Gy. Szabó Csilla, 2023.07.23. | Tenisz

Európa-bajnoki címet nyert párosban az U14-es kontinensviadalon Nemcsek Gréta, a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosa. Bocskay József tanítványa az ALFA TI versenyzőjével, Kálmán Lucával lépett pályára Mostban, és szettveszteség nélkül menetelt végig a mezőnyön. Egyesben az első fordulóban búcsúzott egy betegség miatt.

Bár a Vasas teniszezője számára korántsem a várakozásoknak megfelelően indult a korosztályos Eb, végül fantasztikus sikerben lehetett része. Az európai U14-es ranglistán pillanatnyilag 23. helyezett játékos, aki nem is olyan régen még a 11. volt, joggal reménykedett abban mesterével, Bocskay Józseffel, hogy bejut a legjobb nyolc közé. Jó esetben pedig talán még annál is tovább menetel. Az első találkozóján azonban hőguta jellegű tünetei voltak, és a hűtés ellenére sem javult az állapota. Gréti mégis megpróbált játszani, vezetett is, ám az első szett elvesztését követően be kellett látnia, hogy ezúttal nem tudja befejezni a mérkőzését.

„Dicséretes, hogy nem akarta feladni, de egyértelmű volt, hogy nincs más választása, mi is ezt javasoltuk neki – idézte fel a nehéz pillanatokat szakosztályunk vezetője, Bocskay József, aki ezúttal a leánydelegáció vezetője is volt a cseh tornán. – A másnapi első páros meccsünkre már jobban lett, de még nehéz volt a lába a nagyobb mozgásoknál, ám így is megoldották a helyzetet egy igen veszélyes francia kettőssel szemben. A vígaszágon indulhatott volna, de úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk és inkább a párosra koncentrálunk. És milyen jól tettük, hiszen Gréti szépen felépült, és végül szettveszteség nélkül, példásan nyerték meg az Európa-bajnokságot.”

Klubunk szakembere szerint a győzelem kulcsa elsősorban az volt, hogy csapatként nagyszerűen működött együtt a két fiatal. Bár Európa legjobb játékosai között a biztos tudás is elengedhetetlen volt, ahogy a kiváló taktikai érzékükre is nagy szükség volt. Gréti és Luca pedig ez utóbbiból is jelesre vizsgázott, a hullámvölgyek felett pedig gyorsan átlendültek. Bocskay József úgy gondolja, ez az Európa-bajnoki cím igazából azt a lehetőséget mutatja meg, amely a két fiatalban rejlik.


Az újdonsült U14-es Európa-bajnokok: Kálmán Luca (balról) és Nemcsek Gréta az őket elkísérő edzőkkel, Kisantal Péterrel (balról) és Bocskay Józseffel

„Ez az eredmény mindenki számára fontos megerősítés. A győzelem egyértelmű üzenete pedig az, hogy nem szabad bennük kételkedni és minden lehetőséget meg kell adni nekik a további fejlődéshez. Kellő munkával, hittel és akarattal igenis lehet eredményt elérni. Még a teniszben tapasztalható igen sűrű nemzetközi mezőnyben is” – összegezte az Európa-bajnokság tanulságait Bocskay József, aki eddig is szikla szilárdan hitt tanítványa képességeiben.

Nemcsek Gréta és Kálmán Luca természetesen óriási örömmel fogadta a nekik járó kupát, bár a döntőt követően még nem igazán fogták fel győzelmük jelentőségét. Pedig éppen harminc esztendeje, hogy utoljára magyar leány páros nyert U14-es kontinensbajnoki címet. Marosi Katalinnak és Vidáts Rékának hívták az akkori győzteseket, s később felnőttként is szép karriert futattak be.

"Azt hiszem szükségünk lesz pár napra ahhoz, hogy megértsük, hogy mi is történt ma velünk – nyilatkozott boldogan honlapunknak Nemcsek Gréta, a vasárnapi döntőt követően. – Igazi csapatként harcoltunk Lucával, ami ngyon sokat számított. A hullámvölgyekből is egymást segítve, buzdítva, támogatva tudtunk kijönni. Szerintem végig nagyon jól játszottunk, s úgy éreztük, hogy a finálé volt a legkönnyebb meccsünk. Az első, franciák elleni találkozó azért volt különösen nehéz, mert akkor még nem voltam százszázalékosan rendben. A boldogság pillanataiban sem szeretnék azonban megfeledkezni azokról, akik eddig segítettek. A Vasas családon és az edzőmön, Bocskay Józsefen túl a szövetségi csapatból Bartha Kincsőnek, Vaskó Balázsnak, valamennyi válogatott edzőnek, korábbi erőnléti tréneremnek Kun-Szabó Balázsnak, valamint a mentális segítséget nyújtó Fonó Ritának egyaránt köszönöm, amit eddig értem tett. Ebben az aranyéremben mindenki benne volt!

U14-es egyéni Európa-bajnokság. Most.
Leányok.
Páros.

Kálmán Luca, Nemcsek Gréta (10. kiemelt) – Cedillo-Vayson de Predenn, Langlais (francia) 7:5, 6:1; Kálmán, Nemcsek – Adamson, Pashkov (észt,6.) 6:2, 6:2; Negyeddöntő: Kálmán, Nemcsek – Kryvoruchko, Pryshchep (ukrán, 14.) 6:4, 6:4; Elődöntő: Kálmán, Nemcsek – Kostecka, Sybicka (lengyel, 7) 6:4, 6:2; Döntő: Kálmán, Nemcsek – Boian, Popa (román, 2.) 6:2, 6:2.
Egyes. 2. forduló: Teikari (svéd) – Nemcsek 6:4, Nemcsek betegség miatt feladta.


Hirdetések