Gy. Szabó Csilla, 2023.07.18. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Akadémia három játékosa, Boros Attila, Kisantal Botond és Szőke Ádám oroszlánrészt vállalt az Unik SE-Vasas SC-Csopak TK-NEXT TA-Állványmester KFT közös csapat férfi Szuper Ligában szerzett bronzérméből. A fiatal teniszezők számára nagy élmény volt a hazai legmagasabb rangú csapatversenyben pályára lépni.

A Vasas SC teniszszakosztálya tavaly nyáron indult először a férfi Szuper Ligában az Unik SE közös csapatával. Akkor az ötödik helyen végzett a csikócsapat, idén viszont már bronzéremnek örülhetett. Az együttes alapjaiban nem sokat változott, a neve lett csak hosszabb, miután valamennyi résztvevő klubja bekerült a hivatalos elnevezésbe. Számunkra azonban továbbra is az volt a legfontosabb, hogy a felnőtt tornákon első lépéseiket tevő teniszezőink játéklehetőséghez juthassanak.

A csapat elsőszámú játékosa Szőke Ádám volt, aki korábban már indult a Szuper Ligában, nevelőegyesülete, a Pasarét TK színeiben. Akkor még ötödikként számítottak rá, így a mostani vezérszerep az ő személyes fejlődését is jól tükrözi.

„Nem volt könnyű dolgom, hiszen a legjobbak, legjobbai ellen léptem pályára, de azt hiszem tisztességesen megálltam a helyem – mondta a vasárnapi PG Tenisz ellen játszott győztes bronzmeccset követően Szőke Ádám, aki Belkovics Achileszt verte 3:6, 6:4, 10-8-ra. – Marozsán Fábián és Piros Zsombor ellen egyaránt három-három játékot nyertem, ők egyszerűen más szinten teniszeznek, mint mi. A harmadik helyért vívott csata reggelén azonban megbeszéltük a csapattal, hogy milyen jó lenne, ha győzelemmel kezdődne ez a fontos találkozó. Emiatt az első szettben volt is rajtam némi nyomás, később azonban ez enyhült és hoztam a meccset. Összességében óriási tapasztalat volt az idei Szuper Liga a számomra, szerencsére a ritmust fel tudtam venni, ám a legjobbak szükség esetén azért le tudtak gyorsítani. Erőnlétileg láthatóan jobbak voltak nálam, úgyhogy ezen a területen mindenképpen fejlődnöm kell, elsősorban lábbal kell jobban bírni a labdameneteket.”

Ádám jól tudta, hogy nagy kihívás vár rá, és a lehető legmagasabb színvonalon kell teniszeznie első játékosként, ezért alaposan felkészült a sorozatra. Sokat szervált, futott, gyakorolt. Ennek ellenére ütőerőben és az adogatásokban is maradt benne hiányérzet, bár az ötödik számú játékostól az elsőig vezető út már önmagában is sokat elárul az utóbbi évek fejlődéséről.


A bronzérmes közös csapat a harmadik helyért vívott győztes talákozót követően. Jobbról Helmes Péter, Kisantal Botond, Szőke Ádám és Boros Attila, a Vasas részéről

Másik fiatal felnőtt játékosunk Boros Attila is nagy csatákat vívott a második helyen, s bizony a Velcz Zsombor elleni igen szép emlékeket is ébresztett benne. Első felnőtt nemzetközi szereplése alkalmából, a budapesti 25 ezer dolláros ITF-tornán éppen őt verte meg nagy meglepetésre három szettben. S bár ezúttal a match tiebreakben 10-7-re alul maradt, de voltak lehetőségei egy fordított eredményhez is. A legemlékezetesebb végül a Borsos Gábor elleni találkozó volt számára, hiszen az egykori sokszoros Davis Kupa-játékos még ma is kemény ellenfél óriási tapasztalata végett. Atis azonban 6:4, 6:1-es győzelmével tökéletesen teljesítette feladatát.

„Gabó ellen nyugodtan, jól játszottam, ki tudtam hozni magamból a legjobbat, ráadásul feküdt is nekem a stílusa – idézte fel a legjobb négy közé jutást eldöntő találkozón vívott meccsét Boros Attila. – Az elődöntőben az MTK román idegenlégiósa, az ATP háromszáztizenkettedik helyezettje, Filip Jianu ellen léptem pályára, s szerintem nagyon jó mérkőzést játszottunk. Mindkét szettben két-két játékot nyertem, lehetett volna kicsit szorosabb is, de így is elégedett voltam a teljesítményemmel. A bronzmeccsen, Deli Merse ellen viszont már végig tudtam vinni a nagyon jó kezdést, ő pedig kicsit elizgulta. Igazából csak azt sajnálom, hogy már vége, szívesen teniszeztem volna még tovább ebben a mezőnyben."

Boros Attila a Kisantal Botond oldalán lejátszott két párosmeccset is az idei Szuper Liga pozitívumai között sorolta fel, fontos pillanatokban, a Siófok és a Diegó ellen sikerült együtt a legjobb teljesítményt nyújtaniuk.   

Kisantal Botond, aki tavaly a Budaörs színeiben már belekóstolhatott a top csapatbajnokság légkörébe, vasárnap három szettben győzte le a PG Tenisz játékosát, Sztasák Jonatánt, a meccs tiebreaket 10-8-ra hozta, s ezzel ő is hozzájárult a bronzmeccs hibátlan eredményéhez, hiszen az öt egyénit nyerve, a párosokat már le sem kellett játszaniuk.

„Egyéniben és párosban is csak egyetlen meccset veszítettem a héten, a teljesítményemmel tehát elégedett vagyok. Én is kiemelném az Atis oldalán nyert két párost, mert azok mind fontosak voltak a továbbjutás szempontjából. Nagyszerű volt a csapat, remek a hangulat. Ami pedig a szintet illeti, a junior ITF-ek után persze kellett egy kis idő mire felvettem a ritmust, de hát ez is volt a cél, szokni a legmagasabb szintű csb játékát” – foglalta össze Kisantal Botond a Szuper Liga-tapasztalatait.

A Dekovics Attila által vezetett közös csapat keretének tagja volt még Major Áron, az edzői stábban pedig Helmes Péter segítette a munkát a Vasas részéről.


Hirdetések