Jenkei Dániel, 2023.07.31. | Úszás

Manchesterben rendezik az idei paraúszó szezon csúcsversenyét, a Vasasból Pap Bianka, Száraz Evelin és Tar Réka indul a világbajnokságon.

Az előzetesen gondolt négy vasasos versenyző helyett végül hárman vannak ott Manchesterben klubunkból, hiszen paralimpiai bajnokunk, Illés Fanni néhány napja a közösségi oldalán számolt be arról, hogy végül nem indul el ezen a világbajnokságon:

Nehéz szívvel hoztam meg azt a döntést, hogy nem veszek részt a pár nap múlva kezdődő manchesteri világbajnokságon. Bár úgy gondoltam a vb szint megúszását követően, hogy már sínen van minden a felkészülésemet illetően, nemrég be kellett látnom, hogy most azzal teszek a legjobbat, ha itthon maradok, tovább edzem és építem azt az alapot, amelyre sikeresen lehet alapozni a 2024-es versenyszezont. Előre nézek, próbálom ebben a helyzetben és időszakban is megtalálni a pozitívat

Fanni szavaiban minden benne van, és ha már csapattársak, Pap Bianka ismét (v)érmes reményekkel vág neki a viadalnak, de Száraz Evelin is bízhat az éremszerzésben, Tar Réka pedig a paralimpiai szint elérése reményében utazik Manchesterbe.

 

Minden egyéb, szakmai várakozást Szabó Álmos, vasasos vezetőedzőnk osztott meg velünk:

Közös döntés volt Fannival, hogy nem indul el, én azt gondolom, hogy azon a szinten, ahol ő tart, ennek abszolút van létjogosultsága, pláne az édesanyai kötelességeit is figyelembe véve. Úgy gondolom, hogy ettől függetlenül minden szintű támogatást megilleti őt továbbra is, különösen azért, mert a mostani döntésnek hosszú távú motivációja is van, hiszen mi kizárólag a párizsi paralimpiát tartjuk szem előtt. Szerintem jó és bölcs döntés született, ami terhet vesz le Fanniról, és ez most a legfontosabb. Pap Bianka idén is topversenyzőként, óriási elvárások mellett szerepel majd a világbajnokságon, ami egyáltalán nem könnyű szituáció. A felkészülési időszak viszontagságos volt számára, több komolyabb betegség is hátráltatta, a beleki edzőtábor nagy része is ráment erre. És hát azt se felejtsük el, hogy Bia a jogi egyetemet végzi az edzések mellett, minden vizsgája sikerült, ami szerintem elképesztő teljesítmény. Én úgy gondolom, mindezek ellenére remek formába sikerült őt hozni, az edzéseredmények alapján jó időkre lehet képest, ami érmes helyezéseket hozhat magával. Hangsúlyozom itt is, hogy függetlenül attól, hogy világbajnokságról van szó, nemcsak a helyezésekben gondolkozunk, hanem az összképet kell majd nézni, és az alapján leszűrni a tanulságokat Párizsra nézve. Biának 100 háton a címvédés lehet a célja, 100 és 400 gyorson nagy csatákat vívhat majd, ott lesz minden ellenfele, és 200 vegyesen is komoly versenyre van kilátás. Van egy tervünk az utóbbi számban, ha ez bejön, akkor szerintem közel úszhat a paralimpiai idejéhez. Száraz Evelinnek továbbra is a 100 mell a fő száma, ha mindent kiúszik magából, lehet esélye a dobogóra, az egyéni csúcsban, az 1:40 alatti időben pedig mindenképpen bízunk. Az edzésidők alapján abszolút fejlődő pályán van ő is. Evelinnek lesznek kiegészítő számai is Manchesterben, hiszen indul 200 vegyesen, illetve 100 és 400 gyorson is, amelyekben szintén javíthat a saját legjobbjain. Tar Réka pedig egyszámos úszó ezúttal, nála is a 100 mell van fókuszban, a nagy cél pedig a paralimpiai a-szint, ehhez három embert kell legyőznie a döntőért. Látok erre esélyt, jó munkát végzett, csak fejben nem szabad elcsúsznia. Pénteken elutazunk Manchesterbe, korábban sosem versenyeztünk még itt, hétfőtől vasárnapig lesznek a számok, várjuk nagyon mindannyian és szeretnénk sok örömet okozni mindenkinek, aki követ minket.

 

(borítókép: IPS)


Hirdetések