Gy. Szabó Csilla, 2023.07.22. | Curling

Klubunk curling szakemberei nyáron sem pihennek, az elmúlt hónapban a hazai szövetség támogatásával négyen is részt vettek közülük a WCF nemzetközi edzőképzési programjában. Az online kurzusokat a kanadai Stephanie Thompson tartotta, aki curling versenyzőként, erőnléti edzőként, jóga tanárként és főiskolai professzorként a lehető legváltozatosabban mutatta be a sportág és a sportolók teste közötti kapcsolatot, és annak fejlesztési lehetőségeit.

A Vasas curlingszakosztálya részéről, Jakab Zoltán, Nagy Gyöngyi, Szarvas Gábor és Szarvas Mónika vett részt a WCF által rendezett, három alkalmas, online szakmai workshopon, amelyen a kanadai szakember három fő témakört bontott ki. Az első az eredményesebb söprést megalapozó szárazföldi edzések, a második a kicsúszáshoz szükséges ideális egyensúly és erő megteremtése, a harmadik pedig az állóképesség terén kínált igen hasznos, az edzések során jól alkalmazható rávezető feladatokat és gyakorlatokat. A széleskörű ismeretekkel rendelkező előadó korábban hosszasan tanulmányozta a sportág specifikus mozgáselemeit, s olyan elemzéseket készített belőlük, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a curlingesek eredményességéhez.

„A curling még mindig fiatal sportág Magyarországon, akkor is, ha egyes kategóriákban már világbajnokaink, vb-ezüstérmeseink és ifjúsági olimpiai bajnokunk is van – hangsúlyzta a képzés fontosságát honlapunknak Nagy Gyöngyi. – Az edzőképzés sajnos még mindig gyerekcipőben jár nálunk, pedig az utánpótlás-nevelés terén óriási szükség lenne a versenyképes tudásra. Én magam korábban sokat jártam Kanadában annak érdekében, hogy szélesítsem az ismereteimet, s bizony minden alkalommal rácsodálkoztam a számtalan újdonságra. Pedig nem ma kezdtem az pályát. Ahogy a tanítványok, úgy a mesterek esetében is fontos a tudásvágy, az elméleti fejlődés iránti igény, és az ezt elősegítő alázat. Minden segítséget ki kell használni, ami új ismeretek formájában érkezik hozzánk, ezért is tartom nagyon fontosnak az ilyen jellegű képzéseken való részvételt.”

Nagy Gyöngyi szerint ugyanis ahhoz, hogy a nemzetközi porondon szereplő magyar játékosok eredményesebbek legyenek, a hazai edzőképzést kellene magasabb szintre emelni. Ezzel lehetne egy újabb lépcsőfokot lépni, hiszen az eddigi sikereket nagyrészt önerőből, a hazai curlinges társadalom lelkesedésének és végtelen munkabírásának köszönhetően érték el. Ám itt nem lenne jó megmaradni, a fejlődéshez viszont a jelenleginél biztosabb és szélesebb tudásra lenne szükség.


Nagy Gyöngyi szerint a képzés minden formáját ki kell használni, az online előadások is nagyon hasznosak voltak számukra

„Nagyon hasznos volt a program, a söprés esetében például tökéletesen rávilágított a mozdulatsor nehézségeire, és az eredményesebb kivitelezéshez szükséges izomcsoportok megerősítésének fontosságára – vezetett be bennünket a program részleteibe Nagy Gyöngyi. – Hasonlóan bonyolult a kicsúszás kivitelezése, amely gyakorlatilag egy guggolásból végzett kitörés, így erre is fel kell készíteni a testet. Közismert tény, hogy az agy addig irányít jól, amíg a test bírja, és ez fordítva is igaz. A mi esetünkben két és fél, három órán keresztül kell maximálisan koncentrálni, amihez tökéletes erőnlétre van szükség. A rendkívül összefogott és értékes ismeretanyagot az utolsó betűig megpróbáljuk beépíteni a Vasasnál végzett edzésmunkába. Egyrészt azért, mert szeretnénk, ha a junior lányaink fejlődése folyamatos maradna, másrészt azért, hogy a testük ideális felkészítése révén a sérülések is sokáig elkerüljék őket.”

A program aktualitását különleges aktualitását az adja, hogy a Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által irányított utánpótláskorú leány játékosaink éppen a szárazföldi edzéseiket végzik, így készülve a szeptemberben induló új jeges szezonra. A július végi, augusztusi gyakorlatsorokban pedig már sok olyan van, illetve lesz, amelyet Stephanie Thompsontól tanultak a Vasas kiváló mesterei. A jövő piros-kék curlingeseit nevelő Jakab-Nagy páros ugyanis nemcsak játékosaik eredményeinek köszönhette idén az Év edzője címet, de annak a sportág iránti elkötelezettségének is, amellyel saját tudásukat is folyamatosan fejlesztik. Természetesen a vasasos fiatalok érdekében.


Hirdetések