Gy. Szabó Csilla, 2023.07.05. | Tenisz

Ötödik helyen végzett a Summer Cup csapatversenyének rakovniki selejtező csoportjában a magyar U14-es leányválogatott, így nem jutott be a hétvégi nyolc csapatos Eb-döntőbe. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatalja, Nemcsek Gréta, első játékosként mindkét egyéni mérkőzését megnyerte, s már a korosztályos egyéni Eb-re készül.

A Tennis Europe Summer Cup elnevezésű korosztályos csapatversenye – a téli Winter Cup párjaként –, a nem hivatalos Európa-bajnokság szerepét tölti be, és színvonalas versenyzési lehetőséget kínál a különböző korcsoportok számára. Az U14-es leánycsapat, Nemcsek Gréta vezetésével télen kiválóan szerepelt, hiszen csoportja második helyezettjeként továbbjutott a nyolcas döntőbe, amelyben végül az ötödik helyet szerezte meg. A Nemcsek Gréta, Kálmán Luca, Mihálka Anna (mindketten Alfa TI) összetételű együttes Rakovnikba is optimistán utazott Gulyás István szövetségi edző irányításával, az egyéni eredmények alapján ugyanis az A csoport második kiemeltjeként léphetett pályára.

Az első Olaszország elleni találkozó azonban korántsem a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen óriási csatában ugyan, de a magyar trió végül alulmaradt. Nemcsek Gréta magabiztos, jó játékkal 6:2, 7:5 arányban verte az olaszok legjobbját, Alice Iozzit, a párosban, Mihálka Anna oldalán azonban három szettes nagy csatában alulmaradtak, amelyet Kálmán Luca egyesben elszenvedett vereségét követően mindenképpen meg kellett volna nyerniük a továbbjutáshoz.

„Nagyon közel voltunk a győzelemhez, ám egy szerencsétlen ponton végül elcsúszott az egész meccs, s ezzel a továbbjutás lehetősége is, hiszen ezt követően már az alsó ágon folytattuk a szereplésünket – idézte fel a kulcsfontosságú páros meccset Nemcsek Gréta, amelyben 6:4, 4:2-re vezettek, ám egy no-ad szituációval fordult a kocka. – Lélektanilag megviselt minket a gém elvesztése, az olaszok viszont új erőre kaptak tőle és agresszívebben, határozottabban kezdtek támadni. Természetesen csalódott vagyok, hiszen most is a továbbjutás volt a célunk, ami egyáltalán nem volt túlzott elvárás velünk szemben. Az egyéni teljesítményemmel ugyanakkor elégedett vagyok, bár most nagyon éreztem a szokásos meccsrutin hiányát. Az iskolai esztendő végét ugyanis tanulással kellett töltenem, ami miatt jó egy hónapig nem versenyeztem. Az elmúlt heti ITF-tornával együtt most hat nemzetközi tétmeccset játszhattam, a jövő héten pedig a felnőtt női Szuper Ligában lépek pályára, amit már nagyon várok. Mindez a két hét múlva sorra kerülő korosztályos egyéni Európa-bajnokságra való felkészülésemet szolgálja, ott nagyon szeretnék jó eredményt elérni. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy minél több színvonalas, és kemény mérkőzést játsszak.”

A csapat Eb selejtezőjének erőviszonyait jól jellemzi, hogy az első kiemelt cseh leányválogatott sem jutott be a hétvégi, olaszországi döntőbe, a legjobb négy között a későbbi győztes Szlovákiától szenvedett vereséget. Ott volt viszont a fináléban, a minket legyőző olasz válogatott, amely így a nyolcas döntőbe is bekerült a Rakovnikban elért második helyezésével. A magyar csapat a vigaszágon már magabiztosan menetelt tovább, Ciprust 3-0-ra, Bosznia Hercegovinát pedig 2-1-re verte. Még úgyis, hogy az utóbbi elleni zárótalálkozón Nemcsek Gréta már nem lépett pályára egy gyomorrontás miatt.  

Nemcsek Gréta (elől) mindkét egyéni meccsét két szettben nyerte Foto: Tennis Europe

A Vasas SC fiatal teniszezője éppen ezért a ciprusiak legjobbja elleni mérkőzésén, amelyet 6:1, 6:1 arányban nyert, már azokat a játékelemeket igyekezett gyakorolni, amelyeket mesterével Bocskay Józseffel pillanatnyilag a legfontosabbaknak tartanak. Így a szerva röpte, s ezzel összefüggésben a labdameneteket lerövidítő, második ütésből befejezésre törekvő támadások vezetésére fektette a hangsúlyt. A továbbjutás is azért lett volna számára fontos, hogy jobb meccseket játszhasson, Gréti célja ugyanis pillanatnyilag a fejlődés, nem pedig a ranglistahelyezés feltétlen javítása. Bár ez utóbbira sem lehet panasza, hiszen az európai leányok rangsorában jelenleg az előkelő 18. helyet foglalja el, s ennek köszönhetően az egyéni EB nevezési listáján 13-ként található.

Nyitó kép: Magyar Tenisz Szövetség


Hirdetések