Gy. Szabó Csilla, 2023.08.23. | Curling

Az osztrák szövetség meghívására a Vasas négy fiatal curlingese nemzetközi táborban fejleszthette vegyes páros technikáját Kitzbühelben. A múlt heti három napos képzésről Nagy Gyöngyi, utánpótlás-nevelő edzőnk számolt be, aki tanítványaihoz hasonlóan nagyon sok hasznos ismerettel gazdagodott.

Bár a nyár még javában tombol, a curlingesek már a hamarosan kezdődő új szezonra gondolnak. Kamaraerdőn ilyenkor zajlik a pálya újbóli feltöltése, Ausztriában pedig tökéletes jég várta a hétfős magyar küldöttséget, amelynek négy tagja volt vasasos. Nagy Lola Olimpia, Szurmay Emma Erzsébet, Tószegi Boglárka és Barna Panna közül előbbi három állandó magyar partnerével lépett jégre, a versenyzéssel még csak most ismerkedő utóbbi pedig egy osztrák fiúval gyakorolhatott. A tematikus táborban a vegyes párosok taktikája és játékelmélete volt a fő téma, de emellett erőnléti, rehabilitációs, dietetikai és pszichológiai tanácsadást is kaptak a helyi szakemberektől.

„Intenzív három napot töltöttek fiataljaink ebben a jól megszervezett, magas színvonalú táborban – számolt be a múlt heti képzésről honlapunknak Nagy Gyöngyi, aki maga is sokat tanult Kitzbühelben, megfigyelőként ugyanis kizárólag az ismeretek megszerzésére kellett összpontosítania, miközben ez a külső szemlélői szerepkör új oldaláról mutatta meg számára saját tanítványait is. – Nagyon komplex képzést kaptak a gyerekek, mert azon túl, hogy igen mélyen betekinthettek a vegyes párosok játékelméletébe, sok más hasznos ismeretet is gyűjthettek. Ezek közül kiemelkedett a mentális tréning, hiszen a mi sportágunkban nagyon fontos a téthelyzetekben tapasztalható feszültség helyes kezelése. Eredményesen ugyanis kizárólag egyfajta nyugodt lelki állapotban lehet curlingezni, aminek kialakítása versenyhelyzetben különösen nehéz. A jégen ezúttal nem a technikai csiszoláson volt a hangsúly, hanem azon játékelemek és szituációk megértésén, gyakorlásán, amellyel majd a meccseken találkozhatnak.”

A Vasas szakembere szerint ezt a célt különösen jól szolgálta, hogy a huszonnégy fős táborban számukra eddig ismeretlen, s éppen ezért kiszámíthatatlan ellenfelekkel találkozhattak. A szlovén, cseh és osztrák fiatalok ellen valódi kihívás volt a gyakorlás. A sportág egyik kulcspillanata az ellenfél erősségeinek és gyengeségeinek feltérképezése, amit bizony tanulni kell, ám a jól megszokott, igen szűk hazai mezőnyben erre csak igen kevés lehetőségük van.

„A gyerekek május óta nem voltak jégen, ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményükkel, a tavasszal kijavított hibák nem jöttek vissza, a nyári szünet nem okozott náluk látható visszaesést – tért át a Jakab Zoltánnal közösen felkészített juniorok pillanatnyi állapotának értékelésére Nagy Gyöngyi. – Kifejezetten ügyesek voltak ebben az ismeretlen helyzetben, ami igen biztató számunkra a jövőt illetően. Számomra ugyanakkor kifejezetten érdekes és hasznos volt, hogy kívülről, kisebb távolságról szemlélhettem a párosok közötti kapcsolatok fejlődését, alakulását. Ez azért volt fontos számomra, mert nekem is pontosan ismernem kell a csapaton belüli dinamikát ahhoz, hogy tudjam kit fogadnak el vezetőként, kit nem, kire számíthatok egy kényesebb meccsszituációban, kire nem. Erre, mint igen fontos kérdésre, ráadásul az osztrákok is nagy figyelmet fordítottak, úgy alakították a taktikát, hogy ezekre a sokszor rejtett folyamatokra is legyen rálátásunk.”

Ami pedig a jövőt illeti, a Nagy Gyöngyi-Jakab Zoltán edzőpáros itthon is hamarosan munkához lát. Amint erre alkalmas lesz a kamaraerdei pálya, már indulnak is az edzések. A junior leánycsapatra ugyanis világbajnokság, a női együttesre pedig Európa-bajnokság vár az ősszel, januárban pedig Nagy Lola Olimpia utazik a téli ifjúsági olimpiára az UTE-s Kárász Raullal párban.

„Idén sem fogunk unatkozik, olyan sok kihívás vár ránk, miközben a kisebbek részéről is olyan lelkesedést érzünk, hogy számukra is több edzéslehetőséget kell biztosítanunk. De ez egy kellemes probléma, amíg csillogó gyermekszemek várnak minket a jégen, addig mi sem számoljuk az ott töltött órák számát” – tette hozzá Nagy Gyöngyi, aki Jakab Zoltánnal többek között emiatt a ritka elhivatottság miatt érdemelte ki a 2022/23-as szezon év edzőjének járó elismerését.

Fotók: NKM Fotó - Németh Krisztina


Hirdetések