Jenkei Dániel, 2023.08.08. | Atlétika

Ma hivatalosan is kihirdették a közelgő budapesti atlétikai világbajnokság magyar csapatát, amelyben nagy örömünkre két fiatal vasasos tehetségünk, Bánóczy Árpád és Bundschu Patrik is helyet kapott. Velük beszélgettünk erről a hatalmas hírről.

Sejteni lehetett az elmúlt hetekben, hogy Kun-Szabó Balázs két vasasos sprintertanítványa, Bánóczy Árpád és Bundschu Patrik történelmi esélyt kaphat, és benne lehet a magyar csapatban az augusztus 19-én kezdődő atlétikai világbajnokságon, de mától ezt már tényként kezelhetjük, miután a Magyar Atlétikai Szövetség kihirdette a vb-csapatot.

Bánóczy Árpád regnáló országos bajnokként 400 gáton kapott zöldkártyát, Bundschu Patrik pedig, aki 100 és 200 méteren is figyelemreméltó teljesítményt nyújtott az idei szezonban, a 4x100-as magyar váltó fontos tagjaként lehet ott a világbajnokságon.

És bizony a fiatalok igencsak ambiciózusak, ahogy beszélgettünk velük, egyértelművé vált, hogy ők félszemmel már előrébb tekintgetnek, és nem elégednek meg az önmagában páratlan élményt nyújtó részvétellel.

 

Bánóczy Árpád: - Éppen anyukámmal beszéltem most telefonon, az egész család nagyon boldog. Mondhatom, hogy számítottam rá az elmúlt időszakban, hogy részt vehetek a budapesti vb-n, de azért egy hatalmas ordítással és nagy megkönnyebbüléssel járt, amikor ez ma hivatalossá vált. Óriási ajándékként fogom fel, hogy augusztus 20-án rajthoz állhatok a délelőtti programban, minden bizonnyal teltház előtt. Másnap lesz az elődöntő, annál tovább nem néztem a naptárat… Viccet félretéve, általában minden világbajnokságon lehet 50.50 körüli idővel egy kört menni, nekem pedig jelenleg 50.79-em van, tehát egy egyéni csúccsal lehetne reménykedni ebben a nagyon erős mezőnyben is a továbbjutásban. Abban bízom, hogy a hazai közönség segít nekem, én a magam részéről mindent megteszek, és teljesen felszabadultan fogok versenyezni. A korosztályos Eb után volt egy kis pihenő, de most már gőzerővel készülünk Szolnokon, a motivációval a mai nap után pedig már nem lesz gondom…

 

Bundschu Patrik: - Benne volt a levegőben, hogy a váltóval megkapjuk a zöldkártyát, de nagy öröm, hogy ez most már hivatalos. Hozzáteszem, egyelőre öten vagyunk a négy pozícióra, de én úgy készülök, hogy én leszek a befutóember a váltóban. Nyilván ez egy megkönnyebbülés, hogy ott a nevünk a csapatlistán, nekem az elmúlt egy évem gyakorlatilag a budapesti vb körül forgott, megpróbálunk élni az eséllyel. Túl vagyunk négy edzőtáboron, mindent kihegyeztünk arra, hogy tökéletesen körbe tudjon menni ez a bot, ezek mellett pedig mindenkinek saját magából kell kifacsarnia a maximumot. Szerintem augusztus 25-én este, a tömött stadionban erre jó esélyeink lehetnek. Nyilván számolgattunk is, 39 másodperc eleje lenne számunkra a nagy cél, mert azzal ki lehetne jutni a váltóvilágbajnokságra, ami az olimpia szempontjából fontos. Ha pedig még nagyobbat álmodunk, az már az országos csúcs környéke, ami akár döntőt is érhet a mostani vb-n a tizenhat csapatos mezőnyben. Dolgozunk tovább keményen az utolsó hetekben is ennek érdekében!


fotók: MTI, MASZ


Hirdetések