Gy. Szabó Csilla, 2023.10.04. | Curling

Augusztus végére idén is elkészült a Kamaraerdei Curling Club pályája, így a Vasas sportolói is megkezdhették a jeges edzéseket. Dencső Blanka szakosztály-igazgató szerint az új szezonban ismét egyesületünk állítja majd ki a legnépesebb hazai curlinges csapatot, de a nemzetközi kihívásokból sem lesz hiány. A Mercz Dóra, Szabó Gergely vegyes párosunk B ligás ob-győzelemmel kezdte a szezont.

A vegyes párosok B és C ligás országos bajnokságával hivatalosan is megkezdődött a 2023/24-es hazai curling szezon. A másodvonal versengése nyomban vasasos sikert is hozott, hiszen a Mercz Dóra, Szabó Gergely kettősünk ezzel a győzelemmel feljutott a legjobbak közé, ahol eddig Joó Linda képviselte színeinket az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán.

„Azt hiszem nagyon szerencsések vagyunk, hogy ismét tökéletesen elkészített jég várt minket szeptember első napjaiban Kamaraerdőn – tudtuk meg Dencső Blankától, a Vasas SC curlingszakosztályának igazgatójától. – Ezzel összhangban a sportolóink is játékra jelentkeztek, a csapatok óriási lelkesedéssel készülnek a bajnokságokra, az első tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ismét mi vonultatjuk majd fel a legtöbb curlingest a hazai versenyeken. Ez egyrészt jó hír, másrészt felelősség is, utóbbinak a tervszerű szakmai munkával kívánunk eleget tenni. Nagyon örülünk Dóra és Gergő sikerének, és biztos vagyok benne, hogy a legjobbak között is mindent megtesznek majd a helytállás érdekében.”

De nemcsak a hazai versenyek kezdődtek meg, felnőtt női csapatunk a múlt héten Prágában járt, ahol az erős nemzetközi mezőnyben az előkelő hetedik helyet szerezte meg. Nagyon szoros eredmények születtek a cseh jégen, együttesünk hajszállal maradt csupán le a hatos döntőbe jutásról. A Vasas junior leánycsapata sem tétlenkedik, a héten ők is külföldre utaznak. Számukra ez azért különösen fontos, mert már biztosan eldőlt, hogy ők képviselhetik hazánk színeit a korosztályos világbajnokságon, ezért minden hazai és nemzetközi versenyzési lehetőséget ki kell használniuk.


Pomázi Gyula (balról) a hazai szövetség elnöke és Dencső Blanka (jobbról) szakosztály-igazgatónk képviselte Magyarországot a nemzetközi szövetség idei kongresszusán Szöulban Fotó: WCF

Az előttünk álló idény másik csúcseseménye a Téli Ifjúsági Olimpia lesz, amelyre klubunk tehetséges fiatalja, Nagy Lola Olimpia utazik Kárász Raullal (UTE) vegyes párosban. Edzőik, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán irányításával ők most már százszázalékosan a nagy megméretésre összpontosítanak, esetükben is igaz, hogy valamennyi hazai, illetve külföldi jégre lépésük a világversenyre való felkészülésüket szolgálja.

A két női csapatunk, valamint a férfi felnőtt és szenior együttesünk is edzésbe állt szeptember elején. Utóbbi Nagy György vezetésével idén várhatóan két korcsoportban is indulni fog.

Dencső Blanka azonban nemcsak a szakosztály életét irányítja, a nemzetközi szövetség éves nagy kongresszusán Magyarország képviseletében vett részt a közelmúltban. A sportág női delegáltjaként ezúttal nem Nagy Györggyel, a férfi képviselővel utazott Szöulba, hanem a Magyar Curling Szövetség elnökével, Pomázi Gyulával, ahol a tagországok képviselőivel közösen gondolkodhattak a sportág jövőjéről.

„A négy napos esemény első három napján igen érdekes programokat kínáltak a számunkra. A legkülönbözőbb workshopok, esettanulmányok és interaktív bemutatók révén ismerhettük meg a curling fejlesztésének lehetséges és leghatékonyabb útjait. Esténként kötetlenebb nemzetek közötti egyeztetésekre került sor. Számos hasznos információval gazdagodtunk, amelyeket a hazai gyakorlatba is igyekszünk majd átültetni. A létesítmények építésére és a szükséges eszközök beszerzésére egyaránt iránymutató ötleteket kaptunk. De a WCF „6 Big Idea” projekt kereteit is véleményezhettük” – számolt be szöuli sportdiplomáciai küldetéséről Dencső Blanka, aki szerint a jövő évi kongresszus lesz igazán izgalmas, hiszen akkor három alelnöknek is lejár a mandátuma, miután a maximális tizenkét éven keresztül irányították a sportág nemzetközi szervezetét, amiből az utolsó egy évben Beau Welling elnök munkáját segítették.

Nyitókép: Martin Flousek


Hirdetések