom illetve freestyle gyakorlásokat végeztünk annak érdekében, hogy a műanyagpályás időszakot követően, havon is utolérjék magukat. A második és harmadik napunkon a szlalom és SBX alapgyakorlatokra fektettük a legnagyobb hangsúlyt, miközben freeestyle trükkökre is jutott idő. Olyan különböző elemeken gyakorolhattak a fiatalok, mint a boxok, a korlátok és a kickerek. Délutánonként lazább futásokkal, lépcsőzéssel, erősítéssel és nyújtással zártunk. Az utolsó napon versenyszituációs helyzetekben kellett bizonyítaniuk, ami rendkívül hasznos rávezetés volt az előttünk álló havas versenyekre.”


A Pasaréti Síiskola riderei két gyakorlás közötti pihenőben

 

Az ausztriai edzőtábor azonban nemcsak versenyzőink fejlődését szolgálta, de igen komoly közösségépítő ereje is volt. A résztvevők között ugyanis a szövetségi edzőtábort megjárt, és már rutinos versenyzőnek számító Németh Lili mellett olyan fiatal is volt, aki életében először állhatott havon deszkára. Előbbinek így a kilométerek gyűjtése volt a feladata, utóbbinak pedig a teljesen új helyzethez való alkalmazkodás.

„Természetesen nagyobb odafigyelést igényel a munka megszervezése, amikor kezdő és haladó egyaránt található a csoportban. De ez ezúttal sem okozott problémát, nagyon jól ment a közös munka. Miközben a csapatunk lélekben is erősödött, akik eddig nem ismerték egymást, most jó barátokká válhattak. Számunkra ez a fajta közösségépítés is fontos, nemcsak a fejlődés, amely valamennyi táborozó esetében jól megfigyelhető volt. Január második felében kezdődnek a versenyek, amelyen mindannyian rajthoz fognak állni” – tette hozzá a Vasas SC snowboard csapatának vezetője, Szakács Dávid.

A freestylesí csapat tagjai indulás előtt

A snowboard teammel együtt utazott és edzett a Vasas SC freestylesí csapatának hét tagja is Czakó Bence vezetésével. Utóbbinak Szakács Dávidhoz hasonlóan, igen színes együttes gyakorlásait kellett koordinálnia, hiszen náluk is volt olyan fiatal, aki először próbálhatta ki havon a Pasaréten, műanyag pályán szerzett tudását. Szerencsére mindenki gyorsan megtanulta a csákányos lift használatát, majd kék pályán igyekeztek tökéletesen hozzászokni a körülményekhez. Az alkalmazkodás olyan hatékonyan sikerült, hogy már a nyitónapon szinte az egész régiót fel tudták fedezni.

„A vártnál is jobban alakultak a dolgok, ezért már az első nap végén többen, így az első havas élményét szerző síelőnk is lejött velünk a fekete pálya aljáig – számolt be a freestylesí csapat vezetője Czakó Bence a kreischbergi edzőtábor őket érintő részleteiről. – A második napon azután komolyra fordultak a dolgok, a lesiklóról átváltottunk a freestyle lécekre, és ahogy mindig, már nyitásra a felvonónál vártuk a sorunkat. Mindenki élvezte az új tapasztalatot, belekóstolhattunk a szűz hóba, csúsztunk fekete pályán, kipróbáltuk a sícross terepet és a tűzött szlalom pályát, egy kisebb funparkban pedig az ugratást is megízlelhettük. A harmadik napon még intenzívebben vetettük bele magunkat a gyakorlásokba és a változatos programba. Ennek eredményeként mindenki megszokta az ugratók méretét, s egyre rutinosabban használta azokat. Az utolsó napon még egyszer felelevenítettük a tanultakat, de ez már inkább örömsízés volt, mint kemény munka. A mi csapatunk is jól összekovácsolódott az edzőtábor alatt, igazi közösséggé váltunk. A szülőktől is, akik végig és mindenben támogattak bennünket, csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. A szakmai munka eredményéről viszont a hamarosan kezdődő versenyek adnak majd képet.

Fotók: Pasaréti Síiskola


Nemcsak az edzések voltak hatékonyak, de a Vasas SC síszakosztályának közössége is erősödött

 


Hirdetések