Nagy Dániel, 2023.08.04. | Kézilabda

A változások szele a felnőtt kézilabdacsapatunk mellett a szakosztály korosztályos együtteseit is elérte; az újdonságokkal, tervekkel, iránnyal kapcsolatban az NB I-es csapatunk vezetőedzőjét, a szakmai igazgatóként a teljes utánpótlásért is felelős Konkoly Csabát, ifjúsági (Kiss Dániel) és serdülőcsapatunk (Csenki Csilla) vezetőedzőit, illetve az utánpótlás elnök Eperjesiné Muts Évát kérdeztük.

Újra pattog a labda, a felnőtt kézilabdacsapatunk mellett az ifjúsági és serdülőjátékosaink is edzésbe álltak, hiszen hamarosan újra a korosztályos élvonalbeli bajnokságokban bizonyíthatnak. Az NB I-es együttesünk vezetőedzője, Konkoly Csaba a szakmai igazgató feladatkörét is elvállalta, az első nyilatkozataiból pedig kiderült, a fiatalokkal is komoly tervei vannak.

Hogy mik azok, azt a szakembertől kérdeztük meg, aki elárulta, egészen a legkisebbekig igyekszik figyelemmel követni és elősegíteni a fejlődésüket, hiszen a jövő Vasasa rájuk (is) épülhet majd.

„Amiben reménykedtünk, az egyelőre bevált, az újdonság varázsa, a lelkesedés és a szorgalom az edzéslátogatásban megmutatkozik a korosztályos együtteseinknél. Az ifiknek ugyanúgy és ugyanakkorra szerveztük a mátraházi edzőtábort, mint az első csapatnak, így láthatják a felnőttmezőny küszöbén állva, hogy milyen munkát kell elvégezni ezen a szinten – mondja Konkoly Csaba. – Kemény képességfejlesztő munkára van szükség az utánpótlásban, eddig viszont maximális az elhivatottság mindkét korosztályban, igyekeznek megfelelni a magasabb szintű követelményeknek. Ez persze sokszor fájdalommal jár – izomláz, vízhólyagok, és még sorolhatnám, mik nehezítik az életüket, de ez az út vezet a célokig. Korosztályspecifikusan az edzők a felnőttekhez hasonló munkát kezdenek el, ami megkönnyíti az esetleges beépítést az első csapatba.”
 


Konkoly Csaba

 

Az új irány fontos pontja, „sarokköve” az Angyalföldi Sportiskolához való – újbóli – közeledés, amely immár több mint húsz éve a Vasas utánpótlásbázisául szolgál.

„Egységes szakmai képzési anyagot dolgoztunk ki, amit azt követően adunk ki az edzőknek, hogy az összes korosztály elkezdi a munkát az új évadban; az ASI tekintetében – főleg a kisebbeknél – ez lehet augusztus második fele, és szeptember első fele is. Támpontot, mankót osztunk meg a szakemberekkel, amire az év során többször is visszautalunk a fejlődés, fejlesztés érdekében. Tervezzük azt is, hogy havi lebontásban tartsunk egyéni képességfejlesztést, amit posztonként valósítanánk meg, illesztenénk be a gyerekek programjába. Különböző korosztályú, de azonos pozíciójú játékosok találkoznának, amiből rengeteget lehet tanulni. Az edzőkollégáknak is tartanánk belső továbbképzést, bemutató edzések keretében. Nagy titkok és varázslatok egyébként nincsenek, bízom benne, hogy minden oldalról pozitív lesz a fogadtatás; akkor biztos, hogy mindenkinek a javára válik a következő időszak! Alberti Lucát, az ASI ügyvezető elnökét kiemelném, aki rengeteget segít, és komoly szerepet vállal a közös munkában.”

Az ifjúsági gárda élére a „nagyoknál” Konkoly Csabát másodedzőként segítő Kiss Dániel került, aki a korosztályt Géber Zsolttal együtt trenírozza; a fiatalok július 17-én kezdték meg a felkészülést az új évadra.

„Halmozottan új élmény ez a számomra, először dolgozom lányokkal a teremben. Mire megtanultam a felnőttkeret neveit, addigra elkezdtük a kisebbekkel a közös munkát, újabb arcok kerültek a képbe – kezdi nevetve Kiss Dániel. – Zsolt már tavaly is az ifikkel dolgozott, de kértem, hogy ne nagyon meséljen róluk, azt akartam, hogy mindenki a nulláról induljon a felkészülés során. Kijelenthetem, jó úton haladunk. Ketten az elején jelezték, hogy ilyen szinten nem szeretnének a kézilabdával foglalkozni, a többi tizenkilenc-húsz lány viszont szinte kivétel nélkül itt van az edzéseken, és az otthoni gyakorlatokat is megcsinálták; nem lehet panasz a hozzáállásra. Szerencsére a korábbi létszámprobléma eltűnt, profi felfogással dolgoznak a lányok. Amire szintén büszkék vagyunk, hogy sok külsős szeretne csatlakozni hozzánk. Jelenleg még óriási a szakadék a felnőtt- és az ificsapat között, ám a hosszútávú tervem, hogy minél többen eljussanak a játékosaink közül az NB I-be. Egyelőre viszont azt is nagy sikerként élném meg, ha egy-egy edzésre eljutnának páran közülük a nagyokhoz. Ami biztos, hogy a szakmai munkában elég sok lesz az átfedés az első csapathoz képest, ami – ha eljön az idő – remélhetőleg sokat könnyít majd a fiatalok beilleszkedésén; addig is igyekszünk úgy alakítani a menetrendet, hogy a kicsik és a nagyok minél többet találkozzanak, megismerjék egymást, kapcsolat alakuljon ki köztük.”
 


Kiss Dániel magyaráz, az ificsapatunk tagjai figyelnek

 

Az ifjúsági lányokra két bajnokság vár majd: a korosztályos első osztály mellett felnőtt NB II-ben is gyűjthetik a tapasztalatot.

A serdülőket Konkoly-Szegedi Orsolyával közösen irányító vezetőedző, a korábbi élvonalbeli játékos, Csenki Csilla neve ismerősen csenghet a szurkolóinknak.

„Régi-új bútordarabként vagyok itt, hiszen korábban több mint tíz éven át az ASI kötelékében edzősködtem, ifista koromig pedig még játékosként is szerepeltem a klubban, így sok szempontból ismerem a Vasast. Mondjuk az új csarnokot még szoknom kell, bár nem nehéz, hiszen remek körülmények között készülhetünk – idézi meg egy pillanatra a múltat Csenki Csilla. – Július utolsó hetében álltak edzésbe a lányaink, ám előtte kéthetes otthoni futófeladatot is kaptak. Azt vettük észre, hogy ehhez a terheléshez nincsenek hozzászokva, de becsülettel dolgoznak. A keret folyamatosan alakul, az ASI-ból is sokan érkeztek; jelenleg nagyjából kétcsapatnyi játékossal dolgozunk. A vezetőséggel a következő koncepció alakult ki: akik a serdülő élvonalban játszanak, az ifjúsági harmadosztályban is szerepelnek, míg a második számú csapatunk szintén az ifi háromban indul; ez is szintlépés a korábbiakhoz képest. Mindenki azért dolgozik, hogy a felfelé áramoltatás gördülékeny legyen.”
 



 

Ahogyan már korábban elhangzott, a cél, hogy ismét a lehető legközelebbi kapcsolat alakuljon ki az Angyalföldi Sportiskolával; az együttműködéssel kapcsolatban az egyesület legendás alakja, Eperjesiné Muts Éva mesélt a honlapunknak, aki a nyártól utánpótlás elnökként dolgozik a klubunknál, és Konkoly Csaba szavaival élve „operatív igazgatóként rengeteget segít adminisztratív és gyakorlati szempontból is, oroszlánrészt vállal a napi feladatokban”.

„Pár évvel ezelőtt, amikor a vírushelyzet elkezdődött, valamelyest eltávolodott egymástól az ASI és a Vasas; utóbbinak nem volt kontrollja az előbbi fölött. Azt érdemes megemlíteni, hogy számos olyan játékos nevelkedett nálunk, aki NB I-es szereplésig, sőt válogatottságig is eljutott. Örülök neki, hogy Csaba érkezésével olyan szakember kezdte meg a munkát, aki ennyire a szívén viseli az utánpótlás helyzetét. Ami máris elmondható, hogy olyan, korosztályokra lebontott koncepciót készített, ami specifikusan meghatározza a fiatalok dolgát, ez pedig elősegíti, hogy mire belépnek a felnőttmezőny kapuján, ne újdonságként érjék őket az ottani impulzusok. Az edzőkkel havonta szeretnénk megbeszéléseket tartani, emellett ígéretet kaptunk rá, hogy Csaba a szabadidejében látogatja majd a fiatalok edzéseit; hiányzott ez a kapocs az egyesületek között. Minden évben nagy gondot fordítunk rá, hogy az általános iskolákban is tartsunk foglalkozásokat, toborzót; egészen az U8-as korosztálytól vannak csapataink. Az ASI célja továbbra sem változott, minden sportolni vágyó fiatalnak igyekszünk segíteni. Szerencsére nagy létszámmal dolgozunk, amit kellemes problémának tartok. Igyekszünk elérni, hogy a legjobbjaink ne az akadémiákon kössenek ki, amikor elérik az U15-ös kort, hanem maradjanak Angyalföldön, és a Vasasban érjék el a szebbnél szebb sikereket!”

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések