Gy. Szabó Csilla, 2023.08.20. | Tenisz

Az U16-os fiúk mezőnyében induló Major Áron János révén bajnoki címmel zárta a Vasas Körmöczy Teniszakadémia a Pécsett rendezett Dorko Korosztályos Magyar Bajnokságot. Fiatal teniszezőink összesen hat érmet nyertek, kettőt-kettőt valamennyi színűből. A páros aranyat Benke-Giosanu Izabella szerezte.

Első kiemeltként vágott neki a fiúk U16-os tornájának Major Áron János, aki nem is okozott csalódást, hiszen egyetlen szorosabb meccset játszott, mégpedig az elődöntőbe, a szegedi Tóth Ákos János ellen. A 7:6(5), 6:1-re nyert találkozót követően azonban láthatóan megkönnyebbült, a döntőben már igen magabiztos és gyors 6:1, 6:1-es győzelmet aratott az alfás Nagy Botond ellen. S bár a Budapest-bajnokságban a páros aranyat is elhozta, ez most nem sikerült neki Baleja Konor oldalán, a döntőben három szettben 6:4, 6:2-es vereséget szenvedtek a Tóth, Nagy kettőstől. A negyeddöntőben egyébként a Boros Bence, Laczkovich Zoltán Bendegúz Vasas kettőst búcsúztatták óriási csatában (3:6, 6:4, 10-6). Utóbbiak két szép győzelemmel jutottak el a legjobb nyolc közé. Mlinárik Bálint viszont az első fordulóban búcsúzott a Next-es Bakonyi oldalán, Szikora Mihály pedig a másodikban a pasaréti Kacskovics párjaként.

Első kiemeltként a győzelemért jöttem Pécsre, de miután sok jó játékos van a mezőnyben, nem lehettem biztos a dolgomban – értékelt a győzelem után Major Áron János, aki ezzel az első egyéni korosztályos országos bajnoki címét is megszerezte. – Maximálisan próbáltam felkészülni, nem csak az ellenfelekre, de a különböző meccshelyzetekre is. A pénteki elődöntő és a páros döntő napja sajnos nem az enyém volt, de egyesben még így is sikerült hoznom a meccsemet, a párost nagyon sajnálom, mert Konorral nagyon szerettünk volna nyerni. Sokat hibáztam, szerintem rajtam ment el az a találkozó. A szombati egyéni döntőre azonban sikerült nagyon jól összeraknom magam. Nagyon jól kezdtem és végig nagyon jól, szinte hibátlanul játszottam. Gyorsan nagy arányú vezetéshez jutottam, ezáltal később már csak az én akaratom érvényesült. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertem!”


Major Áron János (jobbról) Nagy Botondot verte az U16-os fiúk döntőjében

 

A döntőt követően a Vasas Körmöczy Teniszakadémia szakembere, Kovács Márk is elégedetten értékelt tanítványa teljesítményét. S bár Major a papírformának megfelelő győzelmet aratott, fegyelmezett játékra volt szüksége ennek megvalósításához. Az egyéni országos bajnoki cím pedig nagy dolog a számára, vélhetően újabb motivációt ad neki ahhoz, hogy a jövőben is a mostani elszántsággal gyakoroljon tovább.

Az U16-os fiúk egyéni versenyében Boros Bence és Mlinárik Bálint az első fordulóban búcsúzott, Laczkovich Zoltán Bendegúz és Szikora Mihály pedig a másodikban.

Népes csapattal vágtunk neki az U18-as fiúk mezőnyének is. A résztvevők között ott volt Kisantal Botond is, aki a téli ob-n duplázott, vagyis egyesben és párosban is bajnoki címet szerzett. Most ez a bravúr nem jött össze neki, hiszen egyesben a legjobb nyolc között búcsúzott. Negyedik kiemeltként az ötödik helyen rangsorolt soproni Sift Barnabástól szenvedett 6:1, 6:1-es vereséget. Kovács Márk szerint ebben nagy szerepe volt, hogy az ob előtt kisebb betegség kínozta. Párosban azonban minden erejét összeszedve a döntőig menetelt, a szintén Vasasos Varga János oldalán. Második kiemeltként a legjobb Jilly, Bakonyi duótól szenvedtek vereséget, 6:2, 7:6(6) arányban. Varga egyéniben is jól szerepelt, a nyolcaddöntőben a hatodik kiemelt Zsembery Andrástól szenvedett 6:4, 3:6, 6:0-as vereséget. Horvát Ádám Márk is egy erősebb játékostól, a későbbi döntős Jillytől kapott ki 6:2, 6:0-ra a legjobb tizenhat között, ám előtte egy nagyon értékes háromszettes győzelmet aratott Vizy Dávid ellen. Patai Dominik és Hegedűs-Kyster Benjámin az első fordulóban búcsúzott.


Kisantal Botond és Varga János (jobbról) ezüstérmes lett az U18-as fiúk páros versenyében

Ugyanebben a korosztályban, de a leányok között Juhász Janka sikeresen kezdett a PG-s Eperjesi Kata ellen, és órási csatában 7:6(2), 5:7, 6:0-ra nyert, a következő fordulóban azonban a későbbi bajnok Molnár Kitti volt az ellenfele, akitől 6:2, 6:0-as vereséget szenvedett. Párosban viszont kiharcolta a döntős szereplést Lay Kinga oldalán, s végül ezüstérmet szerzett.

Benke-Giosanu Izabella első évesként indult az U16-os leányok mezőnyében, de eredményei alapján már így is a torna második kiemeltje volt. A második fordulóban csatlakozott a mezőnyhöz, amelyben 6:3, 6:4-re verte a szegedi Buchholcz Borát. A következő fordulóban azt a Szabó Lorát búcsúztatta nagy csatában (6:4, 4:6, 7:6(4)), aki az előző fordulóban második játékosunkat, Gyene Csengét verte. Iza a legjobb négy között a későbbi bajnok Farkaslaki-Hints Flóra ellen lépett pályára, s végül 7:6(5), 6:3-as vereséget szenvedett. Párosban viszont a tábla első kiemeltje volt Bak-Szabó Norina oldalán, akivel meg sem álltak a végső győzelemig.  A döntőben a Sziklai, Farkaslaki-Hints duót verték nagyon magabiztosan 6:0, 6:1 arányban. A Gyene Csenge, Tuzson Viktória kettős győzelem nélkül búcsúzott a küzdelmektől.


Benke-Giosanu Izabella (balra fehérben) párosban aranyat, egyesben bronzérmet nyert Pécsett. Képünkön Bak-Szabó Norina odalán a dobogó legmagsabb fokán

A legfiatalabb fiúk az U12-esek mezőnyében Csordás Zoltán Péter egy meccset nyert, majd a későbbi bajnok Fazekas Venceltől kapott ki, akivel szemben a négy nyert játék kifejezetten jó eredménynek számít, ráadásul párosban is túljutott az első fordulón. A selejtezőben indult Osváth Balázs, aki az első fordulóban 7:6(1), 6:0-as győzelmet aratott, ám a másodikban vereséget szenvedett, így nem jutott fel a főtáblára.


Hirdetések