Nagy Dániel, 2023.10.05. | Úszás

Klubunk 19 éves úszója, Szimcsák Mira egyéniben bronz-, váltóban aranyérmet szerzett a görögországi korosztályos nyílt vízi Európa-bajnokságon.

Újabb remek korosztályos világversenyt zártak a magyar úszók. A görögországi nyílt vízi utánpótlás Európa-bajnokságon a küldöttség tagjai összesen hét érmet, közte négy aranyat szereztek, ezzel pedig megnyerték a nemzetek különversenyét.

A terméshez klubunk fiatalja, Szimcsák Mira is hozzájárult, aki 10 kilométeren egyéniben harmadik lett, másnap pedig a mixváltó tagjaként aranyérmet szerzett, izgalmas hajrá után. Nem csak az esemény rangja miatt volt ez kiemelt viadal a számára: 2004-es születésű úszóként utoljára ugorhatott vízbe utánpótlás-versenyzőként; jövőre már kizárólag a felnőttek mezőnyében szerepel majd.

„A legfőbb célom az volt, hogy dobogóra álljak az Eb-n, hiszen eddig minden korábbi korosztályos nyílt vízi világversenyemről éremmel tértem haza, nem akartam pont a legvégén megszakítani a sort. Plusz motiváció volt, hogy – ha jól tudom – csak dobogósként biztosíthattam a helyemet a decemberi válogatón – mondja Mira. – Jól összeállt egyéniben a versenyzésem. A tíz kilométer sosem esik jól, de volt már ennél jóval szenvedősebb, fájdalmasabb futamom is. Nem voltam biztos a formámban, a felkészülésemben, hiszen augusztusban költöztem ki az Egyesült Államokba; természetesen készültem az Eb-re, de annyi minden történt kint velem, sokszor egyáltalán nem tudtam az úszáson gondolkodni. Ehhez képest elégedett lehetek a bronzéremmel, még úgy is, hogy mindössze egy tizeddel előzött meg a második spanyol lány. Emiatt viszont nem vagyok bosszús, korábban többször is én jöttem ki jól az ilyen szoros helyzetekből, azokat talán most kaptam vissza az élettől. A váltósiker óriási öröm volt, főleg, hogy 2018 óta mindegyik váltóban úszhattam, és mindig aranyérmesek lettünk. Ezzel persze nem arra célzok, hogy ez nekem köszönhető, de talán egy kis szerencsét én is hozok a csapatnak.”
 


Szimcsák Mira (balról a második) a váltótársaival (forrás: MÚSZ)

A fiatal – ahogyan már célzott rá – Észak-Amerikában készül augusztus óta, a Washington State University diákjaként az iskola úszócsapatát erősíti.

„Az egyetemen folytatom a felkészülést, december elején pedig jön a válogatónak számító világkupaverseny, amelyről ki lehet jutni a vb-re. Ez áll most a fókuszban, de közben az egyetemi csapattal is igyekszem helytállni. Az elmúlt másfél hónap eseménydús voltak itt kint, ért egy kisebb kultúrsokk, de kezdem megszokni az amerikai életet!”

Azonban nem Mira volt az egyetlen vasasos úszó a mezőnyben: a 14-15 évesek kategóriájában, 5 kilométeren Varga Levente is vízbe ugrott, aki szépen versenyezve a pontszerző ötödik helyen csapott a célba.

Borítókép: Szimcsák Mira (balra) két érmet szerzett a kofrui korosztályos nyílt vízi Eb-n (forrás: MÚSZ)


Hirdetések