Mozgalmasak a napok a Vasas háza táján. A labdajátékokban – így a két bajnokcsapatban is – az új idény kereteinek a kialakítása a legégetőbb feladat, olimpikonjaink gőzerővel készülnek Londonra, és megkezdődtek a Fáy utcai kézilabda csarnok bővítésének munkálatai is.

Markovits László klubelnököt először a figyelem középpontjában talán leginkább ott lévő vízilabdacsapatunk körüli történésekről kérdeztük.
- Tegnap végérvényesen kialakult a TEVA-Vasas-UNIQA vízilabdacsapatának kerete. A szakmai stábbal egyetértésben úgy vélem, hogy csakúgy, mint az elmúlt évtizedben szinte mindig, most is győzelmi reményekkel vághatunk neki az új bajnokságnak. Földi László szakmai irányításával remek szezont zárt az együttes, a bajnoki cím és Final Four részvétel kiharcolása maximális elismerést érdemel és feledhetetlen élményeket jelentett számomra is. Az élet azonban nem áll meg, már a jövőt, az elkövetkezendő évek nagy csapatát kell építenünk. 
A változások, váltások általában mindig fájdalmakkal, sérelmekkel is járnak, a sikerek után pedig érthető módon még inkább felerősödnek az effajta érzelmek, de a külvilág, a pénzügyi válság sajnos kihat a mi munkánkra is. Ahogy eddig is, a továbbiakban is szeretnénk korrekt és kiszámítható környezetet teremteni a klub összes szakosztályában, ezért a pólósok esetében is alkalmazkodnunk kellett a szűkösebb anyagi lehetőségekhez. Én azonban hiszek abban, hogy nem gyengültünk, sőt a fiatal és tehetséges játékosok szerződtetésével egy újabb sokra hivatott együttes alapjait rakjuk le. 
A jelen és jövő kapusa, centere és balkezese biztos, hogy két éven át minket erősít majd, nem is beszélve Katonás Gergőről, akit négy évre szerződtettünk. A válság ellenére sikerült erős csapatot építeni, amire nagyon büszke vagyok. Különösen úgy, hogy vízilabdában egyedül maradtunk a fővárosban, amit egyébként nagyon sajnálok, és az események ilyen alakulása miatti aggodalmamat korábban már többször is kifejtettem.

Női röplabdában is sikerül ismét egy erős gárdát felépíteni a Folyondár utcában?
- Bajnok és kupagyőztes csapatunknál a keret kialakítása jelenleg is zajlik, erről konkrétumokat még nem tudok mondani. Neveztünk a Challenge Kupára, és terveink szerint – amennyiben elegendő anyagi forrásunk lesz – idén is elindulunk a Közép-európai Ligában, ahol az előző évben a csapat rengeteg olyan tapasztalatot szerzett, amelyeket jól tudott hasznosítani a hazai megmérettetések során. 
A szakosztálynál híresen jó és eredményes munka folyik utánpótlás szinten is. Az óbudai önkormányzat segítségével öt általános iskolával szerződött a Vasas tíz évre, a diákok a következő tanévtől kezdve heti kétszer vehetnek részt az iskolákban edzéseken a klub szakoktatóinak irányításával. Utánpótlás bázisunk bővülésével még magasabb színvonalú és még hatékonyabb lesz a képzésünk, a nagyobb merítési lehetőség pedig előbb-utóbb felnőtt szinten is kamatozni fog. Utánpótlás csapataink eredményességére persze eddig sem lehetett panasz, a most záruló idényben a különböző korosztályok egy arany- és három ezüstéremnél tartanak, a gyermekbajnokság döntője pedig még hátravan.

A londoni olimpián Sastin Marianna, Szász Emese és Szilágyi Áron képviselik egyéni sportágban a piros-kék színeket, és reméljük, hogy Kemény Dénes együttesébe is minél több pólós bekerül a Vasasból.
- Akár mindhárom egyéni versenyzőnknek esélye van az éremszerzésre, hiszen sportáguk legszűkebb elitjéhez tartoznak, de természetesen a sportban ritkán vannak előre lefutott biztos versenyek, sok minden függ a pillanatnyi körülményektől. Akárhogyan is végeznek majd, biztos vagyok benne, hogy az egész Vasas-család nagyon büszke lesz rájuk, csakúgy, mint vízilabdázóinkra, akik szintén várományosai valamilyen színű éremnek. Nagyon sajnálom, hogy az ökölvívó Bacskai Balázs nem tudta kvalifikálni magát, pedig neki is ott lenne a helye, és az is kár, hogy a magyar női párbajtőr- és férfi kardcsapat sem jutott ki, mert akkor több fiatal sportolónk is megtapasztalhatta volna az olimpiai játékok semmihez sem fogható légkörét.

Aki Fáy utcában jár, láthatja, hogy munkagépek dolgoznak a kézilabdacsarnok mellett…
- Megkezdődött a kézilabdacsarnok bővítése, ez a beruházás nettó 438 millió Ft-ba fog kerülni. Ahhoz, hogy ez az álmunk is megvalósuljon, nélkülözhetetlen volt a miniszterelnök úr és a kormány állami sportberuházások iránti elköteleződése, valamint a 2011-ben megítélt TAO-s források jóváhagyása erre a projektre. Az építkezés tehát nemcsak képletesen szólva, de a szó szoros értelmében is tovább folyik a Vasasnál. Ne felejtsük el, és ezt mindig hangsúlyozom, hogy állami tulajdon lesz ez a várhatóan még ebben az évben elkészülő új edzőépület, ahol a kézilabdázók mellett birkózóink és ökölvívóink is otthonra lelnek majd.

A Vasas tehát továbbra is a magyar sport egyik legerősebb bástyája marad?
- A fejlődésért, de akár mindennapi létezésünkért is, nagyon keményen dolgozunk. Vannak időnként hullámvölgyek, de a sikerek szerencsére segítenek túllendülni a problémákon. Mindig van mire büszkének lennünk, már eddig is sok ilyet említettem, de még kiragadva egy-egy területet: női és férfi kosárlabda szakosztályunk rövid múltra visszatekintve is az ország egyik legjelentősebb utánpótlás bázisává vált. A Vasas Kubala Akadémia pedig két hét múlva nemzetközi tornával avatja fel névadója szobrát a Fáy utcában. Ezek az örömök adnak nekem személy szerint energiát ahhoz, hogy a „kirakatbeli lét” hátrányait is elviseljem.

Az utóbbi mondata jó átvezetés a Vasas Futball Kft. témakörbe. A csapat kiesése érthető indulatokat váltott ki, a kritikák nem kímélik Önt sem. Tegnapelőtt egy tömör, konkrét adatokat tartalmazó összefoglaló került fel honlapunkra. Milyen következtetések levonására alkalmas ez?
- Klubelnökként kötelességem tényekkel alátámasztva újra és újra elmagyarázni az aggódó Vasas-család számára, hogy mi is történt 2002 óta. Bár sokan rendelkezhetnek részinformációkkal, a rengeteg pletyka, a sok ellentmondásos hír miatt érdemes volt lépésről lépésre végigvenni a múlt történéseit, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogyan is jutottunk ide. Nem szeretnék magyarázkodni, de magyar szinten jóformán példa nélkül álló a Vasas SC mint klub, mint társadalmi szervezet, és a Vasas felnőtt futballcsapatának viszonya. Az NB I-ben szereplő több szakosztályos, patinás nagy egyesületek nevét viselő együtteseket gazdasági társaságok működtetik, amelyek az anyaklubhoz többnyire csak névhasználatban kötődnek. A Vasas SC azonban a labdarúgó szakosztály túléléséhez az elmúlt tíz esztendőben többször is segítő kezet nyújtott. Ezt muszáj mindenkinek világosan látnia.

Milyen hatást remél a leírtaktól?
- Szerettem volna világossá tenni, milyen áldozatokat vállaltunk fel a felnőtt labdarúgás érdekében és, hogy mindig is kiemelt figyelmet fordított a klub a futballra. Ebben az összefoglalóban egyébként többször is felmerült Jámbor János neve, akire méltán emlékeznek jó szívvel a Vasas hívei. Tudom, többen gondolják úgy, hogy a velem való konfliktusa akadályozta meg őt az újbóli szerepvállalásában. Itt is szeretném határozottan cáfolni, hogy Jámbor Jánossal személyes nézeteltérésem lenne és ez gátolta volna meg őt a Vasashoz való visszatérésében. Tegnap is beszéltem vele telefonon, és arra kértem, találjuk meg a módját, hogy végérvényesen cáfoljuk ezt a rosszindulatú pletykát. 
Az elmúlt években Jámbor úrral mindvégig kapcsolatban álltam, többször is szó volt arról, hogy visszatér, olykor már a konkrét feltételekről is beszéltünk. Az élet hozta úgy, hogy nem sikerült megállapodnunk, és ő végül az Eger csapatához került. Elhiheti mindenki, én annak örülnék a legjobban, ha azok akik tudnának segíteni, együtt, összefogva irányítanák és finanszíroznák a csapatot és végleg lekerülne ez a teher az SC válláról, hiszen a klub egymaga nem képes fenntartani egy labdarúgást működtető gazdasági társaságot.
Közben azt is tudjuk, hogy egy sikeres, anyagilag is önálló felnőtt labdarúgócsapat nagy segítség lenne a többi sportágunk számára is: gyerekeket, családokat, fiatal sportolókat, szurkolókat, szponzorokat vonzana, folyamatosan ráirányítaná a figyelmet az egész klubban folyó munkára.

Mikor lélegezhetnek fel a Vasas-függők, a felnőtt labdarúgás tekintetében?
- Tudom, hogy mindenki neveket vár tőlünk, ki lesz a vezetőedző, kikkel kezdjük meg a felkészülést. Higgyék el, mi is érezzük ennek fontosságát. A megbeszélések folyamatosak, de felelőtlenség lenne idő előtt a még le nem zárt tárgyalásokról információt adni. 
Különben a múlt lezárása sajnos még sokáig be fogja árnyékolni az építkezést, és számos nehézséget fog okozni, ám a nehéz helyzetekből is van kiút. Az ilyen időkben különösen fontos, hogy a Vasas-család tagjai összefogjanak és a piros-kék klubbal kapcsolatban ne a negatív hírek uralják a közvélekedést. Azt máris biztosan ígérhetem, hogy visszatér az az időszak, ami 2003 és 2010 között jellemezte működésünket. Azaz a Vasas labdarúgásánál újra szent lesz a szerződés, az adott szó, a vezetés nem fog többet ígérni, mint amit be tud tartani, ugyanakkor minden kötelezettséget korrekten teljesítünk majd. Ezen az erkölcsi alapon indul meg az újjáépítés, erre épül majd a szakmai munka. Ezt tudjuk ajánlani az edzőknek, a játékosoknak, a szponzoroknak és a szurkolóknak, ez ad reményt a későbbi sikerekre.


Hirdetések