2012.06.20. | Birkózás
Száz esztendővel ezelőtt, 1912. június 20-án a birkózó szakosztály létrejöttéről határoztak az alig több mint egy esztendeje megalakult Vasas taggyűlésén.

Páratlanul sikeres első évszázadon vannak túl birkózóink. 
Ők adták a Vasas első magyar bajnokát és első olimpikonját Szelky Ottó személyében, az első bajnoki címet pedig a mai napig további száznegyvenkettő követte. Három olimpiai aranyéremmel is büszkélkedhet a szakosztály, a tragikus sorsú Kozma István kétszer, 1964-ben és 1968-ban is diadalmaskodott az ötkarikás játékokon, akárcsak Hegedűs Csaba 1972-ben, és ha már a legeknél tartottunk, ezzel ő nyerte Magyarország századik olimpiai bajnoki címét. Bajkó Károly pedig kétszer, Mexikóvárosban és Münchenben, a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Kilenc világ- és Európa-bajnoki cím is gazdagítja a sikerlistát, a már említett két olimpiai bajnokon kívül Faragó József és Deák-Bárdos Mihály volt részese ennek.

Manapság is magas színvonalú munka folyik a szakosztályban, Bódi Jenő szakosztály-igazgató irányítása mellett. A jelen kiválósága Sastin Marianna világbajnoki ezüstéremmel a birtokában készül a londoni olimpiára, de Wöller Gergely és Barka Emese is többször bizonyított már nemzetközi szinten. 
Remek az utánpótlásnevelés, és nem csak Angyalföldön, hanem a vidéki kihelyezett bázisokon is pezsgő birkózó élet folyik elhivatott szakemberek irányításával.
A szakosztály munkáját huszonegy éve segíti a legendás Vágó Wágner Róbertről elnevezett Birkózósport Alapítvány, amely a centenáriumi megemlékezéseket is koordinálja. Őszre elkészül Fügedy Péter tollából egy átfogó könyv a múltról, valamint egy film is Dobor Dezső szerkesztésében.


Hirdetések