Nagy Dániel, 2023.12.20. | Röplabda

Novemberben és decemberben is sem tétlenkedtek a korosztályos röplabdacsapataink, amelyek edzői értékelték az elmúlt hetek történéseit.

Vasas U12 Piros, Kék (edzők: Koltai Csanád és Deák Ferenc)

Edzői értékelés: az U12-es Piros csapatunk második fordulója Érden a DELTA otthonában került megrendezésre; a cél a két győzelem megszerzése volt. Az első mérkőzésen 3:0-s sikert arattunk: az ellenfél ugyan fiatalabb és tapasztalatlanabb volt nálunk, de megnehezítették a dolgunkat.

A második mérkőzésen a „rettegett” békéscsabaiak ellenfelei voltunk. Meglepően jó játékkal és kiváló nyitásokkal, igazodva a megbeszélt taktikához megnyertünk az első szettet. A második szettben is tetemes előnyt kidolgozva vezettünk, azonban a sok hiba miatt a BRSE jött ki győztesként a szettből. A döntő játszmában mi kezdtünk jobban, de az ellenfelünk feljött, a hajrában pedig egypontonként lépdelt a két csapat. A hangulat az Extraligás és NB I-es meccsekét idézte: elképesztő buzdítást kapott mindkét fél. Azonban a csabaiak a végén megroppantak, 27–25-tel megnyertük a mérkőzést! A három hónapos közös munkánk egyik legnagyobb eredménye volt ez a torna!

Az U12 Kék csapata Székesfehérvár mellé, Lovasberénybe utazott, ahol a MÁV Előrével találkoztunk. Az első mérkőzésen sajnos a hazaiak jobbnak bizonyultak, 3:0-s vereséget szenvedtünk. A második mérkőzésen 1:1-es szettállást követően a PTE-PEAC csapata sáncokkal bénított meg minket, így 2:1 arányban az ellenfelünk győzött. Szerencsére a vereségek ellenére számos pozitív tapasztalattal gazdagodott a csapatunk, örömmel tértünk haza.

 

Vasas U13 Piros I. osztály (Bartha Kristóf) 

Edzői értékelés: Jászberény ellen sajnos nagyon dekoncentráltan játszottunk, sok nyitásrontással és kommunikációs hibával a pályán. Ennek ellenére sikerült 3:0 arányban nyernünk. A második mérkőzést a Szolnok csapatával vívtuk. Azon a találkozón már jobb volt a nyitás-nyitásfogadási statisztikánk, de az általam elvárttól még eléggé messze. A támadásainkat, illetve az ezzel kapcsolatos taktika betartását követve sikerült 3:1 arányban ezt a mérkőzést is megnyernünk. 

November 19-én hazai rendezésű fordulón vettünk részt; a Kaposvár csapatával mérkőztünk meg először. Nyitásaink magabiztosan, jó helyre mentek, nyitásfogadásaink is fejlődtek az előző fordulókhoz képest. A támadás-befejezéseket is korrigálták a lányok, így 3:0-ra nyertünk. A második mérkőzésen a BRSE csapatával játszottunk: sikeresen, a taktikát betartva szerepeltek a lányok. Mindenkinek tudtam játéklehetőséget adni, aminek nagyon örülök; 3:1 arányban nyertük meg a mérkőzést. 

December 2-án, szombaton hazai pályán játszottuk az alapszakasz utolsó két mérkőzését. Az első meccsen a Szombathely csapata ellen játszottunk, 3:0 arányban sikerült nyernünk. A második meccsen a Nyíregyháza ellen már kicsit bonyolultabb rendszert próbáltunk ki, keverve, többféle felállásban is játszottunk, ami érződött a teljesítményen, de ezt is sikerrel zártuk le, 3:1 arányban. Az alapszakaszt veretlenül fejeztük be, és minden fordulón minden játékosomnak tudtam játéklehetőséget adni, ami óriási örömmel tölt el! 

 

Vasas U13 Fehér, II. osztály (Soós Gábor)

Edzői értékelés: a november-decemberi időszak az U13 Fehér csapatának a mérkőzések jegyében telt. November negyedikén Sashalomra látogattunk, ahol az országos bajnokság alapszakaszának második fordulóját rendezték. A tornát a házigazda Kertvárosi SE csapata ellen kezdtük. Kicsit megilletődötten, sok nyitáshibával játszva elveszítettük az első két szettet, ám a harmadikban már sikerült nyernünk (1:2).

Második találkozónk a Kispest SE ellen volt: 1:1 után, a döntő játszmára már elfáradtunk, így a fegyelmezetten, taktikusan röplabdázó kispesti lányok megérdemelten nyerték a mérkőzést (1:2).

A következő hétvégén Szentendrére mentünk, a Dunakanyar által rendezett felkészülési tornára. Két csapattal indultunk, két külön csoportban folytak a küzdelmek, a Dunakanyar, az MTK és a Dunakeszi csapatai ellen. Az A-csoportban a 2011-es születésű lányaink mindhárom mérkőzésüket megnyerve az első helyen végeztek. A B csoportban ugyanígy tettek a 2012-2013-as születésűek is; nagyon kellett már ez a siker a lányoknak!

November 19-én hazai rendezésű OMB tornánk volt. Először a Miskolc csapatával játszottunk: a két héttel korábbi tornához hasonlóan ismét döntő szettet harcoltunk ki, ám nagyon izgalmas végjátékban maradtunk csak alul (1:2). Következett a Nyíregyháza csapata: az első szett hihetetlen izgalmakat hozott, ám nyerni nem sikerült (24:26). A második játszmát simán behúztuk (25:8); következett ismét a döntő szett. Újra nagyon szoros és izgalmas játékrész kerekedett belőle, nyerni azonban nem sikerült (23:25).

November 25-én a Szamos utcai röplabdacsarnokba látogattunk, ahol az MTK rendezett tornát. Ismét két csapattal indultunk, a szentendreihez hasonlóan külön a 2011-esek és a 2012-2013-as születésűek. A nap végén a fiatalabbak a csoportjuk első, míg az idősebbek a hamradik helyén végeztek. Nagyszerű torna volt ez is!

December másodikán következett az OMB alapszakaszának negyedik, utolsó fordulója, ezúttal Kecskeméten. A házigazdák ellen kezdtünk, és sajnos nem találtunk az ellenszert a határozott játékukra, így kikaptunk (0:3). Következett az UTE csapata, akik ellen magabiztosan, stabilan játszottunk, és meg is nyertük a találkozót (3:0). Azért volt különösen fontos ez a mérkőzés, mert döntött arról, hogy melyik csapatnak kell osztályozót játszania a másodosztályban való szereplésért. Győzelmünkkel jövőre is maradunk a másodosztályban!

December 9-én Leányfalun jártunk, ismét a Dunakanyar által rendezett felkészülési tornán. A két héttel korábbi, Szamos utcai versenyhez hasonlóan, az idősebbek bronzérmet, míg a fiatalabbak aranyérmet nyertek! Hat hét alatt huszonnégy mérkőzést játszottunk; nagy dicséret illeti a lányokat! Igazi csapatként harcoltak a pályán, és jó közösséget alkottak a pályán kívül is.

 

U15 I. osztály (Halász Márta, Soós Gábor)

Edzői értékelés: lezárultak az U15-ös bajnokság alapszakaszának fordulói, amit hibátlanul zártunk. Két kört rendeztek ebben a hónapban, elsőként hazai pályán a Jászberény és a Nyíregyháza csapatait fogadtuk. A nyírségi csapat ellen kellett a nagyobb összpontosítás és a pontosabb támadás befejezések. A Jászberény ellen már minden játékosnak lehetőséget tudtam adni a bizonyításra, akik éltek is ezzel.

Az alapszakasz utolsó fordulójában Kecskemétre utaztunk, ahol a házigazda mellett az addig szintén veretlen UTE ellen léptünk pályára. Mindkét csapatban voltak betegek és távolmaradók, de ennek ellenére is értékes győzelem született, elvéve így az alapszakaszbéli veretlenségüket.

Az utolsó mérkőzést a KESI csapatával játszottuk: veretlenül, szettveszteség nélkül tudtuk lezárni az őszi szakaszt, 3:0 lett ismét a végeredmény.

December elején Nyíregyházán nemzetközi tornán vett részt az U15-ös csapatunk. Két nap alatt öt mérkőzést játszottunk magyar és külföldi együttesek ellen. A torna nagyon jól rámutatott a hiányosságainkra, jól szolgálta a felkészülést a szezon második felére. Végre minden játékos tudott téthelyzetben játszani. A döntőben a Nyíregyháza ellen alulmaradtunk, így második helyen végeztünk. Különdíjat kapott Bite Adél és Sánta Laura a Vasas Piros csapatából!

 

U15 II. osztály (Fazekas Szilvia)

Edzői értékelés: novemberben két fordulót rendeztek az U15-ös másodosztályban. Először a BVSC és a Miskolc csapataival mérhettük össze tudásunkat. Az első meccsen nagyon sok hibával játszottunk, de így is sikerült mindkét meccset 3:0-ra megnyerni. 

Vasas Kék–BVSC 3:0

Vasas Kék–Miskolci Sportiskola 3:0

A következő fordulóban a KSE és a DVTK Fehér csapatai vártak ránk; helyenként már megmutatkozott a saját játékunk, kevesebb hibával sikerült mindkét meccsen győzelmet aratnunk.

Vasas Kék–KSE U15 Kék 3:1

Vasas Kék–DVTK Fehér  3:0

U17 I. osztály (Szappanos Máté, Németh Szabolcs)

Vasas U17 Piros–MTK 3:0

Vasas U17 Piros–UTE 3:0

Edzői értékelés: az első mérkőzés első játszmájában nagyon álmosan kezdtünk. Sok hiba csúszott a támadás befejezésekbe, a második szettben viszont feljavult a játékunk, és magabiztosan sikerült nyerni a mérkőzést.

Az UTE ellen szoros mérkőzést játszottunk, amelyen nemcsak ellenfelünkkel, hanem magunkkal is harcoltunk. Sokszor túl idegesen, kapkodva röplabdáztunk. A nyitásaink minősége sajnos elég gyenge volt, ellenben az ellenfélével, akik ezzel nagy nyomást helyeztek ránk. A nyitásfogadásunk ezáltal elég hullámzó lett. Szerencsére a védekezésünk, és az abból vezetett támadásaink magas százalékkal működtek, sáncban is fegyelmezettek voltunk, aminek köszönhetően sikerült megnyernünk a találkozót.

Vasas U17 Piros–Szent Benedek Balatonfüred 3:0

Vasas U17 Piros–Nyíregyháza 3:1

A harmadik forduló első mérkőzésén az indokolatlanul sok, tizenöt nyitásrontás is belefért, aminek annyira nem örültünk, ellenben támadásban sikerült jó százalékokat hozni. A második mérkőzésen az első játszmában elkövetett tizenkét ki nem kényszerített hiba megbosszulta magát. A második játszmától sikerült csökkenteni ezt, illetve a nyitástaktikánknak és a stabil sáncmunkánknak köszönhetően fordítani tudtunk. Pozitív volt még a magabiztos és hatékony centerjátékunk ezen a mérkőzésen.

Vasas SC Piros - Dunakanyar 3:0

Vasas SC Piros - KESI 3:0

A decemberi negyedik kört nem túl jó előjelekkel vártuk, mivel betegséghullám söpört végig a csapaton, így nehezen tudtunk edzeni. Ennek ellenére sikerült két győzelemmel zárni az évet. Az első mérkőzésen több hiba is csúszott az alapjátékunkba, ellenére sikerült megszerezni a győzelmet a lelkes ellenféllel szemben. A második meccsen a szezon eddigi legjobb nyitás fogadását produkáltuk, amiből hatékonyan tudtunk támadni, ezzel kihasználva fizikai fölényünket. A körülmények ellenére elégedett voltam a csapattal. 

Vasas U17 II. osztály (Koltai Csanád)

Edzői értékelés: a Vasas U17 Kék csapatával az alapszakasz második fordulóját Miskolcon játszottuk. A korai indulás és a busz hátsó ablakának sajnálatos – véletlen baleset következtében történő – kitörése sem tudta elvenni a csapat jó hangulatát. Az együttes most is U15 és U20-as első osztályú játékosokkal kiegészítve készült a tornára. A fordulót megelőző héten nagy hangsúlyt fektettünk az összeszokásra, egymásra hangolódásra. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a DVTK elleni első mérkőzésen a rutintalanabb játékosokat is pályán tudtam tartani, 3:0-s győzelmet aratva.

A Miskolci Vasutas Club csapata már keményebb diónak bizonyult. Hétpontos hátrányból álltunk fel az első szettben, végül 3:0-ra nyertük a mérkőzést. Ez nagy szó, mert az MVSC csapata ekkor tabella eleéjén állt, jól összeszokott csapatot alkottak.

Ebben a hónapban két forduló is volt: az alapszakasz harmadik körét a Kertvárosi SE rendezte Sashalmon. A KSE ellen kezdtük a napot: összeszokott csapat ellen kellett felvennünk a harcot; jól védekeztek mezőnyben, és szinte minden labdát megütöttek. Azonban a gyorsabb játékunk, valamint a kemény támadás befejezéseink meghozták a győzelmet (KSE–Vasas SC 0:3). A második mérkőzés a Gödöllői RC ellen parázs hangulatú, négyszettes küzdelmet hozott. Nagyon sok hibával játszottunk, nyitás fogadásban és más játékelemekben sem tudtunk alkalmazkodni a GRC kellemetlen stílusához. Ám, a lányok megmutatták, hogy tudnak küzdeni és megfordították a harmadik szettet, a negyedikben pedig már könnyedén léptünk át rajtuk (Gödöllői RC–Vasas SC 1:3).

Decemberben, az utolsó fordulóban hazai rendezésű fordulón játszottunk az osztályozóba jutásért. Az első ellenfelünk a BVSC Zugló csapata volt, akik mindössze egy vereséggel  a hátuk mögött vártak minket. A mérkőzés talán az év leghullámzóbb csatája volt. Betegségek miatt nem minden játékos volt százszázalékos állapotban, azonban így is sikerült legyőzni a BVSC-t, ezzel bebiztosítottuk az osztályozót (Vasas SC–BVSC 3:2). A második mérkőzésen a Szegedi RSE csapatát fogadtuk. A korábbi meccs és a hosszú nap sokat kivett a játékosokból, de sikerült győzni, és így veretlenül zártuk az alapszakaszt a másodosztályban.

Az osztályozó mérkőzéseinket december 17-én, Szentendrén a Református Gimnáziumban játszottuk. Ellenfeleink a másodosztály Nyugati csoportban második helyezett Kaposvári Sportiskola és az élvonalban nyolcadik Dunakanyar LSN csapatai voltak. Az első mérkőzést a korai kezdés és a rajtunk lévő nyomás miatt picit megszeppenve kezdtük, nem tudtunk a jó fogadások ellenére sem megfelelően támadást befejezni. Ez jókora előnyt adott a DKLSN csapatának. A mutatott játék a cseréknek köszönhetően feljavult, behúztuk a szoros első szettet. A második és a harmadik játszma jóval simább csatákat hozott, szerencsére a mi játékunk is feljavult. A mérkőzést 3:0 arányban nyertük, ezzel egy lépésre kerültünk már csak az első osztálytól. A KASI elleni mérkőzés nem várt meglepetést hozott. A kaposváriak az első szettben nem tudtak mit kezdeni a nyitásainkkal, 7–0-ig nem tudtak pontot szerezni ellenünk. A csapaton a második és harmadik szettben már érezhető volt az év végi fáradtság; a KASI azonban nem adta meg magát. Sokszor fej-fej mellett haladva váltakoztak a pontok, de a hajrában sikerült ellépnünk. A mérkőzést 3:0-ra nyertük meg, ezzel bebiztosítottuk jövőre a helyünket az első osztályban.

A lányok a hosszú szezon és a közeli ünnepek ellenére derekasan helytálltak, minden dicséretet megérdemelnek! Bizakodva várjuk a folytatást!

U20 I. osztály (Deák Ferenc, Gintner Domonkos)

III. forduló

Nyíregyháza - Vasas SC 3:2

Edzői értékelés: ezen a meccsen a szélsőink csak keresték önmagukat. Az ellenfél játéka nem volt túl kombinatív, viszont védekezésben taktikailag fegyelmezetlenek voltunk. Az egy pont pozitívum, viszont a mérkőzésen mélyen a tudásunk alatt teljesítettünk. Ezt nehéz volt kezelni. A liberó- és centerteljesítményünk viszont átlagon felüli volt.

UTE - Vasas Sc 3:0

Mindig nehéz ötszettes meccs után harminc perccel pályára lépni, ez most sem volt másképp. Az első két játszmában négy-öt pont előnyt adtuk oda tizenhétnél. A végjátékokat nem bírtuk jól, mentálisan elfáradtuk. Ezen dolgozunk a következő időszakban.

IV. forduló

Vasas SC - BRSE 3:1

Megfelelő hőfokon, nagy motivációval vágtunk neki a mérkőzésnek. Több felállást is kipróbáltunk, ami egy szettveszteséget eredményezett, de a győzelmünk nem forgott veszélyben. Az előző fordulóhoz képest feljavult a csapat játéka, az egyéni teljesítmények is jobbak voltak.

Vasas SC - GRC 3:0

Nagy fölényt nem tudtunk kiépíteni, a fáradtság látszott az olykor pontatlan játékunkon. Ennek ellenére magabiztos győzelemmel végeztünk az alapszakasz harmadik helyén, ami plusz két pontot jelent a középszakaszban, amiért keményen megdolgoztunk augusztus óta! Gratulálok a csapatomnak, várjuk a januárban induló középszakaszt, előkelő helyről!


Hirdetések