Gy. Szabó Csilla, 2023.11.22. |

Alig több mint egy hete kezdte meg az idei versenyszezont Tóth Zita, és máris dobogóra állhatott. A Vasas SC fiatal síelője négy FIS-versenyen állt rajthoz a finnországi Leviben, az utolsó napon, kedden, az előkelő harmadik helyen végzett műlesiklásban.

Elégedetten térhetett haza Finnországból Tóth Zita, hiszen tíz nappal ezelőtt, sikeres világkupa-futam teljesítéssel kezdte az idényét, a szombattól-keddig tartó újabb versenyszakasz befejezéseként pedig dobogóra is állhatott. A Leviben megrendezett FIS-viadalokon szombaton és vasárnap óriás műlesiklásban is megkezdte a szezont, mégpedig két igen biztató pályával, az első napon a 15., a másodikon pedig a 16. helyen végzett. A megméretésnek azonban ezzel nem volt vége, hétfőn és kedden, a világkupához hasonlóan, ismét szlalomban versenyzett, a zárónapon a harmadik helyet sikerült megszereznie a francia Caitlin McFarlane, valamint a szlovén Nika Tomsic mögött. S bár a teljesítményéért kapott 34.46 FIS-pont elmarad a tavalyi legjobbjától, az éremszerzésnek így is komoly rangja van.

„A végső győzelemért harcolni különleges érzés, még akkor is, ha ez számomra egyelőre a FIS-versenyeken adatik meg – kezdte értékelését Tóth Zita, aki joggal lehet elégedett a Finnországban eltöltött több mint háromhetes felkészülési, majd versenyidőszakkal. – Ráadásul két futamon keresztül sikerült kihozni magamból a maximumot, amit szintén előrelépésként éltem meg. A világranglistás pontok kiosztása olyan sok körülménytől függ, hogy azon nem szabad sokat rágódni. Leviben például a francia lány, aki egyébként is kiváló síelő, olyan fantasztikus napot fogott ki, hogy minimumot ment. Ha csak kicsit is lassabb, akkor kisebb a hátrányunk, és alacsonyabb a FIS-pontunk is. A dobogós helyezésnek tehát így is nagyon örülök, az egy héttel korábbi világkupa-futam teljesítésével együtt, kifejezetten eredményes volt számomra a finnországi túra.”

Ezt az eredményességet azonban nemcsak helyezésekben méri a Vasas fiatal síelője, az ideális körülmények között, világszínvonalú társakkal elvégzett edzésmunka is hasonlóan fontos volt a számára, és az őt elkísérő édesapjának, Tóth Zalánnak. A világkupa-futamot követően ráadásul nem is pihentek, minden nap gyakoroltak, munkából mentek neki a FIS-versenyeknek. Az edzéseken végül kizárólag óriás műlesiklás szerepelt a programban, ebben a számban ugyanis tavalyról némi hiányérzet maradt bennük, jóllehet Zita nagyon is szeretné, ha nemcsak szlalomban tudna eredményeket felmutatni.

„Óriás műlesiklásban edzésről edzésre, majd pedig futamról futamra éreztem a fejlődést, aminek nagyon örültem – beszélt a szakágak közötti különbségről Zita. – A szívem mélyén úgy érzem, hogy kifejezetten jó lehetnék benne, az ehhez szükséges technikám jó, csak a tempót kéne hozzáadni, elengedni a lécet és a kapukat direktebben venni. A sebességet kell tehát még szoknom. Szlalomban annyival járok előbbre, hogy már a legmagasabb szintű versenyhelyzetben is egyre otthonosabban érzem magam. Jól állok bele a rajtba, és jól viszem végig a pályát. A tegnapi bronzérem is két kifejezetten jó futam eredménye, amely még értékesebbé tette a dobogós helyezést.”

Tóth Zita nem titkolta, hogy nagyon sokat kivett belőle az utóbbi időszak. Tizenkét napon keresztül pihenés nélkül edzettek, a versenyek pedig a legmagasabb szinten vették igénybe. Nemcsak fizikálisan, amelyet a nagy hideg csak tovább fokozott, de bizony mentálisan is. Mivel a legkisebb, néhány centiméteres hibáért is nagy árat fizetnek a síelők, a futam első pillanatától a legutolsóig maximálisan kell összpontosítaniuk. A testi fáradtság jeleire éppen ezért soha nem szabad gondolniuk, az csak rossz útra vinné a koncentrációt. Zita szerencsére fejben és lábban egyaránt fitt maradt a három hetes nagy próba végére. Ezt a kedden szerzett bronzérme bizonyítja a legjobban.

A világkupa-futamot követően a nagy vk-csapatok ugyan elutaztak Leviből, az Európa-kupákon résztvevők azonban maradtak, így Zita a záró héten is kiváló edzőpartnerekkel készülhetett tovább. Az egyik napon például a vk-futamgyőztes, amerikai Mikaela Shiffrint követően, az ő pályáján is gyakorolhatott, ami újabb fontos tapasztalatokkal szolgált a számára.

„A FIS-versenyeket is a világkupa pályán rendezték meg, a meredek részek és a hullámok tehát pontosan ugyanolyan voltak, mint egy héttel korábban. A hó volt csak más, nem volt olyan kemény, picit lepuhították a szervezők. Shiffrin egyébként az előfutamok előtt végig is ment rajta, úgymond előkészítette a számunkra. S bár valóban örülök a jó eredményeknek, ez a finnországi túra elsősorban a fejlődésről és a munkáról szólt, semmi más nem lebeg a szemem előtt, minthogy egyre jobb és jobb legyek” – zárta értékelését Tóth Zita, aki számára nagy könnyebbséget jelentett, hogy édesapja végig vele volt, a hosszú, kihívásokkal teli időszakot sokkal nehezebben viselte volna egyedül. Tóth Zalán, a Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője, azonban nemcsak szakmai tudásával segítette leányát, de bizony a szervezési feladatok terén is levette válláról a terheket. Ebben pedig a felszerelés biztonságos szállítása is benne van, a szakember gépkocsival tette meg az oda, majd a visszavezető három-háromezer kilométeres utat. Hazafelé csupán annyi könnyebbsége volt, hogy Helsinkiig vonattal jöhetett, így rápihenhetett a Tallin és Budapest közötti közel kétezres utolsó szakaszra. Zita egyetlen nap pihenőt kapott, csütörtöktől már meg is kezdi a szárazföldi edzéseket. Egy hét múlva pedig már Ausztriában, havon készül tovább az előtte álló kihívásokra, amelyek sorában egy svájci Európa-kupa lesz az első.


Hirdetések