Nagy Dániel, 2023.09.28. | Jégkorong

Elérkezett a 2023/2024-es évad kezdete a jégkorongozóknak; a nyári felkészülés során a legfiatalabb korosztályos csapataink is ütőt ragadtak.

A legnagyobb örömünkre számos jégkorongsikerről számolhattunk be az elmúlt évadban, összességében fennállása eddigi legeredményesebb idényét zárta a tavasszal a szakosztályunk. Az idősebbek mind bizonyítottak, és az U14-esek sem álltak messze a bronzérem megszerzésétől, rajtuk kívül pedig az alacsonyabb korosztályok is megmutatták magukat, és a nyáron az új évadra való felkészülésbe a rájuk jellemző lelkesedéssel kezdtek bele.

A legkisebbek, vagyis az U8-as és az U10-es csapataink játékosait Jókai-Szilágyi Gábor vezeti, aki elmondta, szerencsére komoly létszámmal dolgozhatnak az edzőtársakkal.

„Augusztusban rávezető tréningekkel kezdtünk, az első hétvégén pedig már mindkét korosztálynak elstartolt az edzőtábor, kétszer négy napot teljesítettek a fiatalok. Jeges és szárazedzések váltakoztak a programban, az utóbbi hetekben pedig már beálltunk a szokásos menetrendre, a heti három-négy jeges edzésre – mondja Jókai-Szilágyi. – Az U8-asoknál a kezdőcsoport még inkább csak ismerkedik a körülményekkel, a korcsolyatechnikán van a hangsúly, a haladóknál már a gyorsaságot is próbáljuk fejleszteni. Az U10-eseknél arra törekszünk, hogy a korizásuk teljesen rendben legyen; csoportokra vannak bontva a hokisaink, korongvezetés, lövés, szlalomozás… Változatos a program, amit mindig játékkal zárunk. A korosztályokkal öt-öt edző foglalkozik, ami mindkét esetben nagyjából negyvenöt gyereket jelent.”

A kicsik az U9-es és az U10-es kategóriában elindultak az EMHL elnevezésű bajnokságban, amelyben cseh, szlovák és osztrák csapatok is szerepelnek, magyar együttesek mellett. Az első hétvégén Csehország felé vették az irányt a fiatalok.

„Jól sikerült a múlt hét vége, az U10-eseink az összes meccsüket megnyerték, és a kisebbek is csak kétszer veszítettek pontot. A bajnokságban havi egy-két alkalommal lesz forduló, mindig másik helyszínen, amely során több mérkőzést is játszunk; egészen március végéig tart a sorozat. Emellett a magyar bajnokságban is részt veszünk majd, mindenkit tudunk versenyeztetni.”

Az U12-esek sem tétlenkedtek, a fiatalabbakhoz hasonlóan ők is jártak külföldön a felkészülés során.

„A táborok nálunk sem maradtak el, igyekeztünk minél több edzőmeccset szervezni a fiataloknak. Az A-csapatunk Szlovákiában tízcsapatos tornán vett részt, ahonnan harmadikként tértünk haza, ami jó előjel volt az évad elején. A második csapatunk pedig Érden is járt a felkészülés alatt – mondja a korosztályos vezetőedző, Márkus Balázs. – A társaság egyébként három részre lesz bontva, a kék, a sárga és a piros bajnokságban indulnak majd október elejétől. Arra törekszem, hogy forgassuk a játékosokat, legyen felfelé áramlás, szeretnék minél többeket kipróbálni az erősebb kiírásokban is. Negyvenhét fős a korosztály, így sokan megmutathatják a tudásukat nálunk.”

Kukucska Balázs az előző idényben negyedikként végzett az U14-es csapatunkkal. Az együttesből sokan korosztályt váltottak, ám a célok nem változtak az október elején kezdődő bajnoksággal kapcsolatban.

„A korábbinál is nagyobb létszámmal, több mint ötven fiatallal kezdtük meg a felkészülést, így három csapatot is indítunk majd az új évadban – kezdi Kukucska. – Hosszú és intenzív előszezon végén járunk, a bajnokság kései kezdése miatt pedig ki kellett tolnunk a felkészülésünket. Külföldi tornán, Csehországban is jártunk a fiatalok egy részével, de a többiek sem pihentek, nekik is szerveztünk edzőmeccseket. Sikeres heteket tudunk magunk mögött, a főpróba pedig az első fordulóban érkezik majd, addig is igyekszünk minél többet és minél intenzívebben mozgatni a gyerekeket. Szerencsére a csapatmorálra nem lehet panasz. Két csapatot is indítunk a legmagasabb szinten, és a második vonalban is jelen leszünk. Az A1-es együttesünktől szerintem reális elvárás, hogy a legjobbak között végezzenek!”


Hirdetések