Gy. Szabó Csilla, 2023.10.03. |

Szárazföldi erősítő edzésekkel kezdték az idényt a Pasaréti Síiskola snowbordosai Szakács Dávid vezetésével, két fiatalunk, Németh Lili és Dernei Zalán, pedig már az első őszi versenyén is túl van. Előbbi szlalomban nem is talált legyőzőre a 4Seasons Síiskola műanyagpályáján.

Síszakosztályunk snowboardosai igen eredményes évet tudhatnak maguk mögött, az új szezon mégis komoly kihívásokat tartogat számukra. A Pasaréti Síiskolában műanyagpályán folynak az edzések, és a jelenlegi hazai versenysorozat is ezen a borításon nyújt lehetőséget a magyar riderek tudásának felmérésére. Utóbbit azonban leginkább az általános iskolásoknak szánják, általában a 16. életév a felső korhatár a résztvevők számára. Ehhez igazodik a pasaréti utánpótlás-nevelés is, elsősorban a 7-16 éves korosztálynak tudnak megfelelő gyakorlási lehetőséget biztosítani, az idősebbeknek a műanyagpálya a technikai javításokat teszi „csak” lehetővé. Emiatt a tavalyi sikeres csapatból idén többen is „kiöregedtek”, bár a havas versenyeken továbbra is számít rájuk Szakács Dávid szakágvezető.

„Ez egy természetes folyamat, amelyhez alkalmazkodnunk kell – beszélt nehézségeikről a Vasas SC szakembere, Szakács Dávid. – Ahogy ahhoz is, hogy az egyik kínai versenyzőnket is elveszítettük, aki Franciaországba ment tanulni. Az ő döntése is érthető, még ha sajnáljuk is a távozását. Egy másik korábban sikeres riderünk ugyanakkor a Vasas labdarúgói közé nyert felvételt, így most velük edz. Így történt, hogy pillanatnyilag négy versenyzőnk van, akik műanyagpályán indulhatnak, a havas csapat viszont népesebb, nyolc-tíz sportolónk alkotja. Éppen ezért folyamatos a toborzás, az elkövetkező hetekben számos kerületi oktatási intézményt meglátogatunk majd, van egy iskolai Burton Riglet-programunk is, annak keretében végezzük ezt a munkát. Reméljük, sokan találják majd érdekesnek a hódeszkázást, és gyorsan újra feltöltjük majd a keretünket.”

A nyár folyamán versenyzőink egyénileg tartották magukat formában, többen részt vettek a hazai szövetség által Hollandiában megszervezett fedett pályás havas edzőtáborban. A többiek szeptember első két hetében, szárazföldi edzésekkel kezdték meg a szezont, majd fokozatosan tértek át a műanyagpályás gyakorlásokra. Az elmúlt hétvégén pedig már az első versenyen is részt vettek, a 4Seasons Síiskolában. Németh Lili a Rookie leány kategória szlalomjában az első, freestyle-ban pedig a második helyen végzett. A Rookie fiúk mezőnyében Dernei Zalán egy ötödik (szlalom) és egy hetedik helyet (freestyle) szerzett. Utóbbi igen nagy csatára kényszerült, hiszen ez a korosztály volt a legnépesebb és legerősebb. A szlalomban szoros időeredmények alakultak ki, a freestyle-ban pedig igen kis pontkülönbségen múlt a sorrend.

Szakács Dávid arról is beszámolt honlapunknak, hogy legnagyobb örömére, egykori versenyzői közül többen is a nyomdokaiba kívánnak lépni. Vincze Zsófia, Hidvégi Hanna, Koczka Vince és Antal Ákos egyetemistaként most kezdi segédoktatóként is kipróbálni magát, és lelkesen segít a legkisebbek képzésében. A versenyre állandó segítője, Kemény Botond mellett, ezért most már Hidvégi Hanna is elkísérte, így nekik is nagy részük volt a sikeres idénykezdésben.

A négy állomásos őszi műanyagpályás sorozat december 3-án ér majd véget, következő versenye pedig a Pasaréti Síikoslában lesz október 15-én. Ridereink október végén, az őszi szünet idején, Ausztriába mennek gleccserre a hazai szövetség szervezésében, majd decemberben a Pasaréti Síiskola saját összetartását tartják a szomszédos ország havas terepein.

Nyítóképünkön Hidvégi Hanna, Szakács Dávid, Németh Lili, Dernei Zalán és Kemény Botond látható (balról jobbra).


Hirdetések