Gy. Szabó Csilla, 2023.11.13. | Curling

A World Curling Tour európai juniorsorozatának hétvégi kitzbüheli állomását a Vasas leánycsapata nyerte. A szombaton kezdődő felnőtt B csoportos Eb, valamint az azt követő korosztályos világbajnokság előtt kifejezetten biztató a történelmi siker, együttesünk először nyert EJCT-trófeát.

A Joó Linda által nagyszerűen skipelt Lauchsz Laura, Orbán Hanna Regina és Dencső Dorina összeállítású juniorcsapatunk Nagy Gyöngyi felügyeletével utazott el utolsó vb-felkészülési állomására Ausztriába. A torna jelentőségét leginkább az adta, hogy a koreaiak kivételével, a résztvevők mind ott lesznek december elején Lohjában, a B csoportos korosztályos világbajnokságon. Az ázsiai együttes a világ legjobbjai közé tartozik, s bár az A csoportos vb-re nem ez az igen fiatal gárdájuk utazik, a nyitómeccsen ellenük aratott 6-2-es győzelemnek mégis komoly értéke van a számunkra.

Fiatal sportolóink ezt követően a németekkel mérkőztek, akiktől nagyon szoros találkozón szenvedtek 6-5-ös vereséget, a házigazda osztrákokat viszont mi vertük hasonló arányban, egy igazán izgalmas, végsőkig kiélezett találkozón.

„A körbeveréseknek köszönhetően végeztünk a csoportunk élén, s miközben a többiek még játszottak, mi már egyenesen a döntőbe kerültünk, ahol ismét az osztrákokkal találkoztunk – számolt be kitzbüheli siker részleteiről Nagy Gyöngyi, nem megfeledkezve arról a tényről sem, hogy a csoportelsőség gyakorlatilag egy töredék centiméternyi álláson múlt, annyira közel voltak egymáshoz a csapatok. – A fináléban megismétlődött az idegek harca, s bár itt a házigazdák szereztek jelentős vezetést, a lányok fantasztikus teljesítményt nyújtva visszajöttek a meccsbe, majd fordítani is tudtak. A találkozónak is az volt a legnagyobb tanulsága, hogy soha nem szabad feladni, az utolsó pillanatig küzdeni kell. Nagyon büszke vagyok rájuk a példaértékű hozzáállásuk miatt. Pedig Nagy Laura Karolina távollétében Joó Linda volt az egyetlen rutinos játékosunk, a többiek még a nemzetközi karrierjük elején járnak. Láttam is rajtuk, hogy mentálisan nagyon elfáradtak, nem szoktak ilyen nagy csatákhoz. Nagyon örülök annak, hogy nehéz helyzetekben kellett helytállniuk, hiszen ez vár rájuk a folytatásban is. Ugyanakkor büszke is vagyok, hiszen a junior lányok eddig még nem nyertek EJCT-tornát, a második helyezés volt korábban a legjobbunk.”

A Vasas szakembere ugyanakkor elismerte, gondolatban már a tornát megelőzően eljátszott a győzelem lehetőségével. Mégpedig azért, mert a juniorok között utolsó évét játszó Joó Linda gyűjteményéből ez a korosztályos trófea még hiányzott, jóllehet többször is járt már a közelében. A verseny előtt és alatt azonban nem beszélt erről a titkos vágyáról, nem akart különösebben nagy terheket tenni Linda vállára. Nagy Gyöngyi egyébként is meccsről-meccsre, mindig az adott feladatra koncentrálva készíti fel csapatát, s ez így volt most is. A sikert követően azonban már bátran beszélhettek az elvárásokról, s ekkor Lindának is eszébe jutott, korábban benne is felmerült a hiányzó trófea iránti vágy. A magyar csapat kitzbüheli öröme így a szokásosnál is nagyobbra sikerült.

A hétvégén kezdődő felnőtt B csoportos Európa-bajnokság, majd az azt követő korosztályos B csoportos vb előtt természetesen Nagy Gyöngyi is gyakran gondol arra, vajon megtettek-e mindent a tökéletes felkészülés érdekében, mi az, ami esetleg még hiányzik?

„A felnőtt csapat, Jakab Zoltán vezetésével, Tallinban zárta a felkészülést, az eredmény szempontjából ott éppen fordított volt a helyzet, hiszen szoros meccseken ugyan, de több vereséget is begyűjtöttek a lányok – értékelte a világversenyek előtti felkészülést Nagy Gyöngyi, aki Jakab Zoltánnal hétfőn és kedden még edzést vezényel a csütörtöki utazást megelőzően. – Most, a juniorok között, ezeket a kiélezett csatákat sikerült megnyernünk, ami mindenképpen jó előjel a vb előtt, hiszen mindig öröm győzelemmel zárni az előkészületeket. Linda ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a többiek pedig szépen beálltak a sorba és kihozták magukból a maximumot. Jó volt látni, ahogy tették a dolgukat. Úgy érzem, mind a felnőtt, mind pedig a juniorcsapat esetében felkészülten várjuk az előttünk álló világversenyt, az eddig elvégzett munka sikerességéről azonban már Skóciában, illetve Finnországban fogunk számot adni.

B csoportos curling Európa-bajnokság, Perth (Skócia). 2023. november 18. – november 25. Női csapatverseny: Kalocsai-van Dorp Vera, Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Tóth-Csősz Orsolya, Orbán Hanna. Edzők: Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán.

B csoportos junior curling világbajnokság, Lohja (Finnország). 2023. december 8. – december 19. Leány csapatverseny: Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Lauchsz Laura, Orbán Hanna Regina, Dencső Dorina. Edzők: Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán.

Fotók: Curling Club Austria

 


Hirdetések