2007.04.06. | Ökölvívás
Harcsa Norbert a Vasas Rica Hungária tehetséges, fiatal ökölvívója március végén Londonban rendezett nemzetek közötti viadalon, egyike volt a magyar csapatban, aki a válogatott veresége ellenére győzni tudott. Telefonon értük el a klub reménységét egy rövid bemutatkozó interjúra.

 Csapat vereség, egyéni győzelem. Lehet ebben a helyzetben örülni? 
- Őszintén szólva jó érzéssel tölt el, hogy sikerült nyernem. A szövetségi kapitány is elégedett volt velem és ez mindenképpen jó. Ugyanakkor rossz volt végignézni társaim vereségét Londonban. 
 Hogy és mikor kerültél a ringbe? 
- Klasszikus történet az enyém. Borzasztóan rossz, verekedős gyerek voltam, így édesapám - aki korábban szintén bokszolt versenyszerűen - levitt a Vasas SC ökölvívó szakosztályába 2000 augusztusában. Kezdetben nagyon sok pofont kaptam, ami ösztönzött a folytatásra, szerencsére ma már én osztom azokat. 
 A verekedés törvényes kereti mellett, mi vonzott még az ökölvívásban? 
- Szerintem nagyon férfias sportág, szép mozdulatokkal és nagy magyar hagyományokkal. 
 Ki tanított meg az első boksz-lépésekre? 
- A nevelő edzőm Barta Zsolt volt. Ma Bacskai Imrével együtt irányítják a felkészülésem. 
 Milyen útravalóval látott/lát el édesapád? 
- A mai napig meghallgatom a tanácsait, észrevételeit. A legtöbb mérkőzésemen legyen az idehaza, vagy külföldön a helyszínen szorít értem. A jelenléte a mai napig az egyik legfontosabb számomra. Gyakran előfordul, hogy szemeimmel keresem őt, mert biztonságot, erőt ad. 
 Az édesapád támogatása érthető, de mit szólt édesanyád? 
- Kezdetben nagyon nem örült. Amikor a tér helyett egyre többet az edzőterembe jártam és lassan jöttek az eredmények is, akkor megnyugodott. Ugyanakkor az anyai féltés ott van a tekintetében. 
 Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb? 
- Junior Európa-bajnoki ezüstéremre 2005-ből, aztán a tavalyi uniós Eb győzelemre, és a felnőtt magyar bajnoki címre. 
 Súlycsoportod? 
- 69 kg 
 Könnyű vagy nehéz tartani? 
- Még fiatal vagyok, augusztusban leszek húsz esztendős, így 1-2 kilogram fogyasztás nem jelent gondot számomra, de talán az alkatom is szerencsés. Bár az idő előrehaladtával szeretnék majd eggyel feljebb váltani, de a pekingi olimpiai játékokig biztosan nem kerül erre sor. 
 Milyen út vezet Pekingbe? 
- Hosszú... Szeptemberben lesz a világbajnokság, ahol az első nyolc helyezett szerezhet kvótát az olimpiára. A vb előtt sok hazai és nemzetközi torna és meccs vár rám, valamint hazai legnagyobb ellenfelem Szili István. Jelenleg egy májusi törökországi nemzetközi tornára készülök. 
 Iskolai tanulmányok? 
- A TF levelező tagozatos hallgatója vagyok, de ebben az évben halasztottam, mert nem ment együtt a kettő. Terveim szerint szeptemberben folytatom. 
 Profi vagy amatőr boksz? 
- Londoni olimpiáig még biztosan amatőr, aztán szívesen kipróbálnám a másik oldalt is. 
 Példakép? 
- Nem kérdés: Kovács „Kokó” István. 
 A múlt hónapban került mozivászonra a legújabb Rocky film. Láttad? 
- Igen, de nem csak ezt, hanem a megelőző ötöt is. Meg kell mondjam az első tetszett a legjobban, ez a mostani nem igazán... 

Névjegy 
Harcsa Norbert 
Sportága:
ökölvívás 
Született: 1987. augusztus 4. 
Klubja: Vasas Rica Hungária 
Súlycsoportja: 69 kg 
Nevelő edzője: Barta Zsolt 
Edzői: Bacskai Imre és Barta Zsolt 

z                         

Hirdetések