2012.10.11. | Birkózás
Szeptember végén Budaörsön rendezték meg az ötödik felnőtt férfi strandbirkózó-világbajnokságot, ahol nagyon kitett magáért a Vasast képviselő három fiú.

Adamecz József és Szabó Mihály aranyérmes lett, míg Wöller Ákos a dobogó második fokára állhatott fel.

Szabó Mihály, Adamecz József
                            Szabó Mihály és Adamecz József       (fotó: Szabó Ágnes)

Minden időkben a kultúrák része volt eldönteni, ki legény a gáton. A legrégibb gyökerekhez tért vissza a sportág a strandbirkózó versenyek elindításával. 
Először 2006-ban Törökországban gyűltek  össze a világbajnoki címek sorsáról dönteni a birkózók. Homokban, kör alakú kijelölt területen zajlanak ezek az összecsapások, a területről nem lehet kilépni, támadásnál szabad letérdelni és kézzel kitámasztani, viszont minden egyéb a birkózás jelenleg érvényes szabályai szerint zajlik. Egy-egy dobásnál vége van a küzdelemnek, emiatt rövidebbek a találkozók, pörgősebb a program.

Bódi Jenő a birkózó szakosztály igazgatója:
- Idehaza tavaly rendezték meg az első versenyeket, idén pedig már öt vidéki helyszínen egy komplett sorozat zajlott. Ezeken harcolták ki a mieink a részvételt a világbajnokságon, és büszkén mondhatom, hogy a szabadfogású Adamecz Józsi, Szabó Misi és Wöller Ákos révén kicsit a Vasas uralta a strandbirkózás világát. Egyáltalán nem voltak gyenge mezőnyök, szerte a világból érkeztek indulók, volt közöttük olimpiai helyezett birkózó is. Itt a strandbirkózásban érvényesül az ősi szabály, kilöktelek, lerántottalak, levittelek, én vagyok az erősebb, én győztem.

Eredmények:
80 kg (9)
Világbajnok: Pentorets Evgenios (Görögország) 
2. Wöller Ákos (Magyarország) 
3. Slavov Mykola (Ukrajna) 
3. Foss Fjellbu Jon Harald (Norvégia) 

90 kg (11) 
Világbajnok: Adamecz József (Magyarország) 
2. Jovanovic Marko (Szerbia) 
3. Kvarnmark Tobias (Svédország) 
3. Robotka László (Magyarország) 

+ 90 kg (12) 
Világbajnok: Szabó Mihály (Magyarország) 
2. Nyfadopoulos Christos (Görögország) 
3. Shura Bayanmunkh (Mongólia) 
3. Bóna Dániel (Magyarország)

Hirdetések