Gy. Szabó Csilla, 2023.08.29. |

A Vasas síszakosztályának három fiatalja, Bozóki Laura, Holló Martin és Kunos László először indulhattak nyári biatlon világbajnokságon az elmúlt hét második felében. A juniorok között versenyző sportolóink a mezőny legfiatalabbjai közé tartoztak, így számukra elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt a szlovákiai részvétel.

Holló Martin és Kunos László karrierjének fontos pillanata a szlovákiai Brezno-Osrblie-ben megrendezett vb-n való részvétel, hiszen ez volt az első hivatalos világversenyük. Bozóki Laura viszont nem először találkozott a nemzetközi élvonallal, hiszen EYOF-on és az ifjúsági biatlon vb-n is rajthoz állhatott már. A nyári rendezés azonban még számára is újdonságot jelentett.

A légkör és a hangulat tekintetében azért tudtam mire számíthatok, a mezőnnyel és a lebonyolítással kapcsolatban azonban még sok volt a fehér folt indulás előtt – számolt be a szlovákiai vb-ről honlapunknak Bozóki Laura, aki 2006-os születésű lévén mind Holló Martinnál, mind pedig Kunos Lászlónál egy évvel idősebb, ám még így is az ifjúsági korcsoporthoz tartozik, amely becslései szerint csupán a résztvevők egyharmadát tehette ki Brezno-Osrblie-ben. – Végül a nagy nemzetek közül a vártnál kicsit kevesebben jöttek el, így a vasárnapi üldözéses versenyre is befértünk, az eredeti tervek szerint úgy tűnt, hogy akkor már nem állhatunk rajthoz. A résztvevők kétharmada már igazi junior volt, így nálunk több évvel is idősebb. Részben emiatt, részben pedig a sok ismeretlen tényező miatt nem is fogalmaztam meg önmagammal szemben túl nagy elvárásokat a vb előtt, szerettem volna tisztességesen helytállni és kihozni magamból a maximumot. Azt hiszem ez nagyjából sikerült is. A lövészetem a vártnál jobban ment, kétszer is a második legjobban célzó voltam a mezőnyben, a síroller része azonban kevésbé állt össze. Összességében nagyon kemény volt a múlt hét, szinte alig álltunk meg, amit még a nagy meleg is tetézett."


Bozóki Laurának sikerült kihoznia magából a maximumot a korosztályos világbajnokságon

 

A világbajnokságon a fiatal magyar biatlonisták számára a tapasztalatszerzés volt az elsődleges cél. Laura úgy gondolja, hogy neki a rollerezésben kell a legtöbbet fejlődnie, így legfontosabb tanulságként is ezt jegyezte fel magának.

Egészen más helyzetben volt Holló Martin és Kunos László, akik a hétfős magyar küldöttség legfiatalabb tagjaiként, korábban még nem indulhattak világversenyen. Az igazi nagy biatlonos világba most léphettek be először, igaz, nyári esemény keretében. Még szerencse, hogy a helyszínt azért egészen jól ismerték, hiszen a nyáron a hazai szövetség által szervezett felkészítő tábor keretében is Brezno-Osrblie-ben gyakorolhattak.

„Számomra óriási élményt jelentett a részvétel, hiszen korábban csak kisebb nemzetközi versenyeken indulhattam – idézte fel a szlovákiai történéseket Holló Martin. – S bár számos kötelező ellenőrzésen kellett átesnünk, vagyis nemcsak a versenyzésre kellett figyelnünk, mindezek eltörpültek amellett, hogy ilyen nagy eseményen vehettünk részt. Saját magam számára azt tűztem ki célként, hogy a mezőny tíz-húsz százalékát megelőzzem és ez sikerült is. Sajnos az első napon nagyon izgultam, a lövészetem nem is sikerült jól. Szombaton és vasárnap azonban már nyugodtabb voltam, aminek köszönhetően jobban is céloztam, be is verekedtem magam az első ötvenbe. Mivel nagy volt az iram, nagyobb pulzusszámmal kellett lőállásba lépni, ami nehezítette a lövésekhez szükséges ideális lelkiállapot kialakítását. Sok más fontos tapasztalat mellett ez volt az egyik leghasznosabb, amelyet a vb-n szereztem.”


Holló Martin (25) egy kemény hegymenet végén

 

Martin szerint nagy segítség volt a számukra, hogy ismerték a pályát, télen is jártak itt sífutó táborban, valamint versenyen, s az a kijelölés sem különbözött sokban a nyári aszfalt vonalvezetésétől. Nehezítő körülmény volt viszont számukra, hogy Kunossal együtt még csak most szokták, hogy a hátukon kell vinniük a fegyvert, s ez a vasárnapi futam során az egyik lejtmenetben ki is billentette az egyensúlyából Hollót, aki az utolsó két napon a négy magyar fiú közül a legjobb teljesítményt nyújtotta, így joggal volt elégedett a helytállásával.

„Valóban szokatlanok voltak számunkra a körülmények, a szabadedzésen például olyan sokan voltunk, hogy szinte kerülgetnünk kellett egymást – tudtuk meg Kunos Lászlótól, aki Martinhoz hasonlóan eddig még nem szerezhetett tapasztalatot ilyen rangos nemzetközi viadalon. – De minden nagyon profi volt. Az első napon szuper sprintben álltunk rajthoz, ami szintén egy debütálás volt a számunkra. Nem is igazán tudtuk, hogy osszuk be az erőnket, milyen taktikát kell követnünk? Csütörtökön már a megszokott távon indulhattunk, bele is adtam mindent, a lövészet azonban nem ment túl jól. Ebben annak is szerepe volt, hogy még nem voltak tökéletesek az új fegyverem beállításai. Pénteken délután edzettünk, elsősorban a befekvés technikáját gyakoroltuk. Szombaton ismét nyolc hibám volt, ami tízből azért elég sok, de mivel egy helyre mentek, vélhetően a szél okozta. Vasárnap újabb újdonsággal találtuk magunkat szemben, hiszen korábban még nem indultunk tíz kilométeres üldözéses versenyen, de a gyakorlatban ismét megtanultuk, mit kell csinálnunk. A hosszabb távokat jobban szeretem, nem is szaladtam el az elején, és a lövészet is jobban ment. A második és harmadik körben csak egy-egy hibát vétettem, húszból pedig nyolcat, ami nem is olyan rossz arány. A zárónapon én lőttem a legjobban a magyar fiúk közül. Futásban azonban maradt még bennem egy pici, ha az is jobban megy, akkor én is az ötvenen belül végzek.”


Kunos Lászlóban (51) az utolsó napi futásban még maradt egy pici

 

Természetesen Kunos is a Szlovákiában szerzett hasznos tapasztalatok sokaságát emelte ki a vb-részvétellel kapcsolatban, amelyben a lőtéri munka kialakítása volt az egyik legérdekesebb. A fiúk azonban tudják, hogy a legjobbak egyelőre még messze vannak tőlük, ám a középmezőny végére jó futásokkal odaérhetnek. A lövészet terén pedig mindenképpen tovább kell fejlődniük.

Nyári biatlon világbajnokság. Brezno-Osrblie (Szlovákia)
Juniorok. 4,5 kilométer. Szuper sprint. Selejtező.
Fiúk:
1. Legovic (horvát) 11:42.5; 2. Borkovszkij (ukrán) 11:46.9; 3. Zawol (lengyel) 11:59.6 … 53. Holló Martin 16:02.0 … 57. Kunos László 17:04.5. (Nem jutottak be a 30-as döntőbe)
Leányok: 1. Hristova (bolgár) 13:37.1; 2. Dimitrova (bolgár) 13:57.8; 3. Kapustova (szlovák) 13:58.6 … 34. Bozóki Laura 17:20.7. (Nem jutott be a 30-as döntőbe)
Sprint. Döntők.
Fiúk (7,5 kilométer):
1. Borkovszkij (ukrán) 19:05.5; 2. Kinash (ukrán) 19:06.0; 3. Mandzijn (ukrán) 19:17.4 … 49. Holló Martin 24:28.8 … 58 Kunos László 27:03.0.
Leányok (6 kilométer): 1. Hristova (bolgár) 17:00.6; 2. Kapustova (szlovák) 17:26.8; 3. Dimitrova (bolgár) 17:45.9 … 36. Bozóki Laura 23:02.3.
Üldözéses verseny. Döntők.
Fiúk (10 km):
1. Legovic (horvát) 25:49.4; 2. Mandzijn 26:49.4; 3. Borkovszkij 26:50.4 … 46. Holló Martin 35:09.2  … 51. Kunos László 37:41.0.
Leányok (7km): 1. Hrisztova 24:08.3; 2. Kapustova 24:30.3; 3.Horodna (ukrán) 25:24.8 … 30. Bozóki Laura 34:30.0.

Fotók: Biathlon Fans Hungary/Bocsik Sándor


Hirdetések