Jenkei Dániel, 2023.06.30. | Vívás

Nagy Dávid és Koch Máté mától felnőtt Európa-bajnoknak mondhatják magukat, hiszen megnyerték az Európa-játékokat a férfi párbajtőrcsapattal, Katona Renáta pedig a női kardozókkal szerzett értékes bronzérmet.

Vasasos szempontból nézve nem indultak annyira jól az Európa-játékok vívó-csapatversenyei, a férfi kardegyüttes ugyanis csak negyedik lett. Tegyük hozzá, önmagában azért ez nem egy tragikus eredmény, pláne, hogy a negyeddöntőben sikerült a georgiaiakat legyőzni. Ám Szilágyi Áronék olyan magasra tették a lécet az elmúlt időszakban, hogy az érem, vagy akár a döntőbe jutás szinte alapelvárás tőlük. Nos, ez az, ami most nem sikerült, miután a mieink az elődöntőben a franciáktól, majd a harmadik helyért a németektől is kikaptak. 

Azonban minden jó, ha a vége jó, és a pénteki zárónapon két ízben is örülhettünk.

Kezdjük a nap hőseivel, a férfi párbajtőcsapattal, amelyben Andrásfi Tibor és Siklósi Gergely mellett két vasasos sportolónk, Koch Máté és Nagy Dávid kapott szerepet. Ez mostanra már egy stabil, összeszokott gárda, amelyben mindig benne van a kiemelkedő eredmény. Krakkóban pedig ki is jött, hiszen a piros-kékek aktív közreműködésével megnyerte a viadalt a magyar csapat, így Európa-bajnok lett. Nagyon hosszú ideje nem volt ilyen siker ebben a műfajban, a mieink most a dánok, a spanyolok, az olaszok, majd a döntőben Svájc legyőzésével értek fel a kontinens csúcsára.

A döntőben mind Dávid, mind Máté pozitív mérleggel zárt, mínuszba pedig egy asszó során sem kerültek, ami mindent elmond a teljesítményükről.

fotók: hunfencing

 

A dicséret pedig a Pusztai Liza, Szűcs Luca, Katona Renáta, Battai Sugár összeállítású női kardcsapatnak is jár, akik szépen csillogó bronzérmet nyertek, miután vasasos versenyzőnk, Katona Reni egyéniben is remekül vívott. A magyar lányok a negyeddöntőben a görögöket verték, a négy között az olaszok ellen maradtak alul, az éremért pedig a bolgárokat győzték le.

 

És végül ne felejtsük el a legfontosabb dolgot mindkét csapatérem kapcsán, hiszen ezek a pontok bizony már a párizsi olimpiára való kvalifikáció kapcsán is sokat számítanak, így ilyen szempontból is nagyra kell értékelni az aranyat és a bronzot.

 


Hirdetések