Gy. Szabó Csilla, 2023.08.09. |

Szlovákiában, válogatott edzőtáborban készülnek a Vasas fiatal sífutói a közelgő nyári junior biatlon világbajnokságra. A világeseményen Bozóki Laura, Holló Martin és Kunos László képviseli majd egyesületünk színeit augusztus 24-től.

Az alig két hét múlva rajtoló vb helyszínén, a szlovákiai Cserpatakon készülnek a héten a magyar sífutók, köztük a Vasas SC öt sportolója. A korosztályos világversenyen rajthoz álló Bozóki Laurán, Holló Martinon és Kunos Lászlón kívül Ferbár Csongor és Csikász Panni is a kerettel tartott. Utóbbiak 2008-as születésű lévén, még nem indulhatnak a vb-n, bár a Vasas másik három versenyzője is biztosan a legfiatalabbak között lesz.

Holló Martin és Kunos László egyaránt idén tizenhat esztendős, elsőéves a juniorok között, Laura egy évvel idősebb náluk, így második szezonját futhatja a korosztályos világversenyeken – számolt be sportolóink felkészüléséről a síszakosztályunk északi szakágát vezető Holló Miklós. – Mivel a mezőnyben a huszonhárom év a felső korhatár, mind a hárman messze a legfiatalabbak lesznek, számukra tehát mindenképpen a tapasztalatszerzésről szól majd a cserpataki indulás. A fiúk esetében nagyon sajnálom, hogy tavaly nem próbálhatták ki magukat a válogatott kerettel a nemzetközi versenyeken, azok az élmények, most biztosan hasznosak lennének. A hétvégén viszont lesz még egy viadal, amely már a közvetlen felkészülésüket szolgálja. Ezt követően itthon folytatják az előkészületeket. Szerencsére tényleg olyan fiatalok, hogy még lesz idejük a bizonyításra. Bízom benne, hogy sikeresen debütálnak majd a nyári biatlonban. Szorgalmas, tehetséges és ügyes gyerekek.”

Bozóki Laura helyzete annyiban más, hogy ő már végig versenyezte a nemzetközi téli szezont, az EYOF-on és az ifjúsági biatlon vb-n egyaránt rajthoz állhatott. A nyári világbajnokságon a puska marad, a sítalpakat azonban sírollerre cserélik sportolóink, és négy-négy különböző számban mérik majd össze tudásukat. A legrövidebb táv mindkét nem esetében 4,5 kilométer lesz, a leghosszabb pedig a leányok számára 7,5, a fiúknak pedig 10.

„Az a fontos, hogy sokat rollerezzenek és még többet lőjenek a verseny kezdetéig, hogy mind a kilométer, mind pedig a lövészszám bennük legyen. A vb-t követően, a hónap végén itthon is bizonyíthatnak majd, hiszen a Palóc Ringen hivatalos FIS síroller versenyt rendez a hazai szövetség, amelyre már meg is érkeztek az első külföldi nevezések. Ez már nemcsak a tapasztalatszerzésre kínál majd kiváló alkalmat, de értékes nemzetközi ranglista pontokat is lehet majd szerezni” – tekintett előre Holló Miklós az augusztus 30. és szeptember 1. közötti rangos hazai eseményre, ahová a Vasas legjobb fiataljai már a három nappal korábban végződő világbajnokságon szerzett legfrissebb tapasztalataikkal érkezhetnek majd.


Hirdetések