Gy. Szabó Csilla, 2023.12.08. |

Miközben a héten már a Normafánál is igazi téli körülmények között készülhetnek sífutóink, a legjobbak külföldi biatlon edzőtáborokkal és versenyekkel kezdték a havas idényt. Bozóki Laura és Holló Martin népes nemzetközi csapattal együtt tréningezett Szlovéniában, Csikász Panni, Ferbár Csongor és Kunos László  pedig a magyar válogatottal gyakorolt ugyanott.

Igen mozgalmasan indult legjobb korosztályos sífutóink számára a december, hiszen november utolsó napjaiban Pokljukába utazhattak, ahol Bozóki Laura és Holló Martin az IBU hosszútávú képzési programjának keretében, Csikász Panni, Ferbár Csongor és Kunos László pedig a hazai szövetség által szervezett biatlon edzőtáborban léphetett idén először hóra. Utóbbiakat Gál Ágota és Muskatal István válogatott edzők kísérték el Szlovéniába. A napi két edzések és reggeli tornák hatásosságát segítette, hogy színvonalas, nemzetközi mezőnyben folyt a munka mindkét csapat számára.

„Az elutazás előtti három napban megpróbáltam lelkileg felkészülni az előttünk álló szezonra, remélem jól fognak sikerülni a versenyek – tudtuk meg Bozóki Laurától, aki Holló Martinnal az európai biatlon szövetség felkészítő táborára kapott meghívót. – Mi külön dolgoztunk a nemzetközi csapattal, amely bizony igen népes volt. Több mint hatvan hozzánk hasonló fiatal sportolóval edzhettünk együtt. Csoportokba osztottak bennünket, így a teljes mezőny színvonalát nem mérhettük fel, de ahogy általában, most is a mezőny első felében voltunk a felmérések és a háziversenyek során. Mivel új a fegyverem, most az volt számomra a legfontosabb, hogy mielőbb teljesen megszokjam. De hóra is először léphettünk idén, így a sílécek tekintetében is a tavalyi rutin előhívása volt a feladatunk.”

Az időjárás eleinte nem kedvezett a komolyabb munkának, az első napokban hóágyúkkal készített szerény mennyiségű havon kellett edzeniük, amelyet a hét közepén a szakadó eső el is mosott. A hétvégére azonban Szlovéniába is megérkezett a friss hó, s ezért a magyar delegáció néhány órával később is indult haza, kihasználandó a jó alkalmat.


Bozóki Laura a nemzetközi biatlon tábor edzésén Fotó:IBU

Holló Martin is fontos állomásnak tartja az új idényre való felkészülésben az IBU-táborban való részvételt, hiszen a nemzetközi mezőnyben, külföldi, igen képzett edzőktől tanulhattak.

„Úgy érzem jól mentek az edzések, bár a végére kicsit megbetegedtem. A lövészet terén nagyon sok új dolgot tanultam, mint például a helyes légvételt, vagy a befekvéshez szükséges legjobb póz megtalálásának leggyorsabb módjait. A tábor elején viszonylag keveset mentünk, a végére azonban emelkedett a megtett táv, és már napi kétszer huszonöt kilométer is került a lábainkba. Volt egy hivatalos versenyünk is, amelyben a mezőny első harmadában végeztem” – tette hozzá Holló Martin, aki Laurával egyetemben csütörtökön érkezett vissza Pokljukába, ahol IBU-kupa versenyen vesznek részt a hétvégén.


Biatlonos nagyüzem Pokljukában a nemzetközi edzőtábor helyszínén

A népes magyar delegációval edzett az igen mozgalmas évet maga mögött tudó Csikász Panni, aki fiatal kora miatt most először kaphatott meghívót a biatlon válogatott közös téli, külföldi gyakorlására.

„Nagyon jól éreztem magam, különösen az tetszett, hogy ugyanazon a helyen volt a sífutás és a lövészet. Az edzések igen jól lettek felépítve, ezért már ennyi idő alatt is éreztem a fejlődést. Sajnos kicsit megfáztam, ami a teljesítményemet azért megzavarta. De most nem is ez volt a lényeg, hanem a gyakorlás, és hogy idén végre hóra léphettünk. Ez a tábor tökéletesen megmutatta számomra, hol tartok most és hová szeretnék fejlődni az év során. A sífutó technikámon nagyon sokat szeretnék javítani, a biatlon tekintetében pedig gyorsítani a lövéseimet” – foglalta össze Csikász Panni szlovéniai tapasztalatait.

A hétvégén klubunk szakembere, Csúr Attila kíséretében egy, a nemzetközi síszövetség által szervezett olaszországi FIS-táborba utazik Ferbár Csongor, ahol hozzájuk csatlakozik majd az IBU-kupán résztvevő Holló Martin.

„Kezdetben voltak problémák a hóval, de szerencsére így is tudtunk gyakorolni, végül több mint kétszáz kilométert tettem meg, amire nagyon nagy szükségem volt. Érzem is a fejlődést, leginkább a tempó az, amire még rá kell tennem majd egy lapáttal. De technikailag is sok mindent tanultam, az állóképességem pedig kifejezetten erősödött. Nagyon örültem annak, hogy a válogatott keret tagjaként részt vehettem ebben a táborban, és nagyon várom már a nemzetközi síszövetség által szervezett összetartást is. Biztos vagyok benne, hogy ott is nagyon sokat fogok tanulni” – jelentette ki Ferbár Csongor, aki előtt még szintén nagyon szép évek állnak a korosztályos mezőnyben.

Kunos László már rutinos táborozónak számított a magyar keretben, a havas szezonkezdés élménye azonban számára is mindig újdonság.

„Jó volt ismét együtt lenni, és edzeni, még akkor is, ha a hóhelyzet nem igazán kedvezett. A lényeg, hogy végre síeltünk. A biatlon edzésben kicsit nehezítette a helyzetünket amikor világosban kezdtünk és sötétben végeztünk, ilyenkor nem volt könnyű célozni. De ez is jó tapasztalat volt a hamarosan élesbe váltó szezon előtt. Annak örültünk, hogy a vasárnapi hazautazást néhány órával eltolta a szövetség, így vasárnap délelőtt az éjszaka folyamán esett szűz hóban csinálhattunk egy nyolckilométeres felmérést” – számolt be a szlovéniai történésekről Kunos László.

A héten közepén Budapesten is nagy hó esett, a Normafánál régen látott gyönyörű táj fogadja a síszakosztály már javában készülő fiataljait. Holló Miklós szakosztály-igazgató is kora reggeltől késő estig a Vasas síházában tölti napjait, a szezon kezdetén van tennivaló bőven.

A legfiatalabbak mindig nagyon élvezik az igazi havat, így van ez most is – tudtuk meg síszakosztályunk kiváló szakemberétől. – Pénteken délutánra lesz kész teljesen a pálya, most valóban mesés környezetben lehet gyakorolni. A hóágyuknak köszönhetően azonban tavaly, sokkal szűkösebb időben is feltaláltuk magunkat, gyakorlatilag december húsztól, március közepéig folyamatosan tudtunk edzeni. Az a fontos, hogy hideg legyen, különösen éjjel, nappal pedig napsütés. A ködös, párás időjárást kevésbé szereti a pálya. Nagyon büszke vagyok legjobbjainkra, hogy a nemzetközi eseményeken ilyen szépen helyt álltak, mi azonban már a Vasas saját edzőtáborát készítjük elő az ausztriai Ramsauban. A jövő héten, körülbelül húsz gyerekkel utazunk, az ünnepek után pedig már kezdődnek is hazai versenyek.”


Hirdetések