Nagy Dániel, 2023.07.04. | Kajak-kenu

A szerdán kezdődő U23-as és ifjúsági világbajnokságon, nem sokkal később pedig a korosztályok Európa-bajnokságán is szurkolhatunk vasasos kajakosnak; a szakosztályunk vezetőedzője, Kassai Álmos nyilatkozott a júliusi „világversenydömping” előtt.

Július ötödikén, reggel kezdődik az U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokság, amely minden évben kétségkívül a leginkább várt utánpótlás-esemény a sportágban. Magyar szempontból ez duplán igaz, hiszen csapatunk eredményessége az elmúlt években sem esett vissza, sőt: a tavalyi kiírás a valaha volt legjobb szereplést hozta, ráadásul hazai pályán, Szegeden mutatták meg a fiatalok, hogy nincsen párjuk a nemzetközi mezőnyben. A sikerből az egyetlen vasasos versenyző, Szántói-Szabó Tamás is kivette a részét, K2 1000 méteren az Atomerőmű SE sportolójával, Vajda Bencével párban aranyérmet szerzett az U23-asok között.

A srácok az életkorukból adódóan még idén is beférnek a kategóriába, az elmúlt hónapokban mutatott szereplésük alapján pedig jó eséllyel indulnak, az idén ráadásul már a felnőttek között is megmutatták a tudásukat, legutóbb a lengyelországi Európa-játékokon szálltak vízre.

„Nagyon várjuk a vb kezdetét. A tavalyi és az idei 1000 métereink alapján magabiztosak vagyunk, és az 500-at sem szabad elfelejteni, amin stabilan hozzuk ugyanazt az eredményt; meglátjuk, mire lesz elég ebben a mezőnyben. A gyomrom szerencsére már teljesen rendben van, bízom benne, hogy más zavaró tényező nem jön majd be a képbe” – nyilatkozta a versenyzőnk az esemény után.
 


 

„Tavaly ezer párosban vb-címet szereztek Tomaszék, ráadásul nagy fölénnyel, szerintem egyértelmű, hogy idén is a címvédésre törekednek. Az eredmények jól mutatják, hogy ötszázon is rengeteget fejlődtek, mindkét hazai válogatót megnyerték ebben a számban is, míg az első világkupán ötödikek lettek, majd kétszer B-döntőztek. Szerintem a rövidebb távon is minimum a dobogót célozzák meg. Nekik a felnőtt-vébén való elindulást is befolyásolhatja az eredmény – mondja Kassai Álmos. – A korosztályos Európa-bajnokságon Kovács Gerinek szurkolhatunk majd. Olyan négyesbe került, amely hazai válogatón nem ült össze, ő az egyesben elért eredményei alapján került be a kvartettbe. Kacifántos volt ilyen szempontból az összeállás, de bízunk a sikeres szereplésben. A felkészülés természetesen már közösen zajlik, de az Eb-esélyeket még korai latolgatni, ráadásul nem is tudjuk együtt végigedzeni ezt a bő három hetet. Annak nagyon örülünk, hogy Geri végre hazai versenyen is hozta a formáját ötszáz egyesben; átlépte a saját árnyékát.”

A vasasos versenyzők a júliusi U23-as és ifjúsági világversenyeken:

Világbajnokság, július 5-9. (Auronzo, Olaszország)
Szántói-Szabó Tamás (K2 500 m, K2 1000 m)

Európa-bajnokság, július 27-30. (Montemor-o-Velho, Portugália)
Kovács Gergő (K4 500 m)

A képek forrása: MKKSZ


Hirdetések