Gy. Szabó Csilla, 2023.10.05. |

Ferbár Csongor, Holló Martin és Kunos László FIS síroller versenyen gyűjthetett értékes tapasztalatokat az elmúlt hétvégén, Romániában. Három fiatal versenyzőnk a férfiak 10 kilométeres számában állt rajthoz.

Nem titkoltan tapasztalatszerzési céllal utazott a nyolcfős magyar küldöttség a Brassó megyei Fundáta községbe, ahol a Cheile Grădiștei Fundata biatlon arénában döntően román versenyzőkkel mérhették össze tudásukat, a mezőnyben azonban volt egy-egy bolgár, spanyol, illetve ecuadori sífutó is. A magaslati pálya mellett a felnőtt mezőny is nehezítette 15-16 éves, tehát igen fiatal versenyzőink dolgát, akik ennek ellenére megpróbálták kihozni magukból a maximumot.

„Erős mezőnyben kellett helytállnunk, felnőtt ellenfeleink között olyanok is voltak, akik már világversenyeken is indultak, így hozzánk képest óriási tapasztalattal rendelkeztek – idézte fel a háromnapos megméretést Ferbár Csongor, aki a három vasasos induló közül a legfiatalabb volt. – De éppen ezért volt számunkra különösen hasznos ez a túra, hiszen azt csak a gyakorlatban, jobb sífutók között lehet megtanulni, hogy egy adott versenyen hogyan kell menni, illetve az erőnket beosztani. Ez utóbbi terén már az első napon leckét kaptam, mert túl gyorsan kezdtem, s ezért a végére kicsit elfogytam. Összességében a két klasszikus számban nyújtott teljesítményemmel elégedettt vagyok, a második napon megrendezett skäting során azonban eltévesztettem a pályát, s ezért körülbelül másfél perces hátrányba kerültem. A Romániában történtek világosan mutatják, milyen fontos a rutin, amelynek megszerzéséhez időre és sok-sok versenyzési lehetőségre lesz még szükségünk. Nekem a vasárnapi futam sikerült a legjobban, bár ekkor már kezdtük érezni a fáradtságot a lábunkban. Nagyon örülök, hogy részt vehettem a versenyen, és ilyen sok hasznos tapasztalatot gyűjthettem.”


Ferbár Csongor a romániai magaslati pályán

 

Ferbár Csongor fejlődése érdekében gyakran túlórázik az edzések után. Pontosan tudja milyen sok munkára lesz szüksége ahhoz, hogy idővel a nemzetközi porondon is jól szerepelhessen. A jövőjét sífutóként képzeli el, lőni nem igazán szeret, ezért társaival ellentétben a biatlon egyáltalán nem vonzza.

A romániai versenyen, amelyre a hazai szövetség szervezésében, a válogatott edzői kísérték el a sífutókat, FIS-pontokat is gyűjthettek versenyzőink, a népesebb szombati mezőnyben Ferbár (330.58) és Kunos (277.61) egyaránt eddigi legjobbját érte el. A férfiak mezőnyében azonban mindhárom napon Holló bizonyult a legjobb utánpótláskorú magyarnak. Ő is az október 30-i futamban ment a legjobban, amiért 264.24 pontot kapott. Javítani azonban nem tudott a márciusi Balkán Kupán elért 226.09-es teljesítményén.

A két „klasszik” futamban a magyarok saját, lassabb rollerjükkel indultak, ami a helyezésekben is tükröződött, az egymáshoz viszonyított eredményeiket azonban nem befolyásolta.

Hivatalos FIS-verseny. Cheile Grădiștei Fundata (Románia)
Síroller. Férfiak. 10 kilométer.
1. nap/ Classic.
1. Pepene (román) 33:07.0 … 13. Holló Martin 44:47.4, 14. Ferbár Csongor 47:03.2, 15. Kunos László 50:44.8.
2. nap/Free. 1. Pepene (román) 21:49.5 … 11. Holló 26:22.0 … 13. Kunos 26:43.9 … 16. Ferbár 28:10.06.
3. nap/ Classic. 1. Dolhascu (román) 22:55.6 … 14. Holló 32:07.8, 15. Ferbár 33:25.3 … 17. Kunos 36:30.2


Hirdetések