Gy. Szabó Csilla, 2023.08.27. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosai közül többen is kihasználták a héten, hogy Budapesten versenyezhettek a korosztályos világranglista-pontokért. Az Alfa TI Cup párosbajnoka lett Kisantal Botond, de Nemcsek Gréta is jó hetet zárt, hiszen egyesben bejutott a legjobb nyolc közé, Varga Viktória oldalán pedig csak az elődöntőben búcsúzott.

A J100-as ITF-torna, amely a korábbi besorolás szerint 3-as kategóriát jelölt, nemcsak a világranglistás pontok gyűjtésére kínált remek lehetőséget az idősebb korosztályos hazai teniszezők számára, de a színvonalas meccsekre lejátszására is. A Vasas teniszezői közül a selejtezőben indulhatott Varga János, Halmos Kornél és Patai Dominik. Utóbbi már az első fordulóban egy erősebb német ellenféllel találta magát szemben és 6:2, 6:1-es vereséget szenvedett. A következő körben éppen a szabadkártyás Varga játszott Funkenhauser ellen, és pontosan ugyanolyan eredményt ért el, csak éppen pozitív előjellel. A következő fordulót is sikerrel vette az osztrák Steind ellen, újból három játékot veszítve. A főtábla első fordulójában végül a szlovák Tóth állította meg, akitől 6:2, 6:3-as vereséget szenvedett. Halmos egy találkozót nyert a selejtezőben, a főtáblára jutásért Hargitai Csabával játszott, akitől 7:6(4) 6:3-ra kapott ki.

Alanyi jogon került fel a főtáblára Major Áron János, valamint Kisantal Botond, de egyiküknek sem volt szerencséje, már az első fordulóban búcsúztak a további küzdelmektől. Major a román Pieleanutól szenvedett 6:1, 3:6, 6:2-es vereséget, Kisantal pedig az ötödik kiemelt, később a döntőig jutó Kincses Kolostól kapott ki 6:4, 6:4 arányban. Párosban azonban együtt indultak, s hibátlan teljesítménnyel zárták a hetet. A fináléban a Gubi, Wazny magyar-lengyel duót verték 6:3, 7:6(7), 10-5 arányban.

Kolossal tavaly éppen itt, a Grand Slam Parkban döntőztünk, akkor nem sikerült a végső győzelem, ezért idén nagyon alaposan oda tettük magunkat – tudtuk meg a vasárnap déli döntőt követően Kisantal Botondtól, aki kora reggel már a Római parton játszott, a jövő heti 15 ezer dollár összdíjazású felnőtt ITF-tornán, ám két szettben vereséget szenvedett az izraeli Cohentől. – Egyesben úgy érzem, hogy nagyon színvonalas találkozót játszottunk egymás ellen, számomra még vesztesként is sokat ért, hiszen most éppen a meccsrutin az, ami leginkább hiányzik. Régóta nem jászottam tornákon, ahhoz képest egyáltalán nem volt rossz. Fejben stabilabb volt nálam, nekem több hullámzó játékom volt, egyértelműen kijött a meccshiány. A párosban viszont nagyon jól megértettük egymást, a döntőben is végig mi domináltuk a játékot, s bár a második szettet szorosan elveszítettük, abban is voltak lehetőségeink, így akár gyorsabban is nyerhettünk volna. De ez most már egyébként sem számít, eddig sem párosban, sem egyesben nem nyertem junior ITF-tornát, éppen ezért most nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült!”


Kisantal Botond (balról) már a győztesnek járó kupával a kezében, Kincses Kolos oldalán

 

A Vasas SC teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József, már a hét közepén is dicsérte Kisantalt az egyesben nyújtott teljesítményéért, valamint az ott mutatott fegyelmezettségéért. A párossal kapcsolatban pedig őszinte elismeréssel osztozott játékosunk örömében.

Sajnáltam, hogy sem Áron, sem Boti nem jutott tovább egyesben az első fordulóból, hiszen ez a mezőny számukra nagyon is megfelelő – értékelt Bocskay József. – De el kellett ismerni, hogy mindkettőjük ellenfele jobb volt, az ilyen esetekből pedig tanulni kell, nem pedig bánkódni rajtuk. Nagyon örülük, hogy Boti végül párosban győztesként fejezhette be a tornát, számomra ugyanis ennek is komoly értéke van. Éppen ezért Nemcsek Gréta esetében is fontos kiemelni, hogy 3-as kategóriás versenyen jutott Varga Viktória oldalán az elődöntőbe. Tizennégy évesen pedig ez igen szép eredmény, ahogy az is, hogy egyesben negyeddöntős volt. Persze mindig az a cél, hogy a legjobb nyolc közé jusson, ám ezúttal ez a szlovák Supova legyőzésével sikerült, aki már a juniorok között is az első hétszázban található, míg Gréti most indul előre az ezeregyszázadik helyről. Éppen ezért ez egy óriási eredmény, amelyre a páros szerepléssel tette fel a koronát. Ezek a juniortornák most nagyon hasznosak a számára, hiszen itt már találkozik magasabb ritmusú ellenfelekkel, amelyet ő is egyre inkább magáénak érez. Technikás teniszezőként főleg a változatos játékával lehet sikeres, de én nem szeretném, ha beleragadna az „ügyes” szerepkörbe. Erősödnie, gyorsulnia is kell, ezen dolgozunk nap mint nap. A sikerek, mint amilyen az eheti szereplése is volt, pedig segítenek a hétköznapi nehézségeken átlendülni.”


Bocskay József (balról) szakosztályvezető, Nemcsek Grétával a második fordulóban aratott nagy győzelmet követően

 

Az U14-es leányok európai ranglistáján idén a legjobb helyezését 7.-ként elérő szlovák Supova legyőzését (7:6(5), 6:3), Nemcsek Gréta is elégedetten kommentálta:

„Tudtam róla, hogy balkezes és jól szokott szerválni, erre készültem is. Érdekes módon azonban a mai nap folyamán inkább a második adogatásokból próbálkozott. Mindketten keveset hibáztunk és magas színvonalon játszottunk. Mindkét szettben a befejezés volt a legnehezebb, de a fontos helyzetekben élesebb voltam nála, jobban koncentráltam és több extrát ütöttem. Ez most tényleg egy értékes győzelem, remélem az önbizalmamat is építeni tudom vele.”

 


Hirdetések