Jenkei Dániel, 2023.08.17. | Klub

A röplabdasportág legendás alakja, a 95 éves korában elhunyt Kotsis Attiláné élete utolsó éveiben aktív tagja volt vasasos röplabda-közösségünknek is.

Gabi néni - mert mindenki így szólította -  élete korai és késői szakaszában kötődött igazán erősen a Vasas családhoz. 

Fiatal lányként az akkor épülő Wekerle-telepen nőtt fel, majd atletizálni kezdett a Margitszigeten, klubunk színeiben. Később olimpiai bajnok kalapácsvető legendánk, Németh Imre közvetítésével kapott állást a Ganz Villanyban. Itt fertőzte meg egy életre a röplabdasportág szeretete.

Játékosként huszonhatszor játszott a magyar válogatottban, majd edzőként alkotott igazán kimagaslót: három olimpián is vezette szövetségi kapitányként a magyar női együttest, két negyedik és egy ötödik helyet elérve. Az 1975-ös belgrádi Európa-bajnokságon pedig ezüstérmes lett csapatával.

Az évtizedek során rengeteg kitűnő tanítványa volt, óriási értéket adott ezzel a honi röplabdának, amelyhez élete végéig szorosan és aktívan kötődött. Ahogy ő fogalmazott egy tavaly nyári vasasos interjújában, az alkotás vágya vitte előre.

Már elmúlt 90 éves, amikor vasasos röplabda-utánpótlásunk szakmai tanácsadója lett. Ezt a feladatát is maximálisan komolyan vette, és fia segítségével hihetetlen aktivitással és lelkesedéssel járta a vasasos edzéseket, tornákat, figyelte a fiatalokat, és mindenkihez volt egy kedves mondata, dicsérete, esetleg kritikája, a maga szókimondó stílusában.

Kivételes életútja megbecsüléseként számos rangos kitüntetést kapott: mesteredző lett,  beválasztották az Egyesült Államokban a Hírességek Csarnokába, Prima Primissima-díjat nyert el, és több magas állami kitüntetésben is részesült.

Gabi néni nemrég ünnepelte 95. születésnapját, nyugodjon békében, emlékét a Vasas család is megőrzi!


Hirdetések