Nagy Dániel, 2023.08.01. | Klub

Röplabdában, atlétikában és cselgáncsban szurkolhattunk vasasos versenyzőnek a szlovéniai EYOF-on.

Július utolsó napjaiban ért véget a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, rövidebben a nyári EYOF, amelyen száznégy fős magyar küldöttség vett részt; a csapat összesen huszonhárom érmet, közte nyolc aranyat zsebelt be. Klubunkat kilenc fiatal képviselte Szlovéniában, akik végül az éremterméshez nem járultak hozzá, ám értékes helyezésekkel jelezték, hogy helyük van ebben a mezőnyben.

Az U18-as leány röplabda-válogatottban a vasasos Tóth Sára, Vértes Szonja, Erőss Mirtill, Fekete Fanni, Nagy Sophia, Botyánszki Fanni és Jámbor Cecília is helyet kapott: a lányok az első mérkőzésükön bravúros győzelmet arattak az olaszok ellen (3:2), majd kikaptak a hollandoktól (1:3), a lengyelek elleni sikerrel (3:0) viszont bejutottak az elődöntőbe. Végül a legjobb négy között a szlovénokkal, a bronzmeccsen pedig a hollandokkal szemben is alulmaradtak, ám bánkódásra semmi okuk, ahogyan a csapat vezetőedzője, klubunk szakosztályának szakmai igazgatója, Kőnig Gábor is hangsúlyozta.

„Csapatszinten értékelnék, hiszen Magyarországot képviseltük, több, másik egyesületből érkező játékossal. A negyedik hely megszerzése az EYOF-on mindenképp büszkeségre ad okot; ahogyan korábban is említettem, az olaszok legyőzése bármilyen korosztályban nagy dolog, nem mindennap sikerül őket felülmúlni. A hollandok elleni két mérkőzés és a szlovénokkal vívott elődöntő is szorosabb képet mutatott a végeredménynél, nagyobb szerencsével másképp is alakulhatott volna a történet – mondja Kőnig. – Összességében nagyon pozitív a kép, de vannak még olyan dolgok, amiket meg kell tanulni – elsősorban mentális elemekre gondolok. Az esemény számunkra elsősorban a meccsekről szólt, túl sok időnk és lehetőségünk nem volt a vegyülésre, ettől függetlenül remekül érezték magukat a lányok, akik fontos tapasztalatokkal gazdagodtak. Ma este már a részben hazai rendezésű U19-es vb-n szerepel a csapat, amelyben ugyanaz a hét Vasas-játékos is szerepel majd, mint Mariborban.”
 


 

Az atléták között Bátori Lilianna könnyedén jutott be az utolsó napon megrendezett döntőbe, amelyben 177 cm-es eredményével az ötödik helyet szerezte meg.

„Egy-két ellenfelét már ismerte korábbi válogatott viadalokról, és a többiekkel is ismerkedett, remek alkalom volt erre ez az EYOF – mondja Liliannával kapcsolatban szakosztályunk edzője, Kun-Szabó Balázs. – Liát az első hatba vártam, azt viszont éreztem, hogy apróságok dönthetnek majd, a pillanatnyi forma dönt majd. Csütörtökön volt a selejtező, amiből magabiztosan jutott tovább. A finálét viszonylag korán, délelőtt került megrendezésre; nem nagy reggeliző típus, tartottam, hogy ez hátrányt jelent majd nekünk, nem tudtam, mennyi energiája marad a végére. A 177 nagyon magasan átment, saccra jó öt centivel repült át fölötte. A 180-nál viszont szerintem már nem volt a toppon, leeshetett a vércukra, sajnos a legmagasabb akadályra elfogyott az ereje. A legfiatalabb versenyzőként ugrott a döntőben, rá kell még éreznie erre, hogyan ossza be megfelelően az energiáját; az biztos, hogy büszkék vagyunk a teljesítményére. Pihenni nagyon nem tud, hiszen közeleg az U20-as Európa-bajnokság!”
 



 

A cselgáncsozók mezőnyében négy mérkőzés jutott a 66 kilós kategóriában tatamira álló Kiss Szabolcsnak: az ifjú judos kezdésképp szlovén ellenfelet vert, majd a végső győztes horváttól kikapott. A vigaszágon begyűjtött még egy sikert a luxemburgi fiatallal szemben, végül kiélezett küzdelmet követően moldáv ellen búcsúzott, ami a kilencedik helyet jelentette a számára.

„Szabi esetében másodéves ifjúsági versenyzőről beszélünk, akinek meg volt az esélye az éremszerzésre, ám sajnos elég hamar összetalálkozott a későbbi győztes horvát sráccal, akitől nagy csatában, de kikapott; sajnos az egyik helyzetben önmagát dobta meg, ami után már nem tudott fordítani. Ez még a rutin hiányának tudható be – idézi fel a történteket edzőnk, Bere Tamás, aki a helyszínen figyelte Kiss meccseit. – A luxemburgi srácot rövid idő alatt legyőzte, a moldáv ellenfele ellen viszont az utolsó másodpercig vezetett, egy hiba miatt viszont hosszabbítás következett, amiből nem mi jöttünk ki jól. Alapvetően elégedettek voltunk, 71 kilóról szépen fogyasztott, ám ez érezhetően megterhelő volt neki. Szerintem a jövő év 73 kilóban már az övé lesz, nemzetközi szinten is odaérhet az érmes helyekre.”

A képek forrása: Szalmás Péter/MOB-Média


Hirdetések