Nagy Dániel, 2023.12.14. | Kézilabda

Az előzetes várakozást túlszárnyalva az NB I-es tabella 5. helyén állva várja az ünnepeket a kézilabdacsapatunk, amelynek vezetőedzőjével, Konkoly Csabával tekintettünk vissza az elmúlt hónapokra.

Négy győzelem, két döntetlen, négy vereség – kézilabdacsapatunk ilyen mérleggel áll az előkelő ötödik helyen az NB I 2023-2024-es kiírásában december közepén, napokkal az ünnepek előtt.

- Érezhető már a karácsonyi hangulat a csapatnál?

Hullámokban már jelentkezik az ünnepi hangulat – ez néha jót tesz a munkamorálunknak, máskor picit vissza kell rántanunk a lányokat a földre. Utóbbi persze inkább az eredményes őszi szezon miatt fordul elő, mint a karácsony miatt; igyekszünk megélni a szép pillanatokat, felidézni a sikereket, hiszen lehet belőlük táplálkozni, ám a legfontosabb ebben az időszakban is az, hogy minőségi munkát végezzünk el.

- Az évad elején beszéltünk a célokról, akkor – érthető módon, mint az egyik újonc vezetőedzője – a bennmaradás kiharcolását emlegetted. Számítottál-e arra, reménykedtél-e benne, hogy akár az ötödik hely is kisülhet ebből decemberre?

Túl rózsaszín lenne, ha ilyenek jártak volna a kezdés előtt a fejemben. Inkább úgy fogalmaznék, hogy az ötödik és a tizedik hely közé vártam a csapatunkat, hozzátéve, hogy az ötödikre vagy a hatodikra nem fogadtam volna. Ritka pillanat ez, amikor a befektetett munka ennyire gyorsan és egyértelműen meghozza a gyümölcsét. Abban mindenki biztos volt a társaságban, hogy ez bekövetkezik majd, ennyire gyors folyamatra azonban nem számítottunk. Remek ezt megélni.
 


 

- Remek sorozatban vagyunk a bajnokságban, az utolsó négy mérkőzésünkön veretlenek maradtunk, október eleje óta két győzelmet és két döntetlent jegyzünk. Hogy telik a szünet?

A hétköznapokban is tapasztaljuk, hogy a lányok nem tudnak veszíteni; még a bemelegítő játékok során is maximálisan odateszi magát mindenki. Ez a motiváltság a szünet első heteiben is megmaradt, talán az utóbbi napokban akadt meg picit a gépezet ilyen szempontból, de azon is átlendültünk.

- Ez mindenképpen az együttesünk legfőbb erősségei közé tartozik. Minek köszönhető még ezen kívül, hogy ilyen jól sikerült az elmúlt néhány hónap?

A magas koncentráltsági szint az egyik legfontosabb, ami a mérkőzéseken átlendített minket a holtpontokon, emellett a fizikai felkészítettség is rengeteget jelent; a prevenciónak és az erőnlétünknek köszönhetjük, hogy a kulcsmeccseken szinte mindig százszázalékos kerettel állhattunk ki, emellett a hajrákat is jól bírtuk. Egyébként hátulról indítanám az értékelőt: a két kapusunk, vagyis Zsigmond Panna és Balog Judit számos kiváló meccset hozott, Bakos István kapusedzővel pedig a legtöbbször sikerült mindkettejüket a megfelelő pillanatokban játszatni. A kapusokon manapság talán a korábbiaknál is több múlik a kézilabdában, örülhetünk, hogy két ilyen szintű erősít minket. Kiemelném még a csapatkohéziót, amit már az évad kezdete előtt emlegettem; ahogy akkor fogalmaztam, a nyáron társaságból csapattá alakultunk, a játékosok és a stáb közötti kötelék pedig időközben tovább erősödött. Minden pozícióban megfelelően teljesítettünk, nincs lyukas posztunk. Végül pedig azt is megfigyeltük, hogy gyorsan tanulnak és adaptálódnak a lányok, amit jól mutat, hogy amikor rövid időn belül kétszer is találkoztunk egy ellenféllel, mindig jobban sikerült a második összecsapás – gondolhatunk például a Budaörs elleni felkészülési mérkőzésekre, vagy legutóbb a Kisvárda elleni kupameccsre, majd bajnokira.
 


 

- Nem könnyű kérdés: mik voltak a félév legemlékezetesebb pillanatai?

Szilovics Fanni időntúli hetese az MTK otthonában, amivel pontot mentettünk – ez ugrik be elsőnek. De aztán rögtön követi még pár: a Békéscsaba elleni, idegenbeli bravúrpontjaink a negyedik fordulóból, a dobogón pedig ott áll a Kisvárda elleni győzelmünk is az utolsó körből. Szakmai szempontból fontos, mert pár napon belül tudtunk nagyot javulni a kupameccs után, érzelmi téren pedig nem kell ragozni: a szurkolók buzdítása mellett a hab volt a tortán, hogy klubunk olimpiai bajnok vívója, Szilágyi Áron és a vízilabdacsapatunk is kilátogatott, biztatták a lányokat. Szerencsére ezt a szituációt két ponttal koronáztuk meg.


Micsoda kép! Együtt örül kézilabdázó, vívó, vízilabdázó, szurkoló...

 

- Maradtak a szezoneleji célok, vagy a jelen helyzetben megfogalmazódtak újak?

Nem változott semmi. A legfontosabb továbbra is a stabil bennmaradás és az építkezés. Nem lesz könnyű dolgunk, a játékosaink figyelmét is időről időre felhívjuk arra, hogy a második félévben az ellenfeleink már fokozott figyelemmel készülnek majd ránk.


Hirdetések