Nagy Dániel, 2023.07.13. | Kajak-kenu

A korosztályos kajak-kenu vb U23-as mezőnyében arany- és bronzérmet is szerző Szántói-Szabó Tamással beszélgettünk az olaszországi esemény után.

Nem a tervek szerint alakult klubunk kajakosának, Szántói-Szabó Tamásnak a felnőtt Eb-nek megfelelő lengyelországi Európa-játékok, amelyen – egészségügyi problémával küzdve – végül a B-döntő első helyét szerezte meg párjával, az Atomerőmű SE sportolójával, Vajda Bencével. A fiatalok azonban nem csüggedtek, levonták a tanulságokat, és gőzerővel készültek a július első felében megrendezett, olaszországi U23-as és ifjúsági világbajnokságra. A duó K2 1000 méteren címvédőként várta a rajtot, emellett 500 méteren is bizakodhattak, tekintve az elmúlt hónapok szép eredményeit a távon.
 


 

A címvédés végül nem sikerült, 1 kilométeren harmadikként értek át a célvonalon a fiúk, másnap viszont 500-on már nem lehetett őket megállítani, így két medállal a nyakukban köszönhettek el Auronzótól.

„A tavalyi ezres mezőnynél erősebb lett az idei: az ellenfeleink erre a távra voltak kihegyezve, elég csak a német párosból Tobias Hammert említeni, akinek ez a távja, de az olaszok is hasonló cipőben járnak; náluk a 2022-eshez képest változott az összeállítás. Bármennyire szerettünk volna, kevesebbet tudtunk az egy kilométerre készülni, inkább az olimpiai számra, ötszázra helyeztük a fókuszt. Emiatt idézőjelesen csak harmadikok lettünk, ám beszéltük utána Bencével, hogy ne csüggedjünk, ne hagyjuk, hogy a munkamorálra hatással legyen – mondja a Szántói-Szabó, majd a párjával másnap behúzta ötszázon az aranyat. – Idén a felnőttmezőnyben már jópárszor versenyeztünk ezen a távon, úgy érzem, megfelelő rutint szereztünk. Beszéltük is, hogy milyen furcsa: ha a saját számunkról beszélünk, már nem az ezerre, hanem az ötszázra gondolunk. Hatalmas volt az öröm, az ezer után pedig még inkább ki voltunk éhezve a sikerre. Az olasz egységet ebben a számban már le tudtuk győzni, ami szintén plusz boldogság. A következő időszakban a felnőtt páros lesz a fókuszban, új alapozás kezdődik; ezren viszont már biztos a helyünk, ötszázon viszont még kérdőjeles a vb-csapat, így biztosan vár még ránk szétlövés vagy válogató.”


Hirdetések