Nagy Dániel, 2023.10.09. | Jégkorong

Nem volt zökkenőmentes a legidősebb korosztályos jégkorongcsapataink nyári felkészülése, akik megkezdték a bajnoki szereplést; a vezetőedzőket kérdeztük.

A legfiatalabb hokisaink nyári felkészüléséről nemrégiben írtunk, most pedig a felsőbb utánpótláscsapatainkon a sor, hogy átnézzük, mik történtek az elmúlt hónapokban.

Az előző idény emlékezetesen zárult, hiszen az U16-osok, az U18-asok és az U21-esek is bejutottak a hazai bajnokság legjobb négy csapata közé, előbbi kettő pedig a bronzérmet is megszerezte, néhány perc eltéréssel.  

Az említett korosztályok fiataljai a jól megérdemelt pihenő után gőzerővel vetették bele magukat a munkába, ám a szakemberek beszámolói alapján nem volt könnyű dolguk.

„A 2007-esek ugrottak egy korosztályt, a 2008-asok maradtak, hozzájuk pedig az egy évvel fiatalabbak léptek fel – kezdi Sommer Tamás, az U16-osok vezetőedzője. – Létszám tekintetében nem álltunk a legjobban, de szerencsére voltak érkezőink, akiket elkezdtünk az eredeti maghoz építeni. Nyáron a kondicionális fejlesztésen volt a hangsúly, augusztus elejétől pedig már jégen voltunk, leginkább technikai feladatokkal. A harmadik-negyedik héten edzőtáborba vonultunk, ott azért nem kíméltük a fiatalokat, akik persze jól el is fáradtak. Az edzőmeccseinken sajnos szinte egyszer sem tudtunk teljes kerettel szerepelni, de bízom benne, hogy a folytatásban akire csak lehet, számíthatok majd. A dolgunkat az is nehezítette, hogy nem tudtuk, mikor kezdődik a bajnokság; úgy kalkuláltunk, hogy szeptember közepén kezdünk, ehhez képest a múlt hét végén kezdtük el a kvalifikációt. Az UTE-tól kikaptunk, a Győrt viszont megvertük; a cél továbbra is az, hogy a legjobbak között, az A1 bajnokságban játsszuk a negyeddöntőket. Sajnos a versenyeztetésen változtattak, a kvalifikáció kétszer húszperces, ami – úgy, hogy lassan bemelegedő csapat vagyunk – nem annyira kedvez nekünk, de ez van, így kell helytállnunk majd.”
 


 

Az U18-as és az U21-es együtteseink vezetőedzőt cseréltek, az új idényben Jánosi Csaba irányítja a fiatalabbakat, míg az idősebbek élén Nagy László áll.

„Nyolchetes volt a tavasszal kezdődő felkészülésünk, ami elég jól sikerült, majd a nyári szünet végeztével, augusztus elején kezdtünk jégen – akkor kezdődtek a problémák, amik sajnos a mai napig kihatnak. Abban a hónapban olyan sérülés- és betegséghullám sújtott minket, amilyet korábban még nem tapasztaltam – ez rányomta a bélyegét a munkára is – mondja Jánosi Csaba, aki szerint nagyjából egyhónapnyi lemaradásban van emiatt a csapata. – Négy vagy öt edzőmeccsünk volt, emellett a csehországi Elite Cupon is szerepelhettünk, ahol aztán beütött a koronavírus. Így az évadkezdés sem sikerült jól az osztrák ligában, nincs túl sok pontunk, de már kezd kirajzolódni, hogy mire lehet képes a csapat. Ebből merítünk erőt, hogy előrébb jussunk a tabellán. A többi magyar csapat elleni mérkőzés a magyar pontvadászatba is számít, a lebonyolításban pedig annyi a változás, hogy minden hétvégén duplameccset játszunk az adott ellenfelünkkel szemben. Találkoztunk már a DVTK-val, ellenük az első meccset behúztuk, majd a St. Pölten és az Újpest ellen is egy pontot gyűjtöttünk összesen. Mindannyiszor az első összecsapáson voltunk eredményesebbek, ez is mutatja, hogy az erőnlétben még van hova előre lépni; a cél mindkét bajnokságban a legjobb négy közé jutás.”
 


 

„A felkészülés a szokásos mederben zajlott, mi is augusztus elején kezdtünk, megfelelő jégidővel, kéthetes edzőtáborral – veszi át a szót Nagy László. – Az U21-es bajnokság kezdődött a leghamarabb, szeptember elején, és rögtön belecsaptunk a közepébe heti két meccsel. Szerencsére több év után újra indítottak az osztrákokkal közös bajnokságot a legidősebbeknek is; az U18-asoknál ez sokat jelentett, örülök neki, hogy a junioroknak is van lehetőségük ilyen a pontvadászatban szerepelni. A kvalifikációs szakasz után alsó- és felsőházra osztódik majd a mezőny. A keretünk egyébként viszonylag szűk, és javarészt az előző idény U18-as játékosai alkotják – ez azért nagy ugrás nekik, fel kell még nőniük ehhez. Külön öröm, hogy van olyan játékosunk, aki eljutott az Erste Ligába; az elsőéves junior Haranghy Bence például már a Fradi felnőttcsapatában is bizonyíthat, kettős igazolással.”


Hirdetések