Gy. Szabó Csilla, 2023.10.31. | Curling

Megvédte címét a Joó Linda (Vasas SC), Tatár Lőrinc (UTE) kettős, a vegyes párosok A ligájának idei országos bajnokságában. A döntőben két mérkőzés alatt győzték le a Halász, Ézsöl ferencvárosi duót. A bronzmeccsen Kalocsai-van Dorp Vera révén voltunk érdekeltek, aki az UTE-s Kalocsay Ottó oldalán lett harmadik. A Mercz Dóra, Szabó Gergely párosunk a hetedik helyen végzett.

Magabiztosan menetelt végig az idei vegyes páros A liga mezőnyén a Joó Linda, Tatár Lőrinc kettős, amely mérkőzést sem veszítve védte meg bajnoki címét. A Kiss Zsolt és Rókusfalvy András által irányított kettős egyedül a döntő második mérkőzésének hajrájában hibázott a tőlük megszokottnál picit többet, ám a végső siker ekkor sem forgott igazán veszélyben.

„Hosszú volt ez a sorozat, öt nap alatt tíz meccset játszottunk, s mivel végig igyekeztünk a legjobb formánkat hozni, a végére picit elfáradtunk, leengedtünk – magyarázta Joó Linda a finálét követően. – De ezen az utolsó találkozón is sikerült magabiztosan kezdenünk, ezért nem is volt szükség harmadik összecsapásra. Nagyon jól éreztük egymást Lőrinccel és a pályát is jól olvastuk, az egész bajnokság a lehető legjobban alakult a számunkra. A szezon elején kicsit ráfeküdtünk edzőimmel, Nagy Gyöngyivel és Jakab Zoltánnal a technikára, több olyan régi, általános hibát is kijavítottunk, amelyek akadályoztak a fejlődésben. S bár címvédőként jöttünk az ob-ra, ennek ellenére tehermentesen, felszabadultan játszottam. Tudtam, hogyha nagyon erősen, csak a győzelemre koncentrálok, az a teljesítményem kárára mehet. Szerencsére teljesen függetleníteni tudtam magamat a tét nagyságától és minden meccsen örömmel léptem jégre.”


Tatár Lőrinc, Joó Linda, Rókusfalvy András és Kiss Zsolt (balról jobbra) az aranyérem átvételét követően

Az alapszakaszban mutatott teljesítménye alapján mindenki a Kalocsai-van Dorp Vera, Kalocsay Ottó kettőst várta a fináléba, hiszen az első nyolc találkozón csupán egyszer veszítettek, akkor is a későbbi bajnok, a nagy esélyes Joó, Tatár duóval szemben maradtak alul. A kedd délelőtti elődöntőben, a Halász, Ézsöl ferencvárosi egységgel szemben, azonban semmi sem úgy alakult, ahogy tervezték, s így este a harmadik helyért léphettek jégre.

„Úgy érzem, végig nagyon jól játszottunk, egyetlen meccset kivéve, éppen azon az egyenes kieséses találkozón, amely a legfontosabb lett volna – tudtuk meg Kalocsai-van Dorp Verától, akinek egy nagyon csúnya megfázás nehezítette meg a dolgát az ob alatt. – Az alapszakaszban, Lindáékkal szemben elveszített egyetlen találkozónkat azonba egy percig sem sajnáltuk, hiszen ők is, mi is jól játszottunk, nagyon magasszínvonalú csatát vívtunk. Természetesen fájt, hogy nem jutottunk döntőbe, ám az még jobban, hogy a legjobb négy között nagyon messze voltunk a legjobbunktól. De most már örülünk a bronzéremnek is, mert ma este ismét hoztuk a jó formánkat, és a legjobb tudásunk szerint játszottunk.”

Jakab Zoltán, a Vasas SC szakembere, Nagy Gyöngyivel közösen készítette fel a Kalocsai-van Dorp, Kalocsay kettőst az országos bajnokságra, ahogy a november végén Skóciában B csoportos csapat Eb-n résztvevői Vasas női együttesét, valamint a december elején Finnországban, a korosztályos B csoportos vb-n szereplő junior csapatunkat is. Előbbinek Vera és Linda egyaránt tagja a vegyes páros ob érmesei közül, utóbbinak csak Linda.  


Kalocsay Ottó, Kalocsai-van Dorp Vera és Jakab Zoltán (balról jobbra) a bronzéremmel

„Egyetlen mérkőzés, az elődöntő kivételével, Veráék igen magas színvonalon játszottak – kezdte a két Vasas sportoló teljesítményének értékelését Jakab Zoltán. – Ezen a találkozón azonban több hibát vétettek, mint az összes többin együttvéve. Pedig addig nagyon összeszedetten vívták meg igen kemény meccseiket. A Lindáék elleni összecsapásukat öröm volt nézni, olyan jól játszott mindkét páros. Vera betegsége természetesen visszafogta őket, ha lázas lett volna, nem is engedtem volna jégre lépni. Lindáék minimális hibával, végig nagyon jó teljesítményt nyújtva, magabiztosan nyerték az ob-t. A sikerben szerintem komoly része volt annak, hogy Lindával a szezon elején egyéni edzéseken szedtük szét és elemeztük a technikáját, majd raktuk össze ismét. Az ob-ra nagyon jól összeállt a játéka. Ez a lehető legjobb időben történt, hiszen nagyon fontos világesemények előtt állunk, a hétvégén a World Curling Tour tallinni állomásán végezzük el az utolsó simításokat, a felnőtt Eb, illetve a junior vb előtt. Úgy gondolom, hogy Vera és Linda ob-szereplésére tudunk építkezni, a hétvégi főpróba tapasztalait pedig a lehető leggyorsaban igyekszünk beépíteni a korábbiak közé.”
A vegyes páros B ligából az A-ba idén felkerült Mercz Dóra, Szabó Gergely párosunk a hetedik helyen végzett.

Vegyes páros országos bajnokság, A liga. Kamaraerdei Curling Centrum.
Döntő. 1. mérkőzés:
Joó Linda (Vasas SC), Tatár Lőrinc (UTE) – Halász Csilla, Ézsöl Gábor (FTC) 7-3 (0-1, 1-0, 1-0, 1,0, 1-0, 0-2, 3-0. 2. mérkőzés: Joó, Tatár – Halász, Ézsöl 8-5 (2-0, 3-0, 1-0, 0-2, 1-0, 0-2, 1-0, 0-1).
3. helyért: Kalocsai-van Dorp Vera (Vasas SC), Kalocsay Ottó (UTE) – Flank-Tanító Dorottya, Flank Gyula (SSC) 12-3 (1-0, 3-0, 1-0, 1-0, 0-3, 6-0)
Elődöntők: Joó, Tatár – Flank-Tanító, Flank 9-2 (3-0, 1-0, 0-1, 4-0, 1-0, 0-1); Halász, Ézsöl – Kalocsai-van Dorp, Kalocsay 5-3 (1-0, 0-1, 2-0, 0-1, 1-0, 0-1, 0-0, 1-0).
 


Hirdetések