2012.12.30. | Sakk
A XX. század legeredményesebb magyar sakkozója, a Nemzet Sportolója cím birtokosa, 2013. tavaszától lesz a Vasas tagja.

Portisch Lajos az erről szóló megállapodást a napokban írta alá a Vasas SC elnökével Markovits Lászlóval, valamint Káposztás Miklós szakosztály-igazgatóval.

A nemzetközi nagymester sportágában több mint két évtizeden keresztül tartozott a világ szűk élvonalába. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által közzétett, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistán két alkalommal is – 1980-ban és 1984-ben – harmadik lett, előbb Karpov és Korcsnoj, majd Kaszparov és Karpov mögött. 
Az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpián aranyérmes magyar válogatott első táblás játékosaként döntő érdemeket szerzett a világraszóló sikerben.  Kilencszer volt világbajnokjelölt, kétszer pedig a legjobb négy közé is eljutott. Az aktív versenyzéstől már visszavonuló félben van, csak egy-egy konkrét felkérésnek tesz eleget. Ebben a szezonban még a Nagykanizsa csapatához tartozott, jövő évtől igazol a Vasas Sport Clubba.

Káposztás Miklós, Portisch Lajos, Markovits László
Káposztás Miklós, Portisch Lajos, Markovits László

Markovits László:
- Az elmúlt hetekben több világklasszis sportolót és nemzetközi hírű szakembert szerződtettünk, rengeteg pozitív visszajelzés jutott el hozzánk ezek kapcsán. Portisch Lajos csatlakozása is rendkívül örömteli és fontos számunkra, még akkor is, ha az ő szerepvállalása a klubnál jelképes és elsősorban érzelmi kötődésű. A Vasas-család egy újabb kiváló, sokoldalú egyéniséggel bővült.

Portisch Lajos:
- Tizenharmadik kerületi lakosként és díszpolgárként azt hiszem, mindenki számára egyértelmű a választásom. Egy óriási hagyományokkal rendelkező klubon belül, egy olyan szakosztályhoz csatlakozom, akikkel már eddig is nagyon jó viszonyban voltam. Káposztás Miklós személyében olyan vezetője van a szakosztálynak, aki az elmúlt évtizedekben nagyon sokat tett az egyesületi sakkozásért. Számos piros-kék sportolóval is baráti kapcsolatban álltam, állok. Említhetem itt a pár éve elhunyt Jeney „Pierre”-t, vagy a 70-es évek nagy vízilabdázó egyéniségét Faragó Tonót. Az aktív versenyzéstől visszavonultam, csupán egy-egy „nosztalgiaversenyre” fogadok el meghívást. Ettől függetlenül egy sportolónak mindig kell tartoznia valahova, és én mostantól a Vasashoz tartozom.

Káposztás Miklós szakosztály-igazgató is nagy örömmel kommentálta a hírt:
- Óriási megtiszteltetésnek vettem, amikor egy hétvégi napon Portisch Lajos felhívott és közölte, hogy Nagykanizsán, eddigi egyesületénél bejelentette távozását, és úgy gondolja, hogy a lakóhelyéhez illő klubot, a Vasast választja. A legnagyobb örömmel mondtam neki igent, hiszen a Nemzet Sportolója, egykoron a világ legjobbjai között számon tartott sakkozó, példakép mindenki számára még akkor is, ha már visszavonulóban van. Biztosra veszem, hogy látni fogjuk őt Pasaréten az edzőteremben.

Portisch Lajos
                                                                                                      fotó: Doba István

 


Hirdetések