Gy. Szabó Csilla, 2023.11.14. |

Sikeresen teljesítette a Leviben megrendezett alpesi sí világkupa műlesikló versenyének vasárnapi első futamát Tóth Zita. A 81 fős mezőny 63. helyén ért célba, s ezzel bekerült a befejezett vk-futammal rendelkező sízők közé. A különösen nehéz tűzésű pályán rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodott a Vasas SC tehetsége, aki bizakodóan várja a folytatást.

Igen kemény szárazföldi, majd gondosan megtervezett havas edzésekkel készült a finnországi idénynyitóra Tóth Zita. Levibe két héttel a hétvégi világkupa előtt érkezett édesapjával, Tóth Zalánnal, és a lehető legjobb körülmények között gyakorolt norvég, német és amerikai síelők társaságában. Az időmérő edzéseken kiváló pályákat ment, amelyek alapján titkon egy harminc körüli eredményben is reménykedtek a szombati és a vasárnapi szlalom valamelyikén. A hétvégén kétszer is dobogóra álló német Lena Duerrtől például mindössze két és fél másodperccel maradt el az egyik közös gyakorlás során, amely papíron igazolta bizakodásukat.

Az edzés és a versenyhelyzet közötti különbség azonban az alpesi síben különösen nagy, Zitának pedig a hétvége előtt még nem is volt teljesített vk-futama. Először két éve, Soeldenben próbálkozott óriás műlesiklásban, majd tavaly Zágrábban, immáron szlalomban. De egyik alkalommal sem ért a pálya végére, ahogy Leviben sem a szombati nap folyamán.

„Pontosan úgy vágtam neki a futamnak, ahogy korábban a gyakorlások során tettem, ám a hetvenegyes rajtszámmal indulva a pálya már korántsem volt olyan jó állapotban, mint azt megelőzően – számolt be finnországi tapasztalatairól honlapunknak Tóth Zita. – Így történhetett meg, hogy egy apró egyenetlenségen elment a lécem, s mire ismét egyenesbe hoztam már túlmentem a könyökön, ami következett. Természetesen csalódott voltam, hiszen nagyon vártam a rajtot, az ideális körülmények között elvégzett edzésmunkának köszönhetően kifejezetten jó formában éreztem magam. Ekkor felmerült bennem, hogy ez volt a harmadik világkupa-futamom és még egyszer sem sikerült végigmennem a pályán, hiába próbáltam ugyanolyan nyugalommal és magabiztossággal síelni, mint az edzéseken. Ezt az érzést sajnos átvittem vasárnapra is, s bár akkor már teljesítettem a feladatomat, aminek borzasztóan örülök, de nem tudtam olyan jól menni, ahogy azt magamtól elvártam. Ha bátrabb vagyok és jobban elengedem a lécet, akkor gyorsabban leértem volna.”

A Vasas SC síszakosztályának alpesi szakágvezetője, Tóth Zalán szerint azonban Leviben egyáltalán nem volt olyan egyszerű „elengedni” a léceket. A finn szervezők ritka nehéz tűzésű pályával fogadták a sportág legjobb női versenyzőit az idénynyitón. A kisebb hullámokkal tördelt viszonylag lapos első részt, egy nagyon meredek második követte, az itt található első három kapunak csak úgy lehetett sikerrel nekimenni, ha az azt megelőző lapos végén kicsit visszafogták magukat a síelők. Az utolsó harmadik szakaszra kellett tehát átmenteniük minden lendületet, s a cél előtti pici letörés kiegyenlítését leszámolva, itt kellett bátran menniük.


Tóth Zita és Tóth Zalán a szezont nyitó vk futam előtt kiváló körülmények között készülhetett Leviben

„Nagyon kevés hasonlóan nehéz pályát láttam eddigi pályafutásom során, a kezdeti lapos szakaszon pedig olyan bonyolult kombináció várta a versenyzőket, amely még engem is meglepett – idézte fel a finnországi nehézségeket Zita édesapja, Tóth Zalán, aki háromezer kilométert vezetett Leviig azért, hogy leánya valamennyi felszerelése hiánytalanul és épségben a rendelkezésére álljon. – Zita azonban ezt is nagyon szépen megoldotta vasárnap, ahogy a meredek részen is jól átment a három kapun. Ezt követően azonban nem merte elengedni a lécét, ha már idáig eljutott, mindenképpen be szerette volna fejezni a futamot. A célbaérésnek én is nagyon örülök, az elején pedig még a részidők is kifejezetten jók voltak. Nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodott, ugyanakkor komoly sikerélmény számára ez a szereplés. A rajt dinamikájával mindkét napon elégedett voltam, ahogy a technikával is. Ahhoz viszont még nem elég rutinos, hogy pontosan érezze, milyen sebességet vállalhat be maximálisan hiba nélkül. A leginkább azonban abban kell fejlődnie, hogy a versenyeken éppen olyan felszabadultan síeljen, mint az edzéseken.”

A pálya egyébként valamennyi indulót komoly feladat elé állította, szombaton huszonketten, vasárnap pedig tizennyolcan szálltak ki menet közben az első futam során. Sőt. A szombaton aranyérmet szerző, nagyon magabiztosaan versenyző, szlovák Petra Vlhova is kicsúszott a vasárnapi második futamban, jóllehet arra is a legjobb idővel kvalifikálta magát. Hacsak néhány centivel tágabban veszi a kérdéses kaput, máris kettős győzelmet ünnepelhetett volna Leviben. De nem így történt, ami miatt ugyan bosszankodott egy picit, ám sportolói nagyságán semmit sem változtatott. A síelésben ugyanis mindig benne van a hibázás lehetősége. A kérdés csak az, képes-e ebből tanulni az adott sportoló?

A Vasas szakembere szerint nagyon hasznos volt Zitának a hétvégi verseny, hiszen a világkupa-sorozat nehézségében túlszárnyal minden más viadalt a sportágban. Meredekségével, kapukitűzésével ez a csúcs, és csak a világ legjobbjai tudják teljesíteni a pályát. Erre mi sem jobb bizonyíték, mint a Zita előtt indulók éremgyűjteménye, hiszen még az itt hatvanötödik számmal rajthoz álló is nyert már Európa-kupát, vagy más rangos viadalt.

„Komoly előrelépésnek tartom, hogy vasárnap sikerült teljesítenem a pályát, és ez motivációt is jelent számomra a folytatáshoz. Pontosan ilyen kemény versenyek kellenek a fejlődésemhez, és az olyan edzések, amelyekre a futamokat megelőzően lehetőségem volt. Világos képet kaptunk arról, miben vagyok jó, s miben kell még fejlődnöm. Kialakult előttünk egyfajta terv, amelynek maradéktalan követése tovább visz minket előre. Nagyon feldobott a hétvége, alig várom már a folytatást” – tette hozzá Tóth Zita, aki nem is kapott most pihenőt, az egész hetet keményen végig edzi a szombattól keddig tartó finnországi FIS-futamok előtt. A négy nap alatt kétszer óriás műlesiklásban, kétszer pedig szlalomban áll majd rajthoz. Utóbbinak egyetlen napot szentelnek csupán a gyakorlás során, a többin elsősorban a tavaly háttérbe szoruló óriás műlesiklásra készülnek majd.


Hirdetések