Jenkei Dániel, 2023.07.28. | Klub

Tíz vasasos sportolóval kezdődött el a kínai Csengduban az egyetemisták legnagyobb sporteseménye.

Többszöri halasztás után végül idén július 28. és augusztus 8. között a kínai Csengduban megrendezik az Universiadét. Az egyetemista sportolók legnagyobb seregszemléjén ezúttal is izgulhatunk vasasos sportolókért.


A férfi vízilabdázók például már a hivatalos megnyitó előtt játszottak Szingapúr ellen egy izgalmasnak nem igazán nevezhető, 27-2-es mérkőzést.

Horváth János szövetségi kapitány keretében három Vasas-játékos kapott helyet, kapusunk Mizsei Márton mellett mezőnyjátékosként két új igazolásunk, Batizi Benedek és Dala Döme is tagja a magyar csapatnak.  Az alábbi képet már Csengduból kaptuk a három sportolónktól. 

Ami pedig az esélyeket illeti, a mieink a görögökkel, a németekkel és Japánnal játszanak még a csoportkörben, utána pedig keresztjáték lesz. A magyar csapat célja - természetesen - az éremszerzés.

 

Egy másik csapatsportágban, női kosárlabdában Salamon Zsófia és Szerencsés Tamara került be a Vasasból az Universiade-válogatottba.

Nagyon örültem Nagy Bianka szövetségi kapitány hívó szavának, s bevallom, az utazást és a meccseket egyaránt izgatottan várom – tudtuk meg Salamon Zsófiától, aki az ELTE hallgatójaként jogosult az Universiadén való indulásra. – Mivel az esemény maga az utóbbi években többször is elmaradt, úgy tudom, hogy a kínaiak nagyon készülnek arra, hogy különleges élménnyé tegyék az idei egyetemi játékokból. A kosárlabdában szerintem kifejezetten színvonalas torna várható, a nagy nemzetek is indulnak, nagy valószínűséggel igen erős kerettel. De mi is ütőképes csapatot állítottunk ki, szerintem jó eséllyel pályázunk a legjobb nyolc közé jutásra, amit minimális célként tűztünk ki magunk elé. Az edzőmeccseken nagyon jól működtek az azt megelőző közös gyakorlásokon megbeszéltek. Most még van körülbelül egy hetünk a munkára, benne néhány újabb edzőmeccs, ami biztosan nagyon hasznos lesz az indulás előtt."

A mieink Japánnal és Argentínával vannak egy csoportban a tornán, és szeretnének a legjobb nyolc közé bekerülni. Az első lépést már sikerült is megtenni, Argentínát 63-49-re verte a magyar csapat.

 

Evezésben a MEC-Vasas élversenyzőjéért, Gerei Tamásért izgulhatunk, aki egy jól sikerült országos bajnokság után veszi nyakába a világot, és meg sem áll Kínáig, ahol szeretne döntőt evezni:

Úgy érzem, jól felkészültem, minden rendben zajlott az utóbbi időben. Az ob-t követően két napot pihentem, majd könnyebb, hosszútávú edzéseink voltak. A múlt héten inkább az intenzitásra helyeztük a hangsúlyt. Sikerült együtt gyakorolni a perorban indulókkal, ami kicsit változatosabbá tette a napi rutinunkat. Nagy élmény lesz az Universiadé, abban már most biztos vagyok, és nagyon izgatottan várom az indulást. S bár nem szeretek jósolgatni, általánosságban minden nemzetközi versenyen az A döntő a célunk. A többit pedig majd meglátjuk.”

 


Úszásban Szabó-Feltóthy Eszter indul az idei Universiadén a Vasasból, ő ugye jelenleg is Fukuokában van, a vizes világbajnokságon, ami természetesen az év fő versenye számára 200 háton. Ha ott „végez”, egyből Kínába repül, és komoly reményei lehetnek az egyetemisták világjátékán, hiszen ahogy edzője, Dr. Egressy János elmondta, remek felkészülést tudtak maguk mögött.


Végül a vívókról, hiszen párbajtőben és kardban is lesz érdekeltségünk Kínában. Előbbiben Fenyvesi Csaba mellett Bányai Zsombor, aki rutinos rókának számít ebben a mezőnyben, és tudjuk, hogy benne bármikor ott lehet a kiemelkedő eredmény. A kardozó Rabb Krisztián pedig a fiatalabb korosztályt képviseli, ifjúsági olimpiai bajnokunk számára remek tapasztalatszerzés lehet az Universiade, amelyen jó eredményt is elérhet, ha összeáll minden számára a versenynapon. 

A vívóversenyekre augusztus 2. és 7. között kerül majd sor.


Hirdetések